Gazprom a invocat retroactiv clauza de forță majoră pentru a justifica reducerea livrărilor de gaze către clienții săi din Germania
Gigantul rus Gazprom a invocat „forța majoră” pentru a se absolvi de responsabilitate pentru reducerile masive ale livrărilor sale de gaze către Europa, au declarat marți principalii clienți germani ai companiei, potrivit BFM TV.
„Am primit o scrisoare de la Gazprom în care compania invocă retroactiv forța majoră pentru reducerile sale de livrare de gaze din trecut și din prezent”, a declarat Uniper, cel mai mare importator de gaze din Germania.
„Putem confirma primirea unei notificări de forță majoră”, a confirmat RWE Group, un alt client al Gazprom, într-o declarație pentru AFP. Ambele grupuri confirmă rapoartele de presă publicate la începutul acestei săptămâni. Potrivit cotidianului german Handelsblatt, alți „clienți europeni” ai Gazprom au fost notificați cu privire la un motiv de „forță majoră”.
Invocarea „forței majore” permite unei companii să fie eliberată de obligațiile contractuale, exonerând-o de răspunderea juridică. Evenimentul menționat trebuie să fie deosebit de imprevizibil, independent de voința societății și să o împiedice să își îndeplinească obligațiile. Natura acestui eveniment nu a fost precizată, potrivit companiilor intervievate. „Nu considerăm că acest lucru este justificat și am respins în mod oficial cererea de forță majoră”, a declarat Uniper.
Gazprom a redus livrările de gaze prin Nord Stream cu 60% în ultimele săptămâni, invocând absența unei turbine Siemens aflate la mentenanță în Canada. Această decizie a fost denunțată ca fiind „politică” de către guvernul german.
Nord Stream a fost supus unor lucrări de mentenanță începând cu 11 iulie, iar aceste lucrări de întreținere de rutină urmează să se încheie joi la ora 6 dimineața. Dar Germania se teme că Moscova nu va relua livrările de gaz, ceea ce ar ar arunca țara și o mare parte a Europei într-o criză energetică fără precedent. La începutul lunii iunie, Berlinul era dependent în proporție de 35% de gazul rusesc pentru importurile sale, față de 55% înainte de războiul din Ucraina.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu