G4Media.ro

Generalul Nicolae Ciucă, propus ministru al Apărării, a anunțat că trece în…

Foto: Inquam Photos/ Cristian Strelic

Generalul Nicolae Ciucă, propus ministru al Apărării, a anunțat că trece în rezervă

Generalul Nicolae Ciucă, propus ministru al Apărării în Guvernul condus de Ludovic Orban, a anunțat, vineri, că trece în rezervă. Ciucă este la finalul mandatului de șef al Statului Major General al Armatei.

Nicolae Ciucă a participat, vineri, la ceremoniile din Parcul Carol de Ziua Armatei României.

La finalul ceremoniei, Ciucă le-a declarat jurnaliștilor că, pentru a deveni ministru al Apărării, va trece în rezervă.

„Categoric voi trece în rezervă şi vă rog să-mi daţi voie să nu comentez astăzi, de Ziua Armatei, acest lucru”, a spus Ciucă.

De altfel, ar fi fost neobișnuit ca România, țară membră NATO, să aibă în postul de ministru al Apărării un militar activ, uzanțele Alianței Nord-Atlantice fiind ca armata să se afle sub control civil.

Nicolae Ciucă, șeful Statului Major General al Armatei, este un pro-atlantist convins, el participând la bătăliile din Irak alături de soldații americani. El a fost centrul unui scandal politic major între președintele Iohannis și PSD când ministrul Apărării, Gabriel Leș, a încercat să-l schimbe din funcție. Președintele i-a prelungit cu un an mandatul, prin decret care a fost contestat de Leș în justiție, iar instanță i-a dat dreptate ministrului.

Generalul Ciucă a fost numit de președintele Iohannis șef al Statului Major General în 2015, până la acel moment fiind locțiitorul șefului Statului Major, generalul de aviație Ștefan Dănilă. Ciucă a fost anterior șef al Statului Major al Forțelor Terestre, iar între anii 2001 și 2004 a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (Scorpionii Roșii), cu care a participat la Misiunea Enduring Freedom I, Afganistan (2002-2003), și Antica Babilonia, Irak (2004).

Ciucă și-a câștigat gradele în teatrele de operațiuni, el fiind unul dintre puținii generali români care au condus personal o misiune de luptă (14-15 mai 2004, lupta pentru podul peste Eufrat în Irak).

Bătălia de la Nassiria (Irak, mai 2004), în care trupele românești au fost conduse de Nicolae Ciucă, este prima bătălie la care soldații români au fost combatanți activi după al doilea război mondial.

El a absolvit mai multe cursuri militare în SUA.

Foto: Inquam Photos / Cristian Strelic

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

19 comentarii

  1. Un militar cu coloana vertebrala , un cistig cert pentru guvernul ORBAN . Un viitor om politic de valoare .

  2. „Partidul e-n toate…”. Adică azi era și mâine nu mai este … militar activ. „Totul pentru front, totul pentru victorie” ! Într-o România normală așa se face cu adevărat depolitizarea instituțiilor de forță.

    • Alegerea este a fiecaruia dintre noi , nu este alegerea ta , mai lita (subtire subtire )

    • ce depolitizare ma, esti tampit? asta nu e om politic, deci nu ai ce sa depolitizezi. aia de dinaintea lui erau politicieni. nu e ca si cum isi da demisia dintr-un partid.

  3. Domnule ciuca, faceti curatenie in minister.Aduceti profesionisti si faceti un audit serios.
    Spor la munca.

  4. Ar fi foarte bine. Un profesionist la locul ptrivit.
    Din pacate guvernul nu va trece si vom ramane cu veorica si cu hotii pana la alegerile la termen, cu un PNL erodat chiar daca are bune intentii

    • Nu se poate să rămână Dancila până la parlamentare. Ne vom prăbuși, guvernul ei nu poate face bugetul, nu poate opera rectificări bugetare nefiind posibile OUG.
      După prezidențiale, cred că implicarea societății ar putea scoate tata din criza politică.

  5. Batalia de la Nassiria a avut loc in 2003, intre 23 martie si 2 aprilie. Nu vad nici o referire la vreo batalie in Nassiria in 2004.

    • De acord. Cam ”trasă de păr” bătălia aceasta. E prima dată când aud despre ea și am cam fost ceva ani si prin armată și prin teatrul de operații.

    • Dede…serios ?
      Poți să ne spui mai precis unde ai fost „în teatrul de operațiuni”?? Unde ?

  6. Numai în țările bananiere și dictaturi ministerul apărării e condus de militari.( Trecerea în rezervă nu înseamnă că nu mai ești militar)
    Orice țară civilizată are miniștrii civili peste structurile armate.
    Preventiv.

    La noi se pare că se prefera stilul rusesc.
    Liberal sadea președintele, ce sa zic!

    • Pai noi intotdeauna am oscilat intre orientalism si occidentalism. Paradoxul e ca un partid care se considera liberal vine cu astfel de propuneri. Ah, stai propunerea nu e a PNL, a venit in plic.

  7. APROPO de cuvantul unui militar

    „Consider atât de sfântă onoarea şi demnitatea de a fi fost şeful Statului Major al Apărării încât, indiferent de ceea ce mi s-ar propune, nu voi face altceva. Odată ce ai fost şeful Statului Major al Apărării… Reprezintă demnitatea cea mai mare pentru fiecare dintre noi. Iar eu consider că nu trebuie să fie în niciun fel umbrită această poziţie de activitatea în alt domeniu.

    NU VOI FACE POLITICA!. Voi face tot ceea ce îmi stă în putere şi îmi va îngădui viitorul să sprijin această instituţie. Dar NU DINTR-O FUNCTIE POLITICA”, a declarat Şeful Statului Major, – Gral CIUCA??????.

  8. SUCCES!!!! DOMNULE CIUCA!!!! ,in orice intreprindeti…..

  9. Cel mai bine, ca să nu avem încă o sursă de scandal și probleme la apărare, ar fi să-și dea demisia după numire!

  10. Subscriu…stai că n-am scris nimic ? o seară bună