Gaura din buget crește. Motive de îngrijorare: încetinește consumul, motorul creșterii economice
Deficitul bugetar pe primele patru luni a crescut la 0,65% din PIB, față de 0,48% în primele trei luni, potrivit execuției bugetare anunțate de Ministerul Finanțelor. Cheltuielile continuă să crească mai rapid decât veniturile, alimentate în principal de creșterea salariilor bugetarilor, creșterea pensiilor și cheltuielile militare. La venituri se remarcă o creștere a încasărilor din TVA de doar 1,1% față de anul trecut, în scădere puternică față de ritmul din martie, când era de 2,2% față de perioada corespunzătoare din 2017.
Având în vedere ponderea încasărilor din TVA în totalul veniturilor, precum și stimularea voită a consumului prin politicile fiscale ale Guvernului, creșterea încasărilor din TVA pe primele patru luni cu doar 1,1% față de anul trecut, o creștere mult sub programul asumat de Guvern, indică nevoia Executivului de a găsi soluții pentru a umple acest gol.
Liderii PSD, premierul și ministrul Finanțelor au încercat în repetate rânduri să calmeze temerile că programul de încasări din TVA nu va fi atins, anunțând că vor lua măsuri pentru eficientizarea instituției. Cu o conducere bicefală, Ionuț Mișa în acte și Bogdan Stan informal, ANAF e împărțită în sfere de influență și răspunde tot mai mult la comenzile politice ale PSD atât la centru, cât și în teritoriu. Mai mult, programul de reformare cu Banca Mondială e complet deraiat, astfel că speranțele într-o capacitare a instituției sunt mai degrabă iluzorii.
Principalii indicatori din execuția bugetară pe primele patru luni din acest an:
Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 89,6 miliarde lei, reprezentând 9,6% din PIB, au fost cu 11,8% mai mari, în termeni nominali, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
– Creşteri faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent în cazul încasărilor din contribuţiile de asigurări (+33,6%) şi din veniturile nefiscale (+13,9%).
– Veniturile din TVA în primele patru luni au fost de 17,5 miliarde lei, creştere cu 1,1% faţă de perioada similară a anului precedent
– Veniturile din accize au fost de 8,8 miliarde lei (0,9% din PIB) cu 14,7% mai mari comparativ cu perioada similară a anului precedent.
– Încasările din impozite şi taxe pe proprietate au crescut cu 6,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2017.
– Scăderi ale încasărilor din impozitul pe salarii şi venit cu 18,2%
– Scădere cu 14,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent la taxa pe utilizarea bunurilor
– Sumele de la Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate sunt de 5,02 miliarde lei.
Cheltuielile bugetului general consolidat au fost de 95,6 miliarde lei, cu 21,5% mai mari faţă de aceeaşi perioadă din 2017.
– Cheltuielile de personal sunt cu 20,4% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent
– Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 12,2% faţă de primele patru luni din 2017
– Dobânzile sunt cu 56,2% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, respectiv 0,5% din PIB
– Cheltuielile cu asistenţa socială au crescut faţă de anul precedent cu 10,8%
– Cheltuielile pentru investiţii au fost de 5,9 miliarde lei, de două ori mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut
Foto: InquamPhotos / Alberto Groșescu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii