G4Media.ro

Gazele din Marea Neagră, tergiversări fără sfârșit: trei companii energetice mari au…

sursa foto: e-nergia.ro

Gazele din Marea Neagră, tergiversări fără sfârșit: trei companii energetice mari au renunțat la proiect

ExxonMobil (SUA), Lukoil (Rusia) și PGNiG (Polonia) sunt cele trei mari companii energetice care și-au anunțat în ultimul an intenția de a renunța la proiectul de extragere a gazelor naturale din Marea Neagră. Posibila ieșire din proiectele românești vine pe fondul amânării fără sfârșit a legislației care să permită începerea producției. Legea offshore creată de Liviu Dragnea, refuzată de toți investitorii, e în continuare în vigoare, la un an după ce PSD a pierdut guvernarea.

ExxonMobil a anunțat partenerii români din iulie 2019 că vrea să își vândă participația de 50% din perimetrul de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră, după cum a scris G4Media.ro în exclusivitate. OMV Petrom este partener cu 50%, dar ExxonMobil este și operatorul licenței.

ExxonMobil a fost considerată o investiție americană strategică în România, dat fiind că era poziționată în Marea Neagră, devenită epicentrul unor dispute politice între Rusia și statele riverane membre NATO, după anexarea ilegală a Crimeei.

Decizia ExxonMobil de a renunța la proiectul din Marea Neagră a venit pe fondul legislației considerate inacceptabile atât din cauza impozitării prea mari, cât și a impunerii unor proceduri greoaie de avizare. În plus, ExxonMobil a descoperit în ultima perioadă zăcăminte uriașe de hidrocarburi în alte zone, printre care și Cipru, unde rezerva de gaze din perimetrul Glaucus e de trei ori mai mare decât cea din Marea Neagră, și a decis să își concentreze resursele financiare în proiectele unde prognozează venituri mai sigure.

Compania poloneză de stat PGNiG (echivalentul Romgaz) a vrut să preia o parte din participația ExxonMobil. În noiembrie 2019, G4Media.ro scria că PGNiG intenționa să intre într-un consorțiu cu Romgaz și OMV Petrom pentru a cumpăra participația ExxonMobil. Tergiversarea schimbării legislației a dus însă la retragerea companiei poloneze din proiect, după cum a anunțat în urmă cu o săptămână ministrul Energiei, Virgil Popescu, într-un interviu la EM360.ro. Investiția poloneză era considerată și ea una cu potențial strategic, dat fiind parteneriatul din România și Polonia.

Ultima companie mare care a anunțat că vrea să renunțe la proiectul din Marea Neagră este Lukoil. Gigantul energetic rus, care deține 87% din perimetrul Trident, a anunțat partenerul Romgaz că vrea să iasă din parteneriat. Decizia Lukoil a venit pe fondul eșecului din primăvară legat de confirmarea rezervelor de gaze naturale din zăcământul Trident. O sondă forată de compania italiană Saipem nu a confirmat prognozele optimiste privind rezervele de hidrocarburi. În plus, și Lukoil a întârziat o decizie finală de investiție la Trident din cauza legii offshore.

Blocaj total în Marea Neagră. Cu excepția companiei americane BSOG (deținută de fondul de investiții Carlyle), nici o altă firmă cu licență în Marea Neagră nu a luat decizia finală de a începe producția de gaze în Marea Neagră. După opt ani de la primele descoperiri de gaze, zăcămintele sunt neexploatate și mai mulți investitori pleacă.

Legislația este blocată în Parlament. Legea adoptată de PSD în 2019, la presiunile lui Liviu Dragnea, a fost respinsă de investitori, care au reclamat un regim de impozitare prea înalt și bariere birocratice. PNL a promis la acel moment că va debloca rapid situația, dar, odată ajunși la guvernare, liberalii au spus că nu vor modifica legea offshore decât dacă vor avea majoritate în Parlament. Totuși, guvernul PNL a modificat prin ordonanță de urgență un alt act legislativ care a fost considerat nociv de mediul de afaceri – e vorba de celebra OUG 114 din 2018.

Înte timp, la nivel european au loc dezbateri aprinse pe tema utilizării hidrocarburilor. Atât Comisia Europeană, cât și mulți europarlamentari își doresc excluderea treptată a proiectelor bazate pe gaze naturale din proiectele ce pot fi finanțate cu fonduri UE, pe fondul adoptării unor politici de mediu tot mai restrictive, precum GreenDeal.

Foto: Platformă din Marea Neagră / E-nergia.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Noi suntem mai prosti si trebuie sa-i lasam pe turci sa-l ia ei

  2. În 2018-2019 au adulmecat mirosul banilor nea Liviu și nea Călin. A venit rândul lupilor flămânzi (liberali) să adulmece.
    La popor se mai gândește cineva? Întreb și eu…la bec.

  3. Mai intai vor extrage turcaletii tot ce se poate, cu costuri accesibile, iar apoi, poate primim si noi drept la ce mai ramane 😉

    • Iar sunt de vina marile puteri care ne subjuga si nu ne lasa sa ne dezvoltam???
      Nu tovarase, de vina sunt conducatorii nostri care impun conditii inaceptabile si schimba regulile de la o luna la alta. Ori ca sa extragi gazele alea ai nevoie de investitii pe care le recuperezi in 5-10 ani minim. Si se pare ca nu e nimeni dispus sa riste asemenea investitii intr-o tara care joaca alba-neagra cu taxele si conditiile de exploatare. Gazul e an nostru, dar ca sa si beneficiem de el trebuie sa-l si scoata cineva de acolo….

  4. Romanii sunt prea ticalosi sa extraga resurse pe care le au deja. Ce e in neregula cu acest popor? Si de ce tot voteaza cu hoti? Tara asta e o bataie de joc, nici nu prea e o tara, mai mult o feuda.

  5. Dar, tot n-am înțeles, după ce a plecat Dragnea la Rahova, ce s-a întâmplat cu Parlamentul, s-a dizolvat?!!!!!!!!

  6. Încă nu a fost oferită șpaga îndestulătoare! Încă se mai licitează, până la urmă va apărea cineva care să se apropie din punct de vedere al cerințelor privind mita solicitată. Unde vă grăbiți, resursele în cauză stau acolo de mii de ani, de ce ne-am grăbi taman acuma. Să avem răbdare, lucrurile trebuie făcute ca la carte! Pentru a vă păcăli, pnl-ul, pentru a fi votat, este în stare să vă mințească cum că, imediat după alegeri, dacă obține un procent suficient de bun, aproximativ 70 80% se apucă de forări, șef de șantier va fi rareș bogdan, iar bice le va da muncitorilor o „somitate” precum roman circarul florin. Răbdare și speranță! Nu de alta, dar cam ăstea ne-au mai rămas, sunt pe terminate și ele! Succesuri! O vrem pe Eba la dezvoltare și pe nuți udrea la turism!

  7. Aici se dau tunurile adevarate – alea legalizate prin trafic legal de influenta (‘lobby’). Comunitatile primesc firmituri din propriile resurse si viitor energetic incert, lumea toata primeste poluare, iar o mana de oameni primesc crema si grosul banilor din care o mica parte o redirectioneaza sa ‘cumpere’ politicieni.

    Si asa merge, din ’45 incoace…

  8. Romania isi permite sa piarda afaceri.
    Romanii cred ca fara afaceri o vor duce bine, eu le urez mult noroc.
    Orice afacere pierduta inseamna saracie.
    Da dar aia care fac afacerea cistiga mai mult, asa ca mai bine saraci si prosti.

  9. Inca o varianta: Daca n-o facem o Mare Baterie, o secam si o facem un parc frumos unde sa se joace si copiii nostri … Turcaleti, Rusnaci, Georgineni, nu mai conteaza, verdeata sa fie … Maslini, Palmieri, ceva frumos …