General american: Coreea de Nord a obţinut un succes ”alarmant” în demersurile sale în vederea dotării cu capacităţi nucleare şi balistice
Coreea de Nord a obţinut un succes „alarmant” în demersurile sale în vederea dotării cu capacităţi nucleare şi balistice cu rază lungă de acţiune şi continuă să-şi extindă arsenalul, care cuprinde deja trei rachete balistice capabile să atingă teritoriul SUA, a declarat marţi un comandant american citat de agenţia de presă sud-coreeană Yonhap și preluată de Agerpres.
Generalul Glen VanHerck, şeful Comandamentului de nord şi al Comandamentului de apărare aerospaţială nord-american (NORAD), a apreciat de asemenea că Phenianul şi-ar putea relua testele de rachete cu rază lungă de acţiune, pentru a verifica performanţele noii sale rachete balistice intercontinentale (ICBM).
„Regimul lui Kim Jong Un a obţinut un succes alarmant în eforturile sale de a-şi demonstra capacitatea de a ameninţa teritoriul SUA cu rachete balistice intercontinentale cu încărcătură nucleară, considerând că astfel de arme sunt necesare pentru a descuraja o acţiune militară a SUA şi pentru a asigura supravieţuirea regimului său”, afirmă comandantul într-o declaraţie pregătită pentru o audiere în Comisia pentru servicii armate a Senatului SUA.
Generalul american aminteşte că „în 2017 Coreea de Nord a testat cu succes un dispozitiv termonuclear, ceea ce creşte semnificativ potenţialul distructiv al armelor sale strategice, precum şi trei ICBM capabile să atingă SUA”.
Ulterior, în 2017, Coreea de Nord a mai făcut un ultim test nuclear, afirmând că a detonat cu succes o bombă cu hidrogen, după care a menţinut un moratoriu autoimpus în privinţa testelor nucleare şi de rachete cu rază lungă de acţiune.
Totuşi, VanHerck a notat marţi că Phenianul a declarat că nu se mai consideră ţinut de astfel de restricţii.
„Regimul nord-coreean a indicat şi că nu se mai consideră legat de moratoriul nuclear şi privind testele ICBM anunţat unilateral în 2018, ceea ce sugerează că Kim Jong Un ar putea începe testarea unei ICBM cu design îmbunătăţit în viitorul apropiat”, a menţionat generalul american.
Phenianul a dezvăluit recent o rachetă balistică intercontinentală superioară şi o alta cu lansare de pe submarin, la două parade militare, în octombrie anul trecut şi ianuarie a.c., aminteşte Yonhap.
Pe de altă parte, secretarul de stat american Antony Blinken a asigurat marţi la Tokyo că Washingtonul caută diverse modalităţi de reglementare a problemei nucleare nord-coreene, inclusiv „măsuri de presiuni” şi „metode diplomatice”.
El a subliniat totodată, într-o conferinţă de presă cu secretarul american al apărării Lloyd Austin şi omologii lor niponi, Toshimitsu Motegi şi Nobuo Kishi, angajamentul SUA de a soluţiona problema abuzurilor împotriva drepturilor omului în Coreea de Nord.
„Vrem să vedem ce alte măsuri de presiune suplimentare ar putea fi eficiente, dacă există metode diplomatice utile, analizăm toate acestea. Suntem hotărâţi să răspundem provocării pe care o reprezintă Coreea de Nord, în special în ce priveşte programele sale de rachete nucleare, precum şi, desigur, abuzurile împotriva drepturilor omului”, a spus Blinken.
Remarcile sale au venit la câteva ore după ce Kim Yo Jong, sora liderului nord-coreean şi o figură influentă în regim, a avertizat Washingtonul să nu facă gesturi care l-ar putea „împiedica să doarmă bine noaptea în următorii patru ani”, menţionează Yonhap.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii