Gelu Voican-Voiculescu vrea să facă ”demersuri legale” ca să împiedice desființarea Institutului Revoluției Române
Directorul general al Institutului Revoluției Române, Gelu Voican-Voiculescu, a afirmat că va face ”demersuri legale” pentru a bloca desființarea Institutului afirmând că este vorba de o măsură arbitrară și abuzivă.
”Nu înțelegem motivația demersului guvernamental. Acest gest vine în continuarea unor acțiuni prin care adevărații REVOLUȚIONARI au fost nesocotiți, dovadă că la ședința solemnă din 16 decembrie 2019, consacrată împlinirii a 30 de ani de la Revoluția Română, domnul Petre Roman nu a fost lăsat să-și rostească discursul, deși este unul din cei mai cunoscuți REVOLUȚIONARI”, susține Voican-Voiculescu într-un comunicat de presă.
Potrivit acestuia, decizia de luni a Guvernului reprezintă o maculare Revoluției din decembrie 1989.
”Deși astăzi o parte a istoriei noastre contemporane a fost maculată, REVOLUȚIA Română din 1989 rămâne cel mai important moment al istoriei noastre recente. Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 va întreprinde demersurile legale pentru a împiedica punerea în aplicare a acestei măsuri pe cât de arbitrară, pe atât de abuzivă”, precizează sursa citată.
Executivul a motivat că „activitatea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, de la înfiinţarea sa până în prezent, s-a dovedit irelevantă în raport cu sumele cheltuite de la bugetul de stat prin intermediul transferurilor realizate din bugetul Senatului României”, potrivit Agerpres.
De asemenea, în ordonanţă se precizează că „încă de la constituirea sa, prin Legea nr. 556 din 7 decembrie 2004, instituţia a reprezentat o platformă politică, iar în pofida enunţării veniturilor proprii ca sursă de finanţare, încă de la început activitatea instituţiei a fost finanţată de la bugetul de stat aproape în totalitate”.
În document se menţionează că, „în fapt, evenimentele organizate de Institut au vizat propagarea în spaţiul public a unor interpretări asupra Revoluţiei Române din 1989 menite să se contrapună cercetărilor aflate în curs, desfăşurate de organele de anchetă în „Dosarul Revoluţiei”.
Institutul s-a aflat recent în centrul unui scandal după ce a anunțat organizarea unui concert pe 22 decembrie de omagiere a Revoluției din 1989. După ce au apărut acuzații în spațiul public legate de faptul că respectivul concert ar fi o lipsă de respect față de victimele din decembrie 1989, iar o parte dintre artiștii anunțați pe afiș s-au retras, concertul a fost anulat.
Pe 22 decembrie, Grupul pentru Dialog Social a cerut desființarea Institutului despre care a spus că este ”o sfidare la adresa memoriei noastre”.
”Cei care au luat puterea în după-amiaza zilei de 22 decembrie nu au nici o îndreptăţire să se numească revoluţionari şi nu pot revendica această calitate acordată de statul român. Împrejurările istorice de după confiscarea Revoluţiei au făcut posibilă o anomalie şi mai mare: au fost create instituţii ale falşilor revoluţionari . Una dintre acestea este autointitulatul «Institut al Revoluţiei Române», condus de Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu. În prezent, aceştia doi sunt puşi sub acuzare de către Parchetul General pentru crime împotriva umanităţii, petrecute după momentul în care au luat puterea. Dosarul Revoluţiei a fost încheiat şi se judecă în prezent”, se spunea într-un comunicat al GDS.
Desființarea Institutului a fost propusă și de către senatorul USR, Florina Presadă, sub forma unui amendament la legea de modificare a OUG 114, adoptată prin angajarea răspunderii de către Guvern, însă propunerea a fost respinsă de către Executiv.
Foto: Gelu Voican-Voiculescu (Inquam Photos/ George Călin)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
17 comentarii