G4Media.ro

Gardienii celor 750 de miliarde de euro pentru relansare economică în UE:…

Gardienii celor 750 de miliarde de euro pentru relansare economică în UE: task force creat special de Comisia Europeană. România, într-un grup de lucru cu Franța și țări din est

Comisia Europeană a înființat un grup de lucru special care va coordona și supraveghea modul în care statele membre UE cheltuiesc cei 750 de miliarde de euro (granturi și împrumuturi) destinați relansării economice pe continent, potrivit unui comunicat al executivului european.

Numit ”Recovery and Resilience Task Force”, grupul de lucru va avea un cuvânt greu de spus în aprobarea cheltuielilor făcute de statele membre din banii pe care Comisia Europeană îi va atrage în premieră de pe piețele financiare, punând la bătaie ratingul său excelent.

Mai precis, grupul de lucru va verifica dacă statele membre cheltuiesc banii conform cu planurile strategice pe care le vor depune la Comisia Europeană și dacă proiectele implementate din acești bani ating obiectivele generale – tranziția economică și digitală, creșterea economică.

Munca acestui grup va fi esențială, dat fiind că odată cu operaționalizarea fondului de relansare economică (Next Generation EU) de 750 miliarde euro, va fi implementat un mecanism de control prin care un stat membru va putea cere oprirea finanțării pentru alte state care nu respectă angajamentele asumate de reformă. Mecanismul a fost propus de Olanda și acceptat de șefii de stat și de guvern din UE.

Șeful noului grup de lucru va fi Céline Gauer, secretarul general adjunct al Comisiei Europene. Organigrama grupului de lucru arată că toate statele membre vor fi reprezentate în schema de funcționare. România va face parte dintr-o unitate focusată pe investiții, finanțe și fiscalitate alături de Franța, Bulgaria, Croația și Slovenia.

Activitatea grupului va începe formal pe 16 august, sub directa autoritate a Ursulei von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

Context. Din totalul de 79,9 miliarde euro pe care România îi are alocați prin cele două mari instrumente agreate de Consiliul European (Bugetul multianual pe 7 ani, plus Fondul de relansare numit Next Generation EU), suma de 33,5 miliarde euro va veni din NextGenerationEU, fondul pentru relansare economică gestionat de noul task-force ale Comisiei Europene. Din aceștia, granturi nerambursabile vor fi 16,8 miliarde de euro, iar împrumuturile rambursabile vor fi de 16,7 miliarde euro.

În ceea ce privește cele 33,5 miliarde euro din NextGenerationEU, fondurile vor fi defalcate astfel:

30,5 miliarde euro pentru Facilitatea pentru Redresare și Reziliență (reforme structurale și investiții)
1,4 miliarde euro pentru programul ReactEU (politică de coeziune)
650 milioane euro fonduri suplimentare pentru Dezvoltare rurală
1 miliard euro pentru Fondul pentru o Tranziție Justă
Constituirea fondului NextGenerationEU este o premieră în istoria UE, pentru că se va baza pe împrumuturi făcute de Comisia Europeană în numele întregii Uniuni, la dobânzi mult mai bune decât ar fi putut atrage majoritatea statelor membre de pe piețele financiare.

Foto: Céline Gauer, șefa noului grup de lucru (sursa: Arno Mikkor)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. ” Off-topic ” : Mai stie careva ceva de Blaga ? (Bulldog-ul, desigur)

  2. Banii au un singur stapan , cetatenii UE.

  3. Foarte probabil urmează să fie achitat în dosarul care se reia de la 0. Justiția lucrează, a dat drumul l achitări și clasări

  4. UDMR primeste ceva ? , dar unde este UDMR?

  5. Se pare ca PSD se pregateste degeaba de guvernare, visand la pomenile electorale pe care le-ar putea face.

  6. Europa s-a cam prins de cacealmaua țeparului Iohannis cu statul de drept in Romania.

  7. Mai bine nu dau nici un ban României.
    Românii doar se ceartă pe bani și oricum nu fac nimic.