Gata cu mâncarea gratuită în avion? O companie aeriană europeană testează programul „buy-on-board”
Fie că iubiți sau urâți mesele din avion, nu se poate nega faptul că ticăitul căruciorului întrerupe monotonia unei călătorii lungi. Dar gustările gratuite ar putea fi următoarea victimă a măsurilor de reducere a costurilor ale companiilor aeriene, deoarece un alt transportator european intenționează să le elimine în cadrul unui nou test, transmite Euronews.
Air France, o filială a grupului Air France-KLM, va testa un nou sistem de cumpărare la bord pentru alimente și băuturi pe unele dintre zborurile sale pe distanțe scurte și medii, începând din 2025.
În prezent, compania aeriană oferă un avantaj față de transportatorii economici precum Ryanair și easyJet, oferind gratuit o băutură și un sendviș, o gustare sau un produs de patiserie, pe majoritatea zborurilor sale la clasa economică – în funcție de durată.
Care rute Air France nu vor mai oferi mâncare gratuită?
În prezent, pasagerii Air France pot achiziționa mese a la carte în momentul rezervării sau cu până la 24 de ore înainte de plecare. În viitor, aceștia ar putea avea opțiunea de a cumpăra la bord.
Inițial, sistemul opțional de catering plătit va fi introdus pe rutele Air France de la Paris-Charles de Gaulle la Helsinki și Lisabona.
Rămâne de văzut dacă reducerile de costuri se vor traduce prin scăderea prețului biletelor sau dacă sistemul va fi implementat și pe alte rute.
Cu toate acestea, nu totul va fi pierdut: pasagerilor li se va oferi în continuare apă sau o băutură caldă cu o mică gustare dulce sau sărată.
Pasagerii de la clasa business nu vor fi afectați de această schimbare și vor primi în continuare o masă gratuită, alături de băuturi calde și reci și o selecție de băuturi alcoolice.
Alte companii aeriene europene mai oferă mâncare gratuită?
Mâncarea gratuită a fost eliminată treptat pe majoritatea zborurilor pe distanțe scurte și medii de când companiile aeriene low-cost precum Ryanair au introdus modelul de plată la bord în anii 1990.
În ultimii ani, companiile aeriene globale cu servicii complete precum British Airways și Lufthansa au adoptat sistemul pentru zborurile mai scurte.
De asemenea, s-a aflat recent că transportatorul olandez KLM ia în considerare eliminarea cateringului gratuit pentru pasagerii din clasa economică.
Un purtător de cuvânt a declarat pentru revista olandeză de aviație Luchtvaartnieuws că perceperea unei taxe ar permite companiei aeriene să își extindă oferta de mâncare la bord.
Renunțarea la cateringul gratuit în timpul zborului ar putea avea o parte bună: reducerea risipei alimentare. În 2023, IATA a constatat că 1,14 milioane de tone de deșeuri alimentare erau generate anual de serviciile de catering în timpul zborului.
De asemenea, va contribui la eliminarea tentației pentru cei care doresc să încerce controversata tendință „raw-dogging”, prin care pasagerii renunță la divertisment, mâncare și băuturi în încercarea de a avea o experiență de zbor mai „conștientă”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank