G4Media.ro

Garda Naţională de Mediu a amendat Primăria Capitalei cu 100.000 de lei…

Sursa foto: Știrile Pro TV

Garda Naţională de Mediu a amendat Primăria Capitalei cu 100.000 de lei pentru că nu a redus poluarea din București

Garda Naţională de Mediu a amendat Primăria Capitalei cu 100.000 de lei, pentru nerealizarea măsurilor de reducere a concentraţiilor de poluanţi atmosferici în Bucureşti, transmite Agerpres.

„La începutul lunii octombrie, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Municipiului Bucureşti a efectuat o nouă acţiune de control la Primăria Capitalei, pentru verificarea măsurilor impuse cu ocazia controalelor anterioare (realizate în lunile decembrie – februarie – mai), dar mai ales pentru a verifica stadiul elaborării şi implementării Planul Integrat de Calitate a Aerului (PICA), până la data de 25 octombrie 2024, termen limită asumat de România, prin Primăria Capitalei, faţă de Comisia Europeană. Urmare a deficienţelor constatate, reprezentanţii GNM au aplicat Primăriei Capitalei o sancţiune contravenţională constând în amendă, în valoare de 100.000 lei, pentru nerealizarea măsurilor de reducere a concentraţiilor de poluanţi atmosferici în aglomerarea Bucureşti, măsuri stabilite în timpul controlului anterior (prin Nota de constatare nr 239/31.05.2024)”, informează GNM printr-o postare pe pagina de Facebook a instituţiei.

Potrivit sursei citate, în conformitate cu prevederile Legii nr. 104/2011, Primăria Municipiului Bucureşti este obligată să elaboreze Planul Integrat de Calitate a Aerului (PICA) 2024-2028, plan care cuprinde măsuri de reducere şi menţinere a calităţii aerului.

„Planul nu a fost elaborat, motiv pentru care GNM a impus o serie de măsuri care trebuie implementate de PMB pentru reducerea concentraţiilor de poluanţi atmosferici în aglomerarea Bucureşti”, subliniază reprezentanţii GNM.

În perioada decembrie 2023- octombrie 2024, Primăria Municipiului Bucureşti a fost notificată de peste 30 de ori de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti cu privire la poluarea atmosferică de la nivelul aglomerării urbane (depăşirea valorilor limită pentru indicatorul PM 2,5).

Tot în această perioadă, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Municipiului Bucureşti a realizat patru acţiuni de inspecţie şi control la Primăria Municipiului Bucureşti, în urma cărora au fost aplicate patru sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 250.000 lei şi au fost stabilite măsuri de reducere a concentraţiilor de poluanţi atmosferici (PM 2.5, PM10, NOx, poluanţi rezultaţi din traficul rutier, emisii de la încălzirea rezidenţială), măsuri asupra cărora s-a revenit în controalele ulterioare.

„În urma acestor verificări, a fost stabilită inclusiv măsura de respectare a termenului asumat faţă de Comisia Europeană privind elaborarea şi implementarea PICA, respectiv de prezentare a unui plan de măsuri intermediare pentru reducerea impactului asupra celor două componente principale (traficul şi încălzirea rezidenţială), iar PMB nu a adoptat măsurile impuse.
Deşi, în anul 2021, reprezentanţii Primăriei Municipiului Bucureşti au prezentat, în faţa experţilor CE, un calendar de elaborare a unui nou PICA, nici până în prezent nu a fost elaborat studiul prin care să fie inventariate toate sursele de poluare şi identificate măsuri cuantificabile pentru reducerea emisiilor de poluanţi la nivelul aglomerării Municipiului Bucureşti”, mai precizează Garda de Mediu.

Ultimul termen asumat în faţa Comisiei Europene de către Primăria Municipiului Bucureşti pentru noul Plan Integrat de Calitate al Aerului este 25 octombrie 2024, menţionează GNM.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Asta in timp ce localitatile din jurul Bucurestiului ne afa zilnic iar groapa de gunoi in weekend ne transmite un miros pestilential. Pai, garda de mediu este cea mai impotenta autoritate. De ce nu face la fel si cu primaria din Sintesti de exemplu sau cu groapa de gunoi?

    • La Sintesti ar trebui stins unul dintre „incendiile” alea cu un Hercules si vreo zece elicoptere cu apa, deodata 🙂

  2. E bine ca tot le da amenda, dar celor care tot ard si au ars ani de zile pe langa Bucuresti, aia nu mai i-au amenzi?

  3. Singura soluție este limitarea traficului pentru transportul persoanelor. Și atunci dacă tot se subvenționează substanțial transport local, să se generalizeze benzi unice doar pentru autobuze și troleibuze și să se lase transportul complet gratuit. Prin eliminarea cheltuielilor cu controlul și vânzarea biletelor și cu economia de carburant făcută prin eliminarea blocajelor pe liniile STB se susține o parte din cheltuielile suplimentare față de cele actuale. Așa s-ar putea ca într-o zi bucureșteanul să constate că e mai bine cu transportul in comun

  4. Ce minister coordonează Garda de Mediu? Cel al mediului care e condus de un personaj care ori nu știe ori minte cu nerușinare. Spune în spațiul public că prin reforma făcută de el avizele pentru factorii de mediu se iau dintr-un singur loc, doar că la numărare ies tot două, unul de la Apele Române și altul de la Agenția de Protecția Mediului, iar inspecția se va face unitar, doar că și aici ies tot două instituții cu atribuții de control, Apele Române pentru apă și Garda de Mediu pentru ceilalți factori de mediu. Adică să ne facem că facem treabă pentru mediu.

  5. Ce tupeu au! Dar arderea gunoaielor sub protecția poliției locale și cu nepăsarea Gărzii de mediu?