Gen vs. Sex? Cum arată cărțile de identitate în celelalte țări din UE. Ce scrie pe ID card-urile din Franța sau Germania. Analiză a Registrului Uniunii Europene
Toate cele 23 de țări din Uniunea Europeană care au o carte de identitate cu o categorie menționată pe document în privința sexului persoanei folosesc cuvântul „sex”, conform Registrului Public Online de Documente de identitate și de călătorie Autentice, un registru al Uniunii Europene, studiat de G4media.ro.
- Nu e clar dacă în aceste țări a fost implementată deja noua legislație europeană din 2019 care precizează că fiecare stat membru UE ar trebui să decidă dacă include genul („gender”) pe actul de identitate
Majoritatea cărților de identitate din UE folosesc termenul „sex”. De exemplu, o carte de identitate din Franța are următoarele categorii:
– prenume
– nume
– sex
– naționalitate
– data nașterii
– locul nașterii
– nume folosit
– numărul documentului
– data expirării
– semnătură
– înălțime
– data eliberării
– domiciliul
Dacă în 23 de țări este specificat sexul persoanei, în restul țărilor din UE, cărțile de identitate nu specifică deloc acest lucru, categoria „sex/gen” lipsind complet.
Exemplele sunt date de Germania și Grecia unde nu este inclusă categoria sexului / genului. Danemarca și Irlanda nu au cărți de identitate națională, dar pe ambele lor tipuri de pașapoarte se folosește cuvântul „sex”.
Context
Autoritățile române au emis luni, 2 august, primele cărți de identitate electronice în cadrul unui proiect pilot lansat la Cluj-Napoca. Legislația Uniunii Europene privind modul în care trebuie să arate cartea de identitate precizează clar că fiecare stat membru UE ar trebui să decidă dacă include genul („gender”) pe actul de identitate, iar dacă acesta este inclus, trebuie utilizate inițialele „F”, „M” sau „X” ori orice altă inițială unică corespunzătoare limbii statului mediu respectiv.
Potrivit explicațiilor MAI, în România, de la momentul prezentării cărții de identitate în transparență decizională s-a precizat explicit în anexă că acest document, pentru proiectul pilot, va conține mențiunea gen. Dar tot proiectul la momentul respectiv, acum HG, stabilește că sunt două opțiuni: feminin și masculin. Nu există niciun fel de altă intervenție.
Detaliul care a creat controverse în spațiul public din România este faptul că termenul „sex”, așa cum este utilizat pe cărțile de identitate actuale, a fost modificat cu termenul „gen”.
Modificarea a fost criticată de partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), un lider liberal, iar joi a fost criticată chiar de Biserica Ortodoxă Română (BOR).
AUR susține că această modificare ar reprezinta „un pas înainte spre ştergerea identităţii naţionale şi reeducarea populaţiei”, în timp ce președintele PNL Sector 4, Pavel Popescu, a denumit schimbarea termenului drept „o gravă eroare”.
Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a transmis joi, printr-un comunicat de presă, poziția instituției referitoare la noul model al cărții de identitate.
BOR susține că noțiunea ”artificială” de ”gen” o înlocuiește ”abuziv” pe cea ”firească de sex” și este vehiculată ”progesiv și progresist” în spațiul public.
Bănescu a mai transmis că noțiunea de gen este ”un construct pur ideologic pus în slujba unei toxice, smintitoare ideologii numită (trans)genderism, prin care se încearcă inducerea nefastei idei a genului fluid, adică a așa-zis posibilei schimbări a sexului camuflat în „gen”, se arată în comunicat.
Noul document va înlocui treptat cartea de identitate aflată în circuit din 1997, până în august 2031, potrivit termenlor stabilite de Regulamentul UE.
Sursa foto: Registrul Uniunii Europene
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
15 comentarii