G4Media.ro

Generația 2007-2019. Trei din cinci copii care au intrat în clasa I…

Foto: freepik.com

Generația 2007-2019. Trei din cinci copii care au intrat în clasa I în 2007 nu au luat Bacalaureatul în 2019. Ei sunt elevii cu 17 miniștri în 12 ani de școală

Au intrat în școală 230.000, au ajuns în clasa a XII-a cu circa 100.000 mai puțini, iar examenul de Bac nu a fost promovat de 3 din 5 copii aflați în această clasă inițial, potrivit calculelor Edupedu.ro, bazate pe cifrele comunicate oficial de mai multe instituții. Generația care a început școala în 2007 și care anul acesta a dat Bacalaureatul a fost cea care, în 2015, a dat testul PISA care a descoperit că gradul de analfabetism funcțional în rândul copiilor de 15 ani este de 40%.

Între 2007 și 2019 Educația românească a fost pusă la grea încercare de un sistem de învățământ nereformat, greoi, inadaptat și neperformant. Generația care a traversat această perioadă agitată și într-o permanentă schimbare a trecut prin cel mai mare boom economic și apoi prin cea mai mare criză economică. Ar putea părea că România a fost într-o permanentă criză politică în această perioadă pentru că rareori anul școlar a început și s-a terminat cu același demnitar în funcție, la Educație. Acești 12 ani au însemnat la fiecare început de an școlar fie lipsa manualelor sau calitatea lor slabă, fie lipsa autorizațiilor sanitare sau de funcționare pentru școli, condiții improprii în mediul rural, autorizații de protecție la incendiu lipsă, subfinanțare din partea administrației locale și centrale. Niciodată, în acest interval de timp, Educația nu a primit procentul din PIB prevăzut de lege.

Majoritatea elevilor care au susținut Bacalaureatul în 2019, precum și colegii lor de generație care nu au mai ajuns la BAC s-au născut cu 18 ani în urmă, în 2001. Potrivit datelor consultate de Edupedu.ro în baza TEMPO a Institutului Național de Statistică, în anul 2001 au fost 220.368 de nou-născuți.

În anul 2007 intrau la școală, în clasa I, „peste 230.000 de boboci”, potrivit presei de la vremea aceea. Sunt cifrele comunicate de Ministerul Educației. O generație mai numeroasă decât populația în vârstă de 7 ani, diferența (circa 10.000 de elevi) fiind reprezentată de copiii de 8 ani și cei de 6 ani.

 

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Cu alte cuvinte, niște dobitoci. Viitorii culegători de căpșune și votanți PSD:) viitor măreț are jegul ăla de țara

    • Ai dreptate pe jumatate, dar in general culegatorii de capsuni de astazi (dulgheri, tamplari, constructori de tot felul, sau alte joburi considerate degradante pe lanoi, sau chiar si in tara adoptiva) , nu mai sunt votanti PSD; cunosc multi dintre ei si i-am intalnit si in strainatate pe alocuri; si copii lor fac vacante si sunt mult mai educati mai umblati prin lume sa zicem asa; asta pentru ca parintii lor au vazut ca se poate si altfel, iar copii de asemenea; problema sunt cei ramasi in sistem pe pile din aceasi generatie cu primii „capsunari” din anii 2000, al caror copii au fost educati dupa chipul si asemanarea lor;

  2. Pana in 2016 nu aveam ce vota.

    Din 2016 exista USR. Acum nu mai ai nicio scuza sa nu votezi.

  3. „17 ministri in 12 ani de scoala”…nu este o scuza. Puteau fi si 100 de ministri , procesul de invatare trebuia sa mearga mai departe. Eu am terminnat liceul in 1998, iar in teribilii ani ’90 am schimbat enorm de multi profesori si s-au schimbat la fel de multi ministri. Eu nu invatam in functie de ce ministru venea sau ce manuale apareau de la un an la altul. Trebuia sa me adaptez. Scoala era scoala. Vorba lui Hagi: ” ai, n-ai mingea, tragi la poarta”.

  4. Si ce e rau in asta? De ce trebue sa aiba toti bacalaureatul? Daca 90% din populatie ar avea aceasta diploma, care ar mai fi valoarea ei? Problema nu este ca nu iau bacalaureatul (in Elvetia, tara cu in invatamant incomparabil mai bun decat in Ro, doar 20% au bacalaureat) ci ca nu au niciun fel de calificare. Si asta pentru ca nu exista inca o alternativa serioasa la bacalaureat, adica un sistem bine pus la punct de scoli profesionale.