G4Media.ro

Geamanduri în formă de cruce, donate de Fundația SMURD / Salvamarii anunță…

Geamanduri în formă de cruce, donate de Fundația SMURD / Salvamarii anunță că nu le vor monta / Arafat: E mai traumatizant să vezi un mort sau o resuscitare, decât o geamandură în larg

UPDATE, ora 14.36

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a răspuns în cazul scandalului provocat de refuzul salvamarilor de a instala geamanduri în formă de cruci, pe litoral.

Arafat a scris într-un mesaj pe pagina sa de Facebook că din punctul său de vedere e mai traumatizant ca un adult sau un copil să vadă o persoană decedată în urma înecului, sau cum se încearcă resuscitarea unui om, decât să vezi crucea roșie din largul mării.

”Am comis-o din nou! Am încercat să facem ceva care să sporească acțiunile de prevenire a înecurilor pe durata sezonului de vară.

Un proiect gândit  acum doi ani de specialiști, și finanțat din fonduri non-guvernamentale, care are că scop semnalarea, într-un mod foarte vizibil, a zonelor periculoase unde au avut loc mai multe înecuri în ultimii ani.

Că să fie vizibil și să atragă atenția, nu putea fi o mică minge plutitoare , fiind necesară o vizibilitate mai mare când te apropii de zona de pericol. Ideea unei cruci de culoare roșie poate fi interpretată în mai multe feluri, însă ea semnalează pericolul de la distanță, iar când te apropii de ea și mai mult, poți citi și textul de avertizare, atrăgându-ți atenția că deja ești foarte aproape de pericol.

Poate din lipsa de subiecte în spațiul public, și prin grijă unor personaje care indiferent ce am face, tot prost e, s-a umplut facebook și media de comentarii, inclusiv a unor “așa ziși responsabili” în domeniul salvării din mare, pentru care interesul principal este de a “nu deranja și a se înscrie în trendul criticilor” în loc de a fi interesați de salvarea de vieți și de implementarea  unor metode inovative cu probabilitatea că prin noile metode câteva vieți să fie salvate”, susține Arafat.

El critică și refuzul salvamarilor de a monta geamandurile.

”Un ”specialist” din cadrul Asociației de Salvamari spunea că “nu putem crucifică litoralul Marii Negre”!

Situația stă altfel totuși:

În total, numărul geamandurilor este de 5 distribuite astfel: 2 la Mamaia, una la Eforie Nord/Eforie Sud, una la Vama Veche și una la Saturn. Cu siguranță a vedea o geamandura roșie cu o cruce de la distanță are un impact mult mai mic decât a vedea sub nasul tău, și a copiilor tăi, cum se scoate un înecat de către Salvamar și pompieri și ulterior încercarea de a-l readuce în viață în public de către echipajele SMURD și ale Ambulanței. Este mult mai traumatizant pentru un adult, și mai ales pentru un copil, să vadă o resuscitare și o persoană declarată decedată decât să vadă o geamandură la distanță care îi avertizează pe aventurierii, pentru ultima dată, înainte de a se transforma într-un înecat salvat, înecat resuscitat, cu sau fără sechele, sau într-un decedat.

Atacurile nefondate la astfel de inițiative și modul în care sunt prezentate ele că titluri în diferite entități mediatice nu va duce decât la descurajarea inițiativelor menite să vină în serviciul populației”, a mai punctat șeful DSU.

El a amintit cu această ocazie și de criticile pe care le primește pentru sistemul Ro-Alert după fiecare mesaj transmis populației.

”Și în cazul Ro-Alert, am uitat că evenimentul declanșator pentru a instala un astfel de sistem a fost decesul a 6 persoane în urmă unei furtuni, care a durat câteva minute, în anul 2017. La începutul anului 2018 sistemul a fost deja instalat și operațional. Niciodată după un mesaj dat nu scăpăm de comentarii și critici venite din partea celor deranjați, fără a se gândi că unii aveau nevoie de acest mesaj că să se protejeze pentru că nu toți sunt în casele lor și nu toți sunt în locuri ferite de impactul periculos al unei furtuni, de exemplu. Din când în când, mai apare o persoană care din iresponsabilitate încearcă să învețe oamenii cum să dezactiveze Ro-Alert, iar unii cad în astfel de capcane și îl dezactivează, fiind în imposibilitatea de a mai primi mesajele de avertizare din partea autorităților. Tot ei vor fi primi care ne vor critică că nu am făcut tot ce ne stă în putință când vor păți ceva ce putea fi prevenit.

Încercăm să facem tot ce se poate pentru a preveni, chiar dacă prevenirea nu are succes 100% niciodată, însă pentru a reuși mai mult avem nevoie de responsabilitate în modul în care mesajele noastre și acțiunile noastre sunt prezentate populației”, a mai scris Arafat pe pagina sa de Facebook.

UPDATE ora 11.40:

Fiecare dintre serviciile de salvamar de pe litoral a primit câte o astfel de geamandură, însă salvamarii susțin că nu le vor monta.

Coordonatorul Serviciului de salvamar pentru Mamaia şi Constanţa, Gabriel Culea, a declarat, luni, pentru News.ro, că acestea nu vor fi montate în larg pentru că nu îndeplinesc condițiile de siguranță.

“Nu le vom monta pentru că rolul geamandurii este de a marca zona de siguranţă. Sunt bine specificate în lege forma şi culoarea ei. Această  geamandură, care nu ştiu de cine a fost creată, nu îndeplineşte aceste condiţii. În plus, elementele de prindere pe geamandură sunt periculoase, sunt plăcuţe cu colţuri, iar în momentul în care marea este agitată şi o persoană este curioasă să citească acel mesaj, acea plăcuţă o poate răni”, a explicat Gabriel Culea.

El a precizat că serviciul de salvamar pe care îl coordonează a primit o asemenea geamandură, donaţie din partea Fundaţiei pentru SMURD.

“Nu îndeplineşte normele de siguranţă. Are alt mesaj decât cel de a limita zona de siguranţă. Rolul serviciului de salvamar e de a preveni şi de a acţiona când este nevoie”, a mai transmis Gabriel Culea.

Această geamandură nu va fi montată nici pe plajele din sudul litoralului, de la Mangalia până la Costineşti.

Şeful salvamarilor din zona de sud a litoralului, George Lipoveanu, a declarat, pentru News. ro, că acest tip de geamandură nu ajută.

“Când am primit această geamandură, nu am văzut un lucru care să ne ajute, ci un lucru care mai mult ne încurcă. Şi am zis că noi salvăm vieţile oamenilor, noi nu facem politica nimănui. Dacă vrea să îşi pună geamandura, să vină SMURD-ul, cine vrea să le pună, eu nu îmi asum asemenea năzdrăvănii.

Probabil cineva de la SMURD a primit ordin să le aducă aici. Pe noi nu ne avantajează, mai bine ne trimiteau o mie de balize să le punem din zece în zece metri”, a explicat George Lipoveanu.

O geamandură în formă de cruce a fost montată la Eforie, dar reprezentanţii serviciului de salvamar susţin că nu a avut niciun efect.

Şeful Serviciului Salvamar din Eforie, Gheorghe Vătămănescu, a declarat pentru News.ro, că o furtună a rupt crucea geamandurii.

“Am montat o geamandură într-un punct negru pe care îl avem noi, un punct de mare risc. Este vorba de porţiunea dintre Belona şi Vraja Mării. Acolo e o groapă, se formează un curent şi este greu de ieşit de acolo chiar şi pentru salvamari. După ultima furtună, i s-a rupt partea de sus, cu crucea, s-a rupt de la valuri. Geamandura nu a avut niciun efect, lumea a intrat la fel în apă. Nu ţine nimeni cont de steagul roşu arborat, de geamandură până în momentul critic când are nevoie de ajutor”, a povestit Gheorghe Vătămănescu.

El a precizat că aceasta este singura geamandură în formă de cruce pe care a primit-o şi a montat-o pentru care lumea să conştientizeze pericolul pe care îl reprezintă Marea Neagră.

“Turiştii nu au reacţionat în niciun fel. Unii nici un au remarcat-o. Nu am pus-o să fie cimitir sau să facem revoluţie, ci ca lumea să conştientizeze că este un pericol Marea Neagră. An de an mor multe persoane înecate. Nu pentru asta vin turiştii la mare, vin să se distreze”, mai afirmat şeful serviciului de salvamar din Eforie.

Știrea inițială:

Fundația SMURD a donat geamanduri în formă de cruce și le-a trimis pe litoral pentru a fi montate în locul celor existenta.
Forma lor, în formă de cruce, nu a trecut însă neobservată.

”Asta au primit salvamarii din statiunile de pe litoral de la Raed Arafat (Fundația pentru SMURD) pentru a monta in locul actualelor geamanduri. Nu e o glumă: gemanduri in formă de cruci! Demență curată!”, a transmis Robert Turcescu pe pagina sa de Facebook.

Pe cruce este afișat și un mesaj de prevenție: ”Pericol de înec după acest punct! 30 de oameni au murit anul trecut după ce au depășit geamandurile. Întoarce-te acum!”.

Conform Ziua de Constanța, o astfel de geamandură costă 1.027 de lei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

  1. Și oricum sunt supărați pe Arahat!

    • Sunt supărați că nu vrea să îi facă militari!!!! Dacă geamandura aia salvează și o singură viață atunci eu nu am nimic împotrivă!!!!!

  2. Geamandurile trimise de SMURD sunt exact ce trebuie. In fiecare am mor atîtia teribiliști sau naivi. Încep să cred că Salvamarul îi este teama că își pierde obiectul muncii. Adică: Nu se îneacă suficienti oameni => reduceri de personal

  3. Stai jos…tu ai scris comentariul înainte să citești textul.

  4. Cum le stii tu pe toate, Bibicule, ca un om mare…
    Ce de tam.penii spui in 10 cuminte, mai rar…

  5. Dacă tot suntem la religie . De ce să nu punem niște sicrie cu moaște ?

  6. Crucile lui Arafat nu vor rezolva problema pentru ca nu au cum . Niste bani de la bugetul de stat aruncati in mare.

  7. Buna ziua ! Solicităm SMURD – ului să nu mai trimită mesaje Ro-alert pentru orice fleac ! Ne-au innebunit cu alarme cum că plouă la ora 12 noaptea, chipurile din grija pentru cetățean, dar în realitate ei nu au obiectul muncii și încearcă să iasă în evidență de cate ori au ocazia ! Până anul asta nimeni nu se sinchisea daca ploua noaptea pentru că lumea chiar nu umbla la ora aceea pe străzi, sau poate doar Arafat nu a observat lucrul asta !
    In schimb, de vreo luna, la orice ploaie de vara cat de mica, ne innebunesc cu mesaje, de parcă am fi prosti și, ori n-am observat că plouă, ori poate am uitat acasă galoșii, fularul și umbrela !!
    Arafat s-a ramolit și, de fapt, ar fi trebuit de mult scos la pensie, iar, prin ce face, se agață de „scaun” și nu vrea să lase loc altora !

    • se fac ca au grija

  8. Cu sau fără geamanduri, marea este foarte periculoasă. Cine se îndepărtează de mal, își asumă riscuri. Cine confundă marea cu o piscină, își asumă riscuri.
    În rest, discuții inutile.

  9. Solicităm sa nu nu se mai dea atâtea mesaje Ro-alert inutile la fiecare ploaie, mai ales ca, până acum, nu i-am pasat nimănui daca am luat umbrela când am plecat de acasă !!! O ploaie de vara n-a omorât pe nimeni, stimați guvernanți !

  10. In caz de valuri periculoase, se ridica steagul rosu pe plaja si se trimit salvamarii acasa. Jmekerii sunt in larg pe barba lor. La apel 112 se poate interveni dupa 24 de ore sa se constate daca mai e cazul….. :-)))

  11. Sa-i pună una lui rarafat la poartă, să vedem dacă-i place…

  12. Expertiza maritimă a tirurilor turcești COVID, când????

  13. arafat raed.+.mama.+.sora+.frate+.var+.cinci geamanduri+++++|||||\\\\\/////

  14. Obersturmbannführer-ul asta i s-a urcat la cap, chiar se crede führer…
    Luati-l de aici!

  15. Altă afacere dubioasă, îi ieșea și lui un comision de la cel care fabrica asemenea orori geniale. Bineînțeles că fabricantul era unul de-al casei și le-a venit o idee să facă bani. 1027 de lei un balon?