G4Media.ro

Gazprom a suspendat livrările de gaze către Olanda

Sursa foto: Nord Stream 2 / Igor Kuznecov

Gazprom a suspendat livrările de gaze către Olanda

Compania rusă de gaze Gazprom a anunțat marți că a suspendat livrările de gaze către furnizorul olandez GasTerra din cauza refuzului acestuia de a plăti în ruble, potrivit BFM TV.

„Gazprom a oprit complet livrările de gaz către GasTerra B.V. din cauza neplății în ruble”, a anunțat gigantul rus într-un comunicat pe mesageria Telegram.

Gazprom Export a cerut clienţilor europeni să plătească în ruble pentru livrările de gaze ruseşti, ca urmare a sancţiunilor impuse Moscovei pentru invadarea Ucrainei.

Luni, GasTerra a confirmat că nu va mai primi gaze din data de 31 mai, după ce a refuzat să răspundă solicitărilor Moscovei de a plăti în ruble.

GasTerra, care cumpără şi tranzacţionează gaze în numele Guvernului olandez, a informat că a contractat din altă parte două miliarde de metri cubi (bcm) de gaze, cantitate pe care ar fi trebuit să o primească de la Gazprom până în octombrie.

Compania este deţinută în proporţie de 50% de entităţi ale Guvernului olandez, în timp ce firmele Shell şi Exxon deţin fiecare 25%.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Economiei a declarat că Ţările de Jos nu vor iniţia planul de urgenţă privind gazele naturale, prin care se solicită consumatorilor industriali să-şi reducă consumul.

„Aceste evoluţii nu le vedem ca pe o ameninţare la adresa livrărilor”, a afirmat oficialul.

Un purtător de cuvânt al operatorului naţional de transport Gasunie a precizat că firma nu se aşteaptă la perturbări în reţea ca rezultat al deciziei Gazprom de a opri livrările către GasTerra.

În 27 aprilie, Gazprom a oprit livrările de gaze naturale în Polonia şi Bulgaria, în absenţa plăţilor în ruble de la cele două ţări.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Pai si tatuca ce draq face cu gazele astea,ca nu le poate stoca? Asta e, le da si pe astea stapanului de la est la pret de guma de mestecat, profit „maxim” pentru Gazprom.In curand vor plati angajatii gazprom cu 100 de euro pe luna.

  2. Gazul „se stocheaza” singur in pamant, nu trebuie sa faca nimic Putler. Cumpara alte tari, gen Germania, Ungaria …
    UE nu va reusi curand sa renunte la gazul rusesc, din nefericire. Poate prin 2023, 2024. Nu suficient de repede pentru Ucraina, care va trebui sa castige razboiul prin lupta.
    Dar Rusia va ramane cu gazul in pamant pe termen mediu si lung, occidentul va renunta la produse rusesti in cativa ani.