G4Media.ro

Generația care mănâncă

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Generația care mănâncă

Într-una din rarele ieșiri publice, șeful SRI, Eduard Hellvig, a proiectat, marți, imaginea unei țări de invidiat: ”România este o țară stabilă, cu liniște socială și multă prosperitate economică, o țară în care mulți tineri din alte zone ale lumii și-ar dori să poată trăi”.

Fostul absolvent de științe politice a ales tribuna Universității Babeș Bolyai din Cluj pentru a le insufla studenților încredere că statul a încăput, în sfârșit, pe mâini bune după o lungă și zbuciumată istorie post comunistă.

În discursul său bine ticluit, România este zugrăvită ca o țară în care două generații s-au luptat și au muncit din greu, urmând ca a treia să culeagă roadele sau ”să mănânce”.

”Există o zicală veche a nemților transilvăneni pe care am auzit-o foarte des în copilărie, și pe care îmi place mult să o repet public: Prima generație luptă, a doua generație muncește și abia a treia generație mănâncă̆. O auzeam des, pentru că mi se explica de ce trebuie să muncesc și să lupt. Și mi se zicea că va veni și generația care va mânca, dar nu va fi generația mea. Eu cred că, la scara istoriei României, generația care se poate bucura de rezultatele acestor decade de frământări și de acumulări este generația voastră”, le-a spus șeful SRI tinerilor studenți de la UBB.  Pe mulți, foarte probabil nu-i veți mai găsi în România peste câțiva ani.

Șeful SRI n-ar fi singurul care vorbește despre o țară care nu există decât, poate, în mintea lui și a răsfățaților regimului. Președintele Klaus Iohannis le-a spus românilor din America, în timpul vizitei din septembrie, că economia României merge bine și că, în ciuda crizelor suprapuse, oamenii se descurcă.

”România merge bine şi economia românească creşte. Este o veste foarte, foarte pozitivă. În ce priveşte crizele cu care ne confruntăm în România, cred că suntem într-o situaţie în care nu am fost demult, este criză, peste criză, peste criză şi totuşi ne descurcăm”, le-a transmis șeful statului românilor de pe coasta de vest a SUA.

Un alt fel de a spune că în România se mănăncă o pâine albă și că vremurile grele au fost, cumva, depășite.

Numai că optimismul de la vârful statului nu se prea vede prin țară. Tinerii, în special cei educați, pleacă pe capete afară. O analiză recentă arată că peste 60% din tinerii români consideră că România merge într-o direcție greșită și nu au încredere în Parlament, Guvern și Președinție. Numărul tinerilor care părăsesc definitiv România s-a dublat în ultimii 10 ani.

Sociologii apreciază că fenomenul migrației s-a intensificat în ultima perioadă în special în rândul tinerilor educați și al persoanelor cu o situație financiară bună, dar care sunt nemulțumiți de calitatea vieții lor din România. Ce i-ar putea pune pe fugă pe toți acești oameni din noua generație, din fața mesei îmbelșugate la care sunt invitați ”să mănânce”.

”Generația care mănâncă” nu sunteți voi. Nici nu veți fi prea curând. Ci tot ei, cu oamenii lor infiltrați peste tot, în agenții, în ministere sau în companii de stat, instalați la datorie pe sinecuri bănoase să vegheze asupra țărișoarei. Parcă niciodată n-au fost atât de mulți și la vedere.

Pentru ei, nu pentru voi, au fost concepute legile siguranței naționale în așa fel încât serviciile de informații să nu poată răspunde niciodată pentru nimic. Ei vor să stea mai departe în capul mesei. Vor veni din nou curând cu legile securității și, după cum s-a exprimat șeful SRI, ”ar fi de dorit ca societatea românească și decidenții politici să se hotărască ce rol vor să atribuie serviciilor de informații. Nu putem fi în același timp un fel de pompieri chemați să stingă incendiile provocate de alții și apoi acuzați că le-am stins.”

Din ”generația care mănăncă” face parte, de exemplu, prietenul președintelui Iohannis. Firmele domnului Michael Schmidt câștigă licitații publice în valoare de zeci de milioane de euro, dotează Poliția Română cu 600 de BMW-uri. Tot în calitate de unic ofertant, are o șansă să vândă Poliției și câteva zeci de motociclete.

”Ne descurcăm”, cum ar zice președintele Iohannis. Sigur că, văzută dintr-un BMW, economia României duduie din moment ce țara își permite să facă achiziții de mașini scumpe în număr atât de mare.

Nici apropiații președintelui PSD, Marcel Ciolacu, nu mor de foame în aceste vremuri când românii de rând strâng cureaua. G4Media.ro a dezvăluit cum prin firmele de partid se scurg către presă zeci de milioane de euro. De când a ajuns Ciolacu președinte, cifra de afaceri a firmei Look Outdoor administrată de un fotomodel a crescut de 835 de ori. Social-democrația trece și ea mai întâi prin stomac. Nu poți plânge pe umerii săracilor cu burta goală.

Tot din ”generația care mănâncă” fac parte parlamentarii și politicienii din PNL, PSD și UDMR. Cu toții ar dori să se înfrupte din fondurile europene ale Bruxelles-ului, din miliardele alocate prin PNRR pentru ”reconstrucție și reziliență”, fără teama de procurori.

Din acest motiv, această generație veșnic hămesită de politicieni încearcă mai departe să slăbească legile justiției, să păstreze pârghii de control asupra sistemului, să facă inoperabilă legea avertizorului de integritate sau să anihileze complet parchetele. Toti ei au invitat aproape toată presa la masa puterii, îndopată cu bani publici ca să tacă.

Ei vor să mănânce în liniște, nu să-i ridice procurorii de la masă cu ciolanul în gură.

Ei ne-au mâncat nouă o bună parte din viață.

Chiar dacă în tinerețe i s-a spus că nu va face parte din ”generația care va mânca” și locuia, conform propriei mărturisiri în fața studenților UBB ”întrun bloc gri al unui orășel din nordul Transilvanie”, se poate spune că șeful SRI a reușit în viață. Ce nu le-a mai spus Eduard Hellvig tinerilor  este că, în România, o altă veste bună, nu trebuie să fii neaparat un geniu în afaceri pentru a trăi pe picior mare.

În declarația de avere Hellvig raportează o casă de aproape 600 de metri pătrați și terenuri de peste 3.000 de metri pătrați în Tunari, dar și un credit de aproape două milioane de lei mutat în mod bizar de la o bancă comercială ce practica dobânzi obișnuite la o instituție financiară nebancară din Cluj, unde dobânzile sunt mai mari.

Cei care-i spuneau în tinerețe că va veni și generația care va mânca, dar nu va fi generația lui s-au cam înșelat.

Domnul Helvig s-a mai declarat dezamăgit de anumiți prieteni din facultate pe care nu i-a numit, care ar fi făcut compromisuri pentru putere. Compromis mai mare decât formarea coaliției PNL-PSD este totuși greu de imaginat. Ce mai contează prietenii din facultate?

Așa arată în realitate țara din care cei din generația tânără fug pe capete: Fără perspectivă, fără viitor, în care mânăncă doar o mică nomenclatură de partid și de stat, iar toți ceilalți achită nota de plată.

Cei care reușesc totuși prin forțe proprii ajung repede la concluzia că aproape nimic nu funcționează din momentul în care ai ieșit pe ușa casei și se gândesc cum să scape mai repede din iad.

”Eu cred că, la scara istoriei României, generația care se poate bucura de rezultatele acestor decade de frământări și de acumulări este generația voastră. A cetățenilor care au în același timp identitate românească, europeană și globală. Folosiți-vă această putere cu înțelepciune”, și-a încheiat șeful SRI discursul în fața studenților de la UBB.

Eu cred că, la scara istoriei României, generația noastră nu a încheiat încă războaiele începute și parțial pierdute după 1989: occidentalizarea și internalizarea valorilor occidentale, lupta împotriva corupției, asanarea clasei politice, promovarea meritocrației, limitarea influenței serviciilor în politică, economie și societate în general. Fără o schimbare radicală a modelului de putere perpetuat după 89, ”generația care mânâncă” vor fi tot ei și nu vom lăsa mai nimic copiilor noștri.

Cred că mai avem încă o datorie față de generația următoare: să nu capitulăm cu toții în fața mediocrității agresive cocoțate la toate etajele puterii, să nu dăm înapoi în fața imposturii, corupției și furtului ca mod de viață. România este membră UE de 15 ani, dar încă n-a devenit o țară europeană.

Pentru unii este suficient să mănânce bine, dar viața nu este doar despre asta.

Dacă vom pleca cu toții, dacă ne vom pierde speranța, dacă ne vom plânge că nu mai este nimic de făcut vom lăsa în urmă o țară eșuată. Va fi inclusiv eșecul generației noastre, oricât de bine am mânca în țara și pe pământul altora. Este și aceasta o soluție, cei care o aleg sunt de înțeles. Nu toți sunt dispuși să-și rispească viața lor și a copiiilor lor pentru cauze aparent pierdute.

Dar parcă tot merită să mai încercăm o dată.

 

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

70 comentarii

  1. O tara a partidelor de cumetrie in care institutiile statului promoveaza tot felul de habarnisti, de linge clante umili, lingusitori nu are cum sa mearga bine. Tinerilor nu le place lipsa de apreciere a competentelor, asadar, pleaca afara. O tara a carei tineri pleaca afara nu e o tara prospera, scurt.

  2. Norocul nostru e cu UE si o mana de oameni de bine si, totodata, influenti. In aceasta logica se inscriu cele doua victorii de etapa: evitarea mutilarii legii avertizorului de integritate datorita UE si demisia plagiatorului la educatie datorita protestelor unor oameni de bine.
    Intre cei care mananca din painea generatiilor viitoare (care vor mai fi si acelea) prin marirea deficitelor bugetare sunt si pensionarii speciali. Cum sa nu o duca bine cand pensiile lor rivalizeaza si depasesc chiar pensiile bazate pe contributivitate ale occidentalilor care au avut salarii foarte mari in timpul vietii active?

    • Interesant e ca idealul de a reusi în viață al d-lui. Helvig se rezuma tot la bagatu’ la stomac. Desi trebuia sa își poleiasca aspirațiile și meritele înaintea unui mediu academic, birtul și potolul au ghiorait mai tare din mațele mediocrității.
      Aparent, dl. Helvig consideră ca generația lui s-a luptat și s-a frământat, a suferit cumva, a livrat ceva, dar el încă face parte din generațiile care se bazează pe un exit confortabil la adăpostul pensiilor speciale în timp ce generația forțată sa îl asculte în amfiteatre învechite nici nu mai înțelege acest concept de „pensie” , înțelege ca trebuie sa muncească pana în moare, înțelege ca sistemul de învățământ romanesc distrus și călcat în picioare nu ii poate asigura nimic, înțelege ca e bine sa nu se îmbolnăvească de nimic, ca să nu riște sa sfârșească infectat în vreun spital sau ca a face un copil reprezinta de fapt un cost nu o bucurie, pe care se poate sa nu și-o permita efectiv.
      Mulțumim dl. Helvig, poate ne recomanzi sa mâncăm niște ciuperci anume și în felul asta sa vedem și noi culorile pe care le vedeti dvs.
      Ți se urca la cap scaunele plusate de pe la conducerea instituțiilor de putere. Alții, similari dvs, ca să mai revină la realitate s-au tratat cu câte un „unguent” sau în zilele bune cu o friptura de kobe… Of, mancatu’ asta.

  3. Proverbul acela săsesc este pur motivational.

  4. Poate nu l-ai vazut tu…. Asta nu inseamna ca nu are dreptate in ceea ce scrie!

  5. Comentariu tipic comunistoid, prin atac la persoana. Mai ramane sa ii zici ca e chiabur si exponent al regimului burghezo-mosieresc…. si te-am inteles.

  6. Daca nu stiai, nici cel mai basic BMW nu costa 35000 eur. Dar ce sa faci cand scrii numai ca sa te afli in treaba. Alta data si punctajele trolilor erau mai bine facute. Putin adevar impletit cu muuulta minciuna.

  7. Dacă nu-ți place schimba canalul Eugen, ai loc destul pe Antena 1,2,3, RealitateaTV si mai nou pe DIGI24. Asa cum propaganda lui Putin moare asa o sa dispară și postările voastre.
    Respec pentru toți jurnalistii adevărați cinstiți și onesti.

  8. Legatura cu articolul fiind care? Iar o chestie de genul „ce ar fi sa vorbim despre altceva”?

    Articolul este despre destramarea tesutului social si al climatului de incredere in tara asta. Vina principala e a unei clasei politice care refuza modernizarea tarii, din motive absolut mizerabile ce tin de imbogatire personala, obtinerea imunitatii in fata legii si folosirea fara rusine a resurelor publice in interes propriu.

    Cand un copil inteligent si muncitor ii vede vorbind liber pe unii ca Dancila sau Ciuca sau Bode sau Daea sau Budai la televizor si apoi afla ca vorbim de prim-ministri si de ministri ai Romaniei, ce crezi ca o sa gandeasca despre viitorul lui in tara asta?

    Asta e problema critica a Romaniei, de care suntem cu toti vinovati. Si pretul o sa fie platit tot de noi: copiii si nepotii vor emigra masiv din tara. Ai nostri, nu ai lor. Ati auzit cumva de copii ai unor barosani politici, de genul Adrian Nastase, Dragnea sau Basescu cum ca s-au stabilit definitiv in strainatate? Nici nu o sa auziti.

  9. Multumim pentru acest text foarte inspirat! Mai incercam o data si poate iese, nu? Nu prea mai cred ca vom rezolva ceva. Totul este aranjat, baietii s-au mufat bine la robinetii statului, justitia este aproape pe butuci, iar economia duduie, la fel precum duduie motorul unui BMW. Ca doar nu pteau sa aleaga alta marca, decat una nemteasca (sic!). Neamtu-i neamt si-n pielea goala, vorba aceea. Eleganta si rafinament german !

  10. Fa si tu o excursie in Slovenia, incearca sa intelegi cum a ajuns din 1991, anul caderii comunismului la ei, la nivelul de trai actual, si ai sa vezi ca ai sa intelegi!

  11. “Sa mai incercam” !

  12. Domnul Helvig se referă la generația celor care sunt la putere și mănâncă cat pot din ceea ce fură. Sunt cei care risipesc, cei care nu au muncit și detestă munca, incompetenți, impostori, plagiatori, needucați, primitivi și agresivi, conduși doar de lăcomie și pofte carnale.
    Generația care acum trăiește din propria muncă nu prea mai este în țară, alții lucrează din țară pentru companii străine si evident mai sunt câțiva întreprinzători care mai au curajul sa reziste în țară muncind mult peste limitele unui trai lipsit de griji.
    Acești oameni care conduc Romania sunt rupți de realitate și popor și nu fac nimic altceva decât să se lupte pentru poziții privilegiate prin orice mijloace.

  13. O plictiseală de articol, bazat pe niște sondaje la fel de plictisitoare.

    Și în SUA sau în UK majoritatea cred că tara lor merge într-o direcție greșită. Cât despre imigrație, asta e valabil cam în tot estul Europei, poate mai puțin Polonia (posibil și Ungaria) . Și e normal, din cauza diferențelor de venituri. Mulți se gândesc să plece, sa facă niște bani, și să se întoarcă. Polonezii sunt deja la partea cu întorsul, noi îi inlocuim, la imigrație în vest.

    E absurd să ceri ca veniturile sa fie la nivelul celor din vest. Va mai dura mult pana să ajungem acolo. Multe decenii.

    • E valabil poate pentru Albania si Moldova, nu pentru Cehia, Slovacia, Ungaria si Polonia (din Polonia se pleca acu’ multa vreme in Germania si UK, acuma s-a linistit si la ei treaba).

      Deasemenea, nu stiu daca migratia din alte tari e la fel sociologic ca la noi. La noi e si mult brain drain – ar fi interesant intr-o zi sa vedem unde erau dpdv academic tinerii care pleaca (olimpiade, ranking la liceu/facultate, etc).

  14. De ce are Hellvig credit la IFN și nu la bancă? Nu știm, dar cu siguranță e o ticăloșie la mijloc.

  15. Din generaţia care mănâncă bine de tot fac parte şi băieţii şi fetiţele cu pensii speciale. La ei „Să trăiţi bine!” înseamnă ce răspund ei superiorilor în grad, când le vine ordinul pe unitate.

  16. Excelent.

  17. Trăiască Partidul Comunist USL in frunte cu Mult Iubitul și Stimatul său Conducător !
    Mulțumim din inimă pentru minunatele condiții de muncă și viată ! Ura ! Ura ! Ura !

  18. nici ceausescu nu le zicea mai bine

  19. Incercam; sucesul poate veni la urmatoarea incercare.

  20. La romani zicala este:
    Boii ara si caii mananca

    • Fiindcă boii votează 30% PSD, 25% PNL, în loc să voteze 50% USR ca să înceapă reconstrucția țării. Boii își merită soarta.

    • Ruslan Zinin ai ilustrat foarte bine tragedia Romaniei.

  21. @mariusica, daca ai sti ce vorbesc cei din presa centrala despre sheriffii acestui site…. 😉
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🗽

  22. Buna si corecta analiza,d-le Tapalaga!Dar in urma cu vreo 7-8 ani il creditati pe Iohannis fara rezerve uitand ca era si cred ca mai e si acum in fundul sufletului lui„premierul de la Grivco”.Altfel,chiar daca nu v-ati pus destule paie in cap pentru laudele nemeritate de atunci fata de dulapul cu multe schelete ce zace in dealul Cotrocenilor eu tot va considet printre primii 3 jurnalisti corecti si talentati din Romania!

    • Nu cred ca dl Talalaga era printre sustinatorii d-lui Iohannis in urma cu 7 ani. Daca nu gresesc, eu am aflat despre dl Iohannis din niste anchete jurnalistice cu niste acuzatii la adresa fostului primar din Sibiu.

  23. Situația este mult mai complexă. Am vorbit cu români care au plecat și vorbesc cu români care au rămas. Cei care au plecat sunt surprinși de viața de afară, sunt nepregătiți pentru ea, unii se adaptează, alții nu și sunt nefericiți. Asta se întâmplă pentru că imaginea pe care o avem despre noi este că merităm ceva mai bun. Emigrăm pentru că nu mai vrem birocrația, aglomerația, politicienii sau școala de aici. Știm cum este în lumea civilizată, cel puțin la nivel de informații. Ce nu știm este nivelul de efort pe care trebuie să-l facem ca să fim cu adevărat civilizați. Ca să înțelegeți la ce mă refer vă dau următorul exemplu: duceți-vă pe străzile unde sunt clădiri de birouri și urmăriți modul în care se circulă și se parchează. Apoi încercați să întrebați, civilizat, de ce un om care vrea o țară ca afară parchează pe trotuar sau aiurea. Veți fi luat la înjurături în 90% din cazuri de către cei care vor o țară ca afară. Marea majoritate cred că civilizația este un dat, este o situație la care ei nu trebuie să contribuie, există ca atare, ei un înțeleg nivelul de efort pe care trebuie să-l faci ca „atmosfera” să fie civilizată. Ăsta este și motivul pentru care românii (și nu doar ei) s-au enclavizat și nu s-au integrat în societățile civilizate. Aud de la prietenii imigranți că nu și-au făcut prieteni printre localnici pentru că acei localnici nu voiau să afle nimic despre ei, imigranții. I-am întrebat dacă, înainte să aibă această pretenție, ei știau cu adevărat ceva despre localnici, dacă știau care sunt obiceiurile locului în care au emigrat, care este echipa de fotbal preferată, care sunt sărbătorile la care acei localnici se bucură și fac adunări, etc. Niciunul dintre cunoscuții mei care au emigrat nu știau detalii importante despre viața comunității unde și-au stabilit noua casă, ei voiau ca localnici să facă efortul de a știi despre emigranți: români, polonezi, indieni, bulgari, etc. Localnicul era văzut ca un arogant care nu vrea să îi înțeleagă pe imigranți, imigranți care voiau respectul și admirația localnicilor despre care nu știau lucruri.
    Ce vreau să spun este că oamenii pleacă din România pentru că este o atmosferă sulfuroasă, o simt și eu pregnant, dar această atmosferă este creată de toți cei care trăiesc aici, nu doar de politicieni sau funcționari. Mizeria, aglomerația și nervii din jur nu sunt ai politicienilor ci ai oamenilor care vor o țară ca afară, dar nu fac niciun efort ca să creeze atmosfera de acolo pentru că ei nu înțeleg că depinde de ei, nu de politicieni. Sunt curios câți dintre cei plecați sunt cu adevărat mulțumiți de viața lor de emigrant. Îndrăznesc să spun că mulți sunt nefericiți și nu pentru că n-ar fi bine acolo ci pentru că este nevoie de un efort pe care aici nu l-au făcut (nu exista nicio constrângere), dar acolo sunt obligați să-l facă pentru că n-au de ales. Dacă ar începe să facă aici efortul de a avea o viață civilizată împreună cu ceilalți oameni e posibil să nu mai fie nevoie să se emigreze atât.

    • De mult n-am mai citit un comentariu de atat bun simt! 100% de acord, o scurta analiza critica si autocritica a natiei de azi cat se poate de corecta, felicitari! In privinta articolului, sunt de acord cu Tapalaga, iar despre Helvig…nu-mi pierd timpul cu ipochimenii johannisti, nu merita.

    • Subscriu.
      Acum avem manualul, trebuie sa trecem la acțiune, la schimbare și sa avem răbdare și succesul e garantat.
      Mulțumim frumos!

    • Excelent comentariul!Felicitari!Da asa este,vedem mereu paiul din ochiul altuia, dar nu si birna din ochiul nostru.Asteptam mereu sa faca statul ceva pt noi, dar noi pt stat nimic.Numai politicienii sunt de vina, dar noi nu incercam sa ne schimbam mentalitatea comunista de nici un fel.Dam spaga,aruncam chistoacele pe strada,PET-urile prin paduri si riuri,mizeria din fata casei trebuie sa ne-o stringa statul ,pt ca noi suntem „domni si doamne”carora ne cad galoanele daca facem curat.Civilizatial incepe de la noi ,cei care ca emigranti sau turisti stim in afara tarii sa respectam legile,dar in tara le calcam in picioare.Aveti dreptate si cu emigrantii nostri, care nu se integreaza in afara tarii.Nu vor sa inteleaga ce vor localnicii acelor tari de la noi.Noi nu ii intelegem pe ei, pt ca nu vrem sa-i intelegem.Este mai bine intre romani cu aceleasi apucaturi si mentalitati decit sa invatam sa ne civilizam.OK,politicul are mare vina,dar noi poporul acestei tari, ce facem sa fie altfel?Ce fac jurnalistii,televiziunile si presa scrisa altceva, decit sa minta si sa manipuleze?Sa vada numai raul si partea negativa a Situatiei?Trebuie schimbare totala a mentalitatii,a jurnalismului,a comportamentului nostru.

    • Adrian Călin, comentariul dv este demn de un articol în sine care, după ce răspunde la „de ce”, ar fi bine să arate și „cum” să devenim altfel, cum să ne civilizăm. Or, aici ajungem la educație, și anume la baza ei, la cei șapte ani de acasă, în care se învață respectul față de ceilalți și față de mediu. E vorba, de fapt, despre bunul simț, și dacă părinții nu-l au că să-l transmită copiilor, nu știu dacă școala poate suplini.

    • Aș mai adăuga că, din nefericire, mulți dintre cei care pleacă sunt, de fapt, cei mai buni dintre noi, oameni cu bun-simț și care nu se simt bine între cei descriși mai sus, pentru că fiecare se simte bine între cei cu care se aseamănă. Aceștia se adaptează bine dincolo și rareori se mai întorc.
      Revenind la problema lipsei bunului-simț, cred că în societățile vestice acesta a fost format de Biserică, instituția care îi poate educa și pe părinți și, mai ales, deschide orizontul către ceilalți. Pentru că aceasta resimțim, de fapt, ca civilizație: atenția față de ceilalți, inclusiv de cei care vor veni. Noi împărtășim, din păcate, un spirit tribal, în care ne este suficientă familia ori grupul din care facem parte. De aceea, nu scuipăm semințe în casa noastră, ci în autobuz ori în parc.

    • Cred ca reperul ar fi: cum se raporteaza cetateanul la politistul care trebuie sa-l corecteze (contraventional) si cum se desfasoara dialogul dintre un cetatean care cere ajutorul unui politist.
      Fara control si respect nu exista democratie.

  24. Se tot in incearca schimbarea in bine cam de 32 de ani, dar degeaba. Insa este o vorba in popor, speranta moare ultima. Personal cred, ca actuala generatie va muri insa speranta va continua sa spere la infinit.

  25. Sa zicem mersi ca ne da USL sa mancam!?asta vrea votantul roman !?🤮

  26. Prima generație luptă, a doua generație muncește și abia a treia generație mănâncă…uauuu, ce logică primitivă. Adică două generații își iau țeapă?
    În realitate însă este și mai rău, pentru că copiii securiștilor de azi, vor fi securiștii copiilor de mâine. Să ne înțelegem,…ei, mâncau bine și pe vremea împușcatului, doar că acumulaseră atât de mult și nu puteau să etaleze, iar vestul, oferea atât de mult, dacă aveai bani și putere…

  27. Cum stă Jenucu non stop cu deștu’ pă tastatură ca să latre primul la articolelel ce-i pârjesc pă borfași. Că te și miri din ce trăiește?!🤔. Defapt, daaa, din asta trăiește!😁😁

  28. Bine spus, domnule Tapalagă. Mereu merită să mai încerci o dată. Niciodată nu merită să renunți complet. Chiar și cei care pleacă din țară pot încerca încă o dată – prin votul lor. Cu atât mai mult, cei ce rămân trebuie să încerce, tot prin vot ( altfel nu prea putem!) încă și încă o dată. Votul nu trebuie ratat într-o societate democratică aflată la răscruce sau pe buza prăpastiei, cum suntem acum. Așa cum bolnavul se chinuie pentru fiecare respirație și nu renunță, tot așa omul liber nu trebuie să renunțe la votul său ci să se chinuie să găsească pe cineva căruia să i-l dea. Asta ar trebui să explicați mereu până vor înțelege cât mai mulți.

  29. Identificarea corecta a cauzelor principale care sunt la baza a 90% din valoarea jafului din aceasta țara, ar fi trebuit sa fie prioritatea nr. 1 a oricărui parlamentar si persoane plătite din fonduri publice!

    Din păcate nu am văzut pe nimeni sa identifice corect si complet cauzele care genereaza 90% din probleme.

    In colonie:

    Trei aspecte majore trebuie abordate cu prioritate:

    1. Cor.upția in cadrul achizițiilor publice – genereaza daune de + €10 miliarde, ANUAL . Aceste fonduri europene si publice alimentează “intermediarii”.

    2. Angajări pe pile la stat – daune de €2 miliarde anual – dar sa zicem ca nu aceasta este problema majora pentru ca fondurile respective asigura un venit mediu pe individ care se întoarce in consumul de baza;

    3. Cor.upție in parlament – devalizarea si vânzarea pe nimic a companiilor de stat, adoptarea de legi in interesul grupurilor de interese si in dezinteresul romanilor, pe termen lung.

    • In Parlament, chiar si cei mai “bine intenționați”, pedalați in van (sau vâsliti haotic), in absenta unei strategii de investiții pentru dezvoltare durabilă care sa lucreze in interesul romanilor si pentru asigurarea unui viitor mai bun pentru romani.

      Majoritatea decidentă din Parlament:
      In loc sa folosiți banii luati cu datorie ca sa investiți in active cheie naționale, ii risipiți pe consum si pe salariile privilegiaților ilegali.

      Ați vândut pe nimic active cheie si ați transferat posibilitatea de “return on investement” strategic către străini, si vorbim de zeci de miliarde de euro pe activ.

      Fonduri suverane din alte tari investesc strategic in active cheie in România, active care plătesc dividende poporului lor din activele romanilor ce ar fi trebuit sa plătească dividende si sa creeze oportunități pentru romani!

      Parlamentarii, marionetele corupților si grupurilor de interese au trădat romanii, iar autoritățile de supraveghere si control au eșuat in activitatea lor!

      Nu mai exista nimic care sa genereze valoare superioară in țara asta. Exportați produse de baza cu marja mica de profit si importați produse finite cu marja mare de profit (care alimentează conturile străinilor). Nu ați mai investit in cercetare si dezvoltare (ma refer la proiectele celor care merita, nu ale pilelor), deși națiunile cele mai bogate si-au dezvoltat economia pe industrii devenite super-competitive tocmai datorita R&D-ului.

    • Diana 𝓡¹⁸, din pacate, situatia pe care ai descris-o este exacta. Ar trebui sa-l preocupe pe seful SRI intr-o masura atat de mare, incat sa nu-si ingaduie timp si sa nu aiba chef de prelegeri.
      In Romania , realitatea este devastatoare. Cetateanul roman este sub asaltul jafului si dezordinii pe care statul nu le mai controleaza. Dimpotriva, le stimuleaza.

  30. astia traiesc visul🙂 Cine a mai vazut o tara prospera fara coruptie si hoti? E un miracol ! toti sunt cuminti si impart crestineste banutii Uniunii Europene

  31. A ieșit pe scenă Hellvig .
    Cine știe vreo mare realizare a acestui slujbaș al statului?
    Ce realizări epocale are SRI?
    A, da! România este o țara sigură.
    Articolul este corect și surprinde bine viața noastră de care toți cei care ne conduc, își bat joc. De atâția ani.
    De ăla mort la Arad de bombă nu a aflat eminența SRI-ului nimic? Că ăla nu mai mănâncă …

  32. Au apărut iepurașii prin preajma unora după discursul lui Helvig. Și par fioroși.😁

  33. & Pentru ce a ieșit poetul de ,,curticică” și de tigaie Dinescu în stradă și la televiziune, dacă nu pentru a mânca, ?

  34. & Și de aceea probabil că merg generațiile tinere în occident, să mănânce de la apuseni, că e cu sistem nemțesc, ?

  35. & La nemți generația care mănâncă este preponderent formată din cei ce vin de prin alte părți să mănânce, ?

  36. Usr a distrus romania

  37. Vor muri pensionarii din cauza usr ghinea merita castrat

  38. Jigodiile Usriste nu mai trebuie sa intre în parlament

  39. Ghinea la puscarie

  40. Eugen, un comentariu penibil. Ca de obicei.
    Deviaza discutia (vezi si comentariul lui de mai jos) ca sa nu fie preluat continutul articolului. Articol ce ridica o problema esentiala a societatii romanesti.
    E rolul nostru sa nu ii lasam sa manance o pensie speciala linistita pe toti acesti copii ai FSN-ului iliescian…

  41. Tremura izmenele pe progesisti ca dispare UE si odata cu UE oranduirea progresista.

  42. Nu apucam sa le facem.

  43. „Aparent” pierduta? Ar fi data si in urmarire generala daca i-ar pasa cuiva.
    Si romanii care pleaca, pleaca sa scape de ceilalti romani, nu de politicieni; aia le fac viata grea, la ghisee, acum si online, vor stampile pe timbru si adeverinte eliberate de alt birou din aceeasi institutie, te pun pe drumuri fara sa iti explice de ce, etc.
    Nesimtirea, grobianismul, indolenta romanilor, asta determina oamenii sa plece.
    Peste 70% (psd+pnl+aur+pmp) asta vor, asta isi doresc, asta voteaza. O tara in care sa faca o facultate desi nu au capacitatea, un sistem in care sa se angajeze forever si acces la mica coruptie, sa isi faca si ei o casa de 150 mp pe un teren de numai 500m, nu ca hellvig ca el e „ditamai” directorul.
    Imi pare rau ca n-am plecat cand era timpul insa ma ingrozesc de-a dreptul cand ma gandesc ca va trebui sa traiesc pensionar in mocirla asta…

  44. Ce nu spui tu ca in aia 70k euro erau o gramada de echipamente, radare, camere cu pnr, internet, draegere, etc.
    Bemveurile sunt niste bemeveuri goale. Nu autospeciale.

  45. Generatia care va trebui sa manance rahat, fuge astazi din tara mancand pamantul !

  46. Amice esti i.m.b.e.ci.l in stare pura daca doar asta ai inteles.

  47. De ce n-o fi ales dl.Helvig în abordarea subiectului o zicală românească de la care să plece,căci aceasta a germanilor transilvăneni pare că nu se potrivește cu realitățile din țară.

  48. E simplu şi o să vă explicăm imediat

    O să facem o asociere cu alt subiect care arată exact cum funcţionează totul în ţara asta, inclusiv subiectul vostru e inclus în acest tipar.
    Toţi vă întrebaţi cu cât vi se va mări pensiile şi noi o să vă spunem că cu cât se va mări inflaţia şi va urca preţurile ca să vină taxe înapoi şi să umple bugetul statului, daaaar, de obicei când văd atâţia bani încep să le strălucească ochii şi se gândesc deja la măriri pentru ei sau vreun program Anghel Saligny şi iarăşi o să trebuiască să mai aşteptaţi încă o rundă de inflaţie, cum au făcut-o şi acuma nu demult.
    Totul funcţionează aşa în ţara asta, le strălucesc ochi la ăştia când văd bani că nu mai poţi face nimica cu ei măi.
    .
    Aţi văzut cât de simplu e, noi chiar nu înţelegem cum de voi nu înţelegeţi mai ales că de atâta ori vi s-a întâmplat încât credem că problema vă e de la memoria aia scurtă măi.

  49. Nu aţi vrea să ştiţi ce greşiţi de 32 de ani şi ce speră ei că veţi greşi la infinit şi pe ce se bazează la următoarele alegeri, toată strategia lor stă în ce vă vom descrie mai jos.
    .
    E doar în capul vostru, e doar o iluzie, am început cu finalul pentru că azi vă vom dezvălui secretul unuia dintre cele mai de succes reprezentanţii iluzioniste folosite cu succes la noi de 32 de ani şi se continuă cu succes şi pe mai departe, ne dăm seama după reacţiile voastre.
    .
    Majoritatea vedem că nu mai aveţi încredere în partidele astea care se tot plimbă la guvernare de 32 de ani dar aveţi încredere în propaganda şi cuvântul lor care aruncă mizerii în alte partide care nu le susţine prostiile care şi le tot votează.
    Ca să fie iluzia completă deşi vă plângeţi toţi că nu mai aveţi încredere în partidele vechi voi aveţi încredere în partide apărute noi care votează cot la cot aceleaşi prostii cu partidele vechi dar ca şi în primul caz aveţi încredere în propaganda lor care spune contrariul la ce fac.
    Am observat că chiar dacă sunteţi toţi convinşi că ăştia sunt de o incompetenţă crasă şi nu numai şi nu vă aşteptaţi la nimica bun de la ei totuşi acceptaţi că părerea lor de experţi despre ceilalţi e corectă şi chiar credeţi că se doreşte a fi corectă.
    Voi vă daţi seama în ce iluzie trăiţi măi românaşilor, voi ştiţi că sunt praf dar îi credeţi pe cuvânt ce spun despre competenţa altora şi chiar reuşesc prin expertiza lor de specialişti prăfuiţi să vă convingă.
    .
    În concluzie elementul comun iluzionist care s-a observat şi se repetă consecvent la societatea noastră de 32 de ani este că niciunul nu mai aveţi încredere în ce fac dar aveţi încredere în ce spun şi acesta e criteriul de bază pe care îl urmaţi toţi când mergeţi la vot, apoi bociţi toţi de ce nu se schimbă nimica. Dar ca să fim corecţi până la capăt o să spunem că există totuşi o schimbare şi aceea este că propaganda se schimbă tot timpul după aşteptările voastre iluzioniste.