G4Media.ro

Gazprom reduce livrările de gaze către Engie începând de marți, în urma…

Gazprom reduce livrările de gaze către Engie începând de marți, în urma unei dispute legate de contractele de furnizare

Compania rusă Gazprom va reduce livrările de gaze către Engie începând de marți, în urma unei dispute legate de contracte, a anunțat compania franceză de utilități, adâncind astfel îngrijorările legate de aprovizionarea cu energie pe timp de iarnă, transmite Reuters.

Europa este deja anunțată că Gazprom va închide gazoductul Nord Stream 1 către Germania între 31 august și 2 septembrie pentru întreținere și există îngrijorarea că Moscova, care a redus deja aprovizionarea gazoductului la doar 20% din capacitate, ar putea intensifica presiunea prin amânarea repornirii.

În comunicatul său, Engie nu a oferit detalii despre natura disputei dintre compania franceză și Gazprom cu privire la aplicarea contractelor.

Gazprom nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Reuters.

Livrările Engie de la Gazprom au scăzut deja substanțial de la începutul războiului din Ucraina, în februarie, livrările lunare recente fiind de 1,5 terawați-oră (TWh), a precizat compania de utilități.

În 2021, Gazprom a furnizat 121 TWh de gaze către Engie, adică 20% din totalul achizițiilor sale, potrivit analiștilor de la Morningstar.

„Este foarte clar că Rusia folosește gazul ca pe o armă de război și trebuie să ne pregătim pentru cel mai rău scenariu al unei întreruperi complete a livrărilor”, a declarat ministrul francez pentru Tranziție Energetică, Agnes Pannier-Runacher, la radio France Inter.

Gazprom nu-și respectă contractele, a declarat pentru Reuters un consilier al lui Pannier-Runacher, dar a adăugat că Franța și-a diversificat aprovizionarea cu energie și că ultimele reduceri nu vor compromite aprovizionarea cu gaze pe timp de iarnă.

Stocarea pentru iarnă

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Olivier Veran, a reafirmat că Franța își va umple rezervele de gaze până la sfârșitul verii.

„Suntem în avans față de program”, a declarat el la Radio Franceinfo. Guvernul spune că rezervele sunt acum pline în proporție de aproximativ 90%.

Engie a declarat că a luat măsuri pentru a se proteja.

„Engie și-a asigurat deja volumele necesare pentru a-și respecta angajamentele față de clienții săi și propriile cerințe și a pus în aplicare mai multe măsuri pentru a reduce semnificativ orice impact financiar și fizic direct care ar putea rezulta dintr-o întrerupere a livrărilor de gaze de către Gazprom”, se arată în comunicat.

Întreruperea și reducerea furnizării de către Rusia a dus la creșterea prețurilor la gaze și a forțat guvernele europene să se străduiască să găsească surse alternative de aprovizionare înainte de iarnă.

În Franța, problema este exacerbată de întreruperile din sectorul nuclear, unde producția este la cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani. Nuclearelectrica reprezintă aproximativ 70% din producția de energie a țării.

Luni, premierul Elisabeth Borne a îndemnat companiile franceze să elaboreze planuri de economisire a energiei până luna viitoare, avertizând că acestea vor fi primele afectate dacă Franța va fi nevoită să raționalizeze aprovizionarea cu gaze și electricitate.

Franța este mai puțin dependentă decât unii vecini de importurile de gaze din Rusia, care reprezintă aproximativ 17% din consumul său de gaze.

Engie a confirmat luni că se află în discuții cu Sonatrach din Algeria pentru a crește importurile de gaze din țara nord-africană pe termen mediu.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Rusii își bat joc de Europa.

    • Neah, Europa isi bate joc de Europa!!!!
      Cine nu are ochelari de cal ,vede realitatea!!

    • @…..etc: Da, EU a calculat total greșit efectul sancțiunilor, care nu numai ca nu au îngenunchiat Rusia, dar lovesc EU in ultimul hal.
      Totuși, gazul nu este inclus in pachetele de sancțiuni existente, nu încă. Si nici petrolul, nu pana la anul.

    • Amandoi batuti in cap. Daca spuneti ca Rusia afectata stati degeaba pe g4. Tot plec firme europene din industrie, iar voi spuneti ca nu e afectata.

    • Tulipan, asta este raspunsul Rusiei la celelalte sanctiuni !!! Era de asteptat!!! Pr.ost sa fii sa ai o asemenea arma si sa nu o folosesti!!

  2. Europenii sunt naivi dacă nu intră în iarna pregătiți să nu primească nimic din Rusia! Trebuie economisire masivă, scumpire, si revenirea cu picioarele pe pămînt dpdv economic! Bugetarii redusi in tot UE, cerințele absurde reduse, vezi temperatura de păstrare a anumitor produse, de la 15 la 25 catre 10-30, trebuie multa pregătire legislativa și fizica! Fără iluminat public aiurea, fără mers aiurea cu mașina, până nu văd mașini pline cu câte 4 oameni nu cred că e prețul mare la benzinărie!