G4Media.ro

Generalul american Mark Milley: Atacul Chinei asupra Taiwanului nu este iminent, dar…

Sursa foto: Department of Defense / Chad J. McNeeley via Wikimedia Commons

Generalul american Mark Milley: Atacul Chinei asupra Taiwanului nu este iminent, dar State Unite urmăresc situația „foarte atent”

Un atac al Chinei asupra Taiwanului nu este iminent, afirmă cel mai înalt general american, dar SUA urmărește „foarte atent” evoluția situației.

China își dezvoltă în mod clar capacitatea de a ataca la un moment dat, dar decizia de a face acest lucru ar fi o alegere politică, a declarat generalul Mark Milley pentru BBC.

China susține că Taiwanul este o provincie separatistă care trebuie să fie reunificată cu partea continentală, prin forță dacă este necesar.

China a acuzat SUA că sprijină independența Taiwanului și a promis că va „zdrobi cu hotărâre” orice încercare în acest sens.

În ultima vreme, a avut loc o escaladare accentuată între China și SUA – cel mai puternic aliat al Taiwanului.

China a trimis zeci de avioane de război în zona de apărare aeriană a Taiwanului, în timp ce SUA a trimis nave militare în apele Taiwanului.

În luna mai, președintele american Joe Biden a declarat că China „flirtează cu pericolul” prin faptul că își pilotează avioanele de război în apropierea Taiwanului. El a promis să protejeze militar insula în cazul în care aceasta va fi atacată.

Beijingul a replicat acuzând SUA că „își încalcă promisiunea privind Taiwanul” și „se amestecă” în afacerile Chinei, adăugând că țara „nu va ezita să lupte” pentru a împiedica Taiwanul să își declare oficial independența.

„Urmărim China foarte atent”

Întrebat dacă crede că Beijingul va ataca Taiwanul, generalul Milley, președintele șefilor de stat major al SUA, a declarat pentru BBC: „Ar putea, ar trebui, ar face, acestea sunt cuvintele cheie acolo”.

„În ceea ce privește capacitatea, cred că China dezvoltă în mod clar o capacitate. Președintele Xi [Jinping] a menționat acest lucru în forumuri publice, a menționat-o în discursuri, că a provocat APL [Armata Populară de Eliberare a Chinei] să dezvolte capacitatea de a ataca Taiwanul la un moment dat.

Și dacă ar face-o sau nu, este o alegere politică, care se va baza pe modul în care chinezii văd costul-risc-beneficiu la momentul respectiv”, a afirmat generalul american.

„Nu există indicii sau avertismente cu privire la ceva iminent în acest moment. Dar, din nou, urmărim situația foarte, foarte atent”, a adăugat Milley.

SUA nu au legături diplomatice oficiale cu Taiwanul, dar îi vând arme ca parte a Legii privind relațiile cu Taiwanul, care prevede că SUA trebuie să furnizeze insulei mijloacele de a se apăra.

În același timp, menține legături oficiale cu China și, de asemenea, recunoaște diplomatic poziția Chinei potrivit căreia există un singur guvern chinez.

China consideră că un atac este costisitor

Una dintre temerile majore este aceea că s-ar declanșa un război dacă China invadează Taiwanul. Beijingul a declarat în trecut că ar putea revendica insula prin forță dacă ar fi necesar.

Dar majoritatea analiștilor spun că acest lucru nu este probabil – deocamdată.

S-a dezbătut dacă China are capacitatea militară de a reuși o invazie, iar Taiwanul și-a sporit considerabil apărarea aeriană și maritimă.

Însă mulți sunt de acord că Beijingul recunoaște că o astfel de acțiune ar fi prea costisitoare și dezastruoasă – nu numai pentru China, ci și pentru întreaga lume.

Poziția constantă a Chinei a fost aceea că urmărește „reunificarea pașnică” cu Taiwanul și că ar acționa doar dacă s-ar confrunta cu o provocare.

Un factor declanșator ar fi probabil declararea oficială a independenței de către Taiwan. Dar acest lucru a fost evitat cu strășnicie de către președinta taiwaneză Tsai Ing-wen, chiar dacă ea insistă că este deja un stat suveran.

Majoritatea taiwanezilor susțin această poziție, cunoscută sub numele de „menținerea status quo-ului”, deși un număr tot mai mic de persoane declară că doresc să se îndrepte spre independență.

În mod similar, SUA ar fi reticente în a fi implicate într-un conflict militar costisitor în Asia și au semnalat în mod repetat că nu doresc un război.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...