Gaze naturale în Europa: posibile tensiuni la sfârșitul iernii, avertizează AIE
Agenția Internațională pentru Energie (AIE) a avertizat marți asupra unor posibile tensiuni pe piața gazelor din Europa, în special în cazul unei ierni reci și a unor noi restricții asupra livrărilor de gaze rusești prin conducte, potrivit unui raport privind perspectivele pieței gazelor până în 2026, scrie agenția AFP, citată de boursorama.com.
„În pofida reechilibrării treptate a piețelor de gaze, riscurile și incertitudinile apasă asupra perspectivelor pentru iarna 2023-24”, subliniază AIE în raport.
Deși stocurile de gaze ale Uniunii Europene sunt pline în proporție de aproape 96% la începutul sezonului de încălzire, AIE este prudentă în ceea ce privește securitatea aprovizionării.
„O iarnă rece combinată cu o disponibilitate redusă a gazului lichefiat (GNL)” transportat pe nave „și o nouă scădere a livrărilor de gaz rusesc prin conducte ar putea reaprinde tensiunile pe piață, în special spre sfârșitul iernii 2023-24”, explică agenția OCDE cu sediul la Paris.
„Riscul de volatilitate a prețurilor, în special în cazul unei ierni friguroase, este, prin urmare, un motiv de îngrijorare”, a adăugat aceasta într-un comunicat de presă.
De la invazia Ucrainei din februarie 2022, Moscova și-a redus drastic livrările prin conducte către UE, ceea ce a determinat guvernele să își reorganizeze urgent aprovizionarea. Anul trecut, acestea și-au majorat cu 70% achizițiile de GNL, dintre care peste 40% provin din Statele Unite, dar și din Rusia (17% din achizițiile europene între ianuarie și iulie 2023).
„Suntem într-o poziție mai bună” în acest an, dar Europa se confruntă cu „cel puțin două provocări majore”, a declarat Fatih Birol, șeful AIE, la Paris, la 18 septembrie. „În primul rând, dacă iarna va fi mult mai aspră decât anul trecut (…). În al doilea rând, Europa primește în continuare gaz din Rusia, iar acesta poate fi întrerupt de la o zi la alta”, a subliniat el. Unele țări din Europa de Est continuă să primească o cantitate mică de gaz rusesc prin Ucraina.
Punerea în funcțiune a noilor capacități de GNL, așteptate în 2025-2026, „ar trebui să atenueze o parte din preocupările legate de securitatea aprovizionării (…) cu care se confruntă piețele de când Rusia a început să stopeze livrările”, a declarat Keisuke Sadamori, director pentru piețe și securitate energetică în cadrul AIE, citat în comunicat.
Pentru AIE, criza energetică mondială din 2022 „a marcat începutul unei noi ere pentru piețele globale de gaze, după un deceniu de creștere puternică între 2011 și 2021”, descrisă drept „Epoca de aur a gazelor”.
În viitor, agenția se așteaptă ca creșterea cererii mondiale de gaze să încetinească la +1,6% pe an între 2022 și 2026, față de o medie anuală de 2,5% între 2017 și 2021.
Această încetinire se datorează unui consum mai mic pe „piețele mature” din Asia-Pacific, Europa și America de Nord, unde cererea de gaze a atins un vârf în 2021 și se așteaptă să scadă cu 1% pe an până în 2026, datorită „implementării accelerate a energiilor regenerabile și a îmbunătățirii eficienței energetice”.
În cele din urmă, creșterea cererii va fi concentrată pe piețele asiatice cu creștere rapidă și în anumite economii bogate în gaze din Orientul Mijlociu și Africa. Se preconizează că numai China va reprezenta aproape jumătate din creșterea totală a cererii globale de gaze până în 2026.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank