G4Media.ro

Gazprom face un pas în spate. Moldova va primi în continuare gaze…

Sursa foto: site-ul oficial al Gazprom

Gazprom face un pas în spate. Moldova va primi în continuare gaze rusești în decembrie

Gazprom a anunțat luni, pe contul său de Telegram, că nu va reduce volumul gazelor naturale transportate spre Republica Moldova, după ce oficialii companiei ruse au precizat că subsidiara sa de la Chișinău, Moldovagaz, a achitat datoria pentru gazele naturale livrate în luna noiembrie.

„S-a luat decizia de a nu reduce alimentarea cu gaz la conducta Sudzha GIS pentru tranzit în Moldova”, se arată în anunțul Gazprom.

Gazprom a insistat că Moldova ar vinde Ucrainei din gazele furnizate de Rusia, lucru infirmat atât de autoritățile de la Chișinău, cât și de cele de la Kiev. Gazprom a susținut că Ucraina ar fi stocat până acum 52,52 de milioane de metri cubi de gaze naturale destinate R. Moldova.

„Totodată, atragem atenția asupra încălcării regulate de către partea moldovenească a obligațiilor contractuale în materie de plată pentru livrările de gaze rusești. Gazprom își rezervă dreptul de a reduce sau opri complet livrările de gaze în cazul încălcării plății acestora”, a spus compania rusă.

Moldova a cumpărat deja de pe piața liberă circa 200 de milioane de metri cubi de gaze pe care le-a stocat în depozite din România și Ucraina.

De cealaltă parte, Rusia a redus volumul gazelor spre Moldova în luna noiembrie cu 56,5%, fapt ce a pus în gardă autoritățile de la Chișinău privind intenții motivate politic ale Rusiei de a opri complet furnizările de gaze în plină iarnă. Scopul ar fi ridicarea gradului de iritare a populației împotriva guvernului pro-european și a președintei Maia Sandu.

Stocuri pentru a dejuca strategiile Moscovei înaintea iernii

Cantitatea depozitată de autoritățile de la Chișinău în România și Ucraina ar trebui să ajungă Moldovei pentru circa o lună și trei săptămâni de iarnă.

Gazprom a precizat săptămâna trecută că Ucraina ar înmagazina ilegal anumite volume de gaze naturale, destinate Moldovei. În acest sens, partea rusă a anunțat că, începând cu data de 28 noiembrie, va reduce livrarea gazelor naturale spre Ucraina, destinată Moldovei.

Pe 22 noiembrie, Gazprom a amenințat că va întrerupe aprovizionarea cu combustibil în Moldova. Compania a susținut că de la sfârșitul lunii septembrie Moldova vinde Ucrainei o parte din gazul furnizat conform contractului din Gazprom și Moldovagaz.

Atât Ucraina, cât și Moldova au infirmat acuzațiile Gazpromului. Naftogaz Ucraina a precizat că Gazprom răspândește minciuni atunci când acuză că ucrainenii ar fura gazul care ar urma să ajungă în Moldova.

Kievul a spus că este vorba despre operațiuni în „sistem revers” virtuale și care sunt legale, iar Moldova a explicat că volumele de gaze stocate în Ucraina sunt rezerve necesare pentru a evita lipsurile.

Naftogaz a precizat că, „toate gazele naturale care au fost primite la punctul de intrare din Rusia ”Sudzha” pentru a fi transportate în continuare către consumatorii moldoveni au fost transferate integral la punctele de ieșire din Ucraina în Moldova – Alexeevka și Grebenniki”.

De asemenea, viceprim-ministrul și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a declarat săptămâna trecută că „tot gazul livrat Moldovei ajunge în Moldova”, iar volumele de gaz la care face referință Gazprom că ar fi rămase în Ucraina sunt economiile și rezervele. noastre stocate în depozitele din Ucraina.

„Volumele de gaz la care face referință Gazprom că ar fi rămase în Ucraina sunt economiile și rezervele noastre stocate în depozitele din Ucraina. Să fie clar, tot gazul livrat Moldovei ajunge în țara noastră. Tot gazul livrat Moldovei pe malul drept al Nistrului este și va fi achitat de noi”, a declarat Spînu.

De asemenea, Republica Moldova importă acum circa 90% din necesarul de energie electrică din România, după ce Ucraina a oprit livrăril înspre Moldova (30%) din cauza bombardamentelor rusești, iar regiunea separatistă transnistreană a sistat livrările (70%) de la centrala termo-electrică Moldgres de la Cuciurgan, ce aparține gigantului rus Inter-RAO, sub pretextul lipsei volumelor necesare de gaz rusești pentru a produce energie electrică.

Foto: O instalație de gaze a Gazprom de la Chaiandinskoie, Federația Rusă. Sursa foto/site-ul oficial al Gazprom

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. rusia stat „prieten” .. binenteles ca prieten, prieten, dar pentru Rep. Moldova e cu extra pret de prietenie

  2. Șantajul a eșuat, bineînțeles. Iar rușii au văzut că nu mai au unde să-și vîndă gazul. Pr0ști grămadă.

  3. Gazprom este invitata/fortata sa faca un pas in spate, numarand rachete trimise peste Ucraina se vede disperarea de a castiga „operatiunea speciala” si imaginea armatei, deci clar nu ar face nici jumatate de pas in spate

  4. Vai de capul celor care mai cred în prietenie cu rusia. Rușii i-au lăsat intenționat pe moldoveni în frig și întuneric. Supunerea față de stăpân trebuie să fie evidenta și fără echivoc. Deși ministrul de externe belarus era vasal rusiei, doar faptul că s-a gândit să mai discute și cu occidentul i-a adus sfârșitul. Rușii nu au respect pentru nimic și nici cuvânt nu au.

  5. E foame de bani, e foame de bani baieți!
    In locul RMoldova as refuza să mai depind de o sursă atat de labilă!

  6. Nu ii doare de moldoveni,ii doare de rusii din Transnistria!

  7. Pai nu era vorba că nimeni nu mai cumpara gaz de la rusi!? Pai e embargo sau nu? Asa își mai fac un stoc de rachete Kalibr, nu? E frumos ce fac moldovenii?