Tratament pentru coronavirus: Franța, divizată de un reputat doctor care tratează pacienții cu un medicament lăudat de Donald Trump, dar insuficient testat
Opinia publică și comunitatea științifică din Franța sunt divizate de metoda utilizată de medicul Didier Raoult din Marseille, care a început să dea sutelor de francezi care stau la cozi un tratament pentru coronavirus după ce l-a testat pe un număr extrem de mic de pacienți. Tratamentul prescris de Didier Raoult, un cunoscut și respectat medic în Franța, a fost preluat imediat de zeci de alți colegi, dar există voci care contestă validitatea medicamentului din cauza numărului mic de persoane testate. Raoult a primit în 2010 marele premiu pentru cercetare al Institutului National de Sănătate și Cercetare Medicală, iar în 2015 clasamanetul Thomson Reuters îl plasa printre cercetătorii cei mai influenți din lume.
Didier Raoult, șeful Institutului de boli infecțioase din Marseille, a decis încă de duminică să distribuie pe scară largă tratamentul care constă într-o combinație de hydroxyclorochină (un derivat mai puțin toxic al clorochinei, medicament anti-malarie) și azithromycin, un antibiotic utilizat în pneumonia bacterială.
Din momentul în care a decis să furnizeze tratamentul tuturor pacienților, cozi de sute de persoane s-au format zilnic în fața institutului pe care îl conduce, potrivit ziarului local La Provence.
De altfel, Raoult a demarat la Institutul pe care îl conduce un program extrem de agresiv de testare, potrivit Liberation, cu 1.500 de teste zilnic, în condițiile în care la nivelul întregii țări se făceau câte 4.000 de teste. El a criticat vehement strategia națională, cerând testarea pe scară largă, după modelul de succes al Coreei de Sud.
Pe ce se bazează însă medicul Didier Raoult? El a aflat că în China a fost încercat cu un succes limitat tratamentul pe bază de hydroxyclorochină și a realizat un test la Marseille pe câteva zeci de pacienți, iar primele rezultate, prezentate de Institutul de boli infecțioase, au arătat că această nouă combinație de molecule ar fi ameliorat starea pacienților infectați cu coronavirus.
Rezultatele testului au fost preluate din zbor de președintele SUA, Donald Trump, care a cerut joia trecută autorităților să facă rapid testele clinice necesare punerii pe piața americană a tratamentului.
Duminică, 22 martie, doctorul Didier Raoult a decis să furnizeze tratamentul tuturor pacienților. Atunci a început dezbaterea internă.
Întrebat în mod repetat de colegii de breaslă, dar și de ziariști cum poate recomanda pe scară largă un tratament insuficient testat, Didier Raoult a spus că ”într-o situație de război nu ar fi etic să nu administrăm medicamentul. Dacă ar fi fost vorba despre un medicament nou, nu aș fi procedat așa, dar în acest caz sunt molecule deja cunoscute”, potrivit La Provence.
Replicile au curs însă. Karine Lacombe, șefa secției de epidemiologie de la Spitalul Saint-Antoine din Paris, a respins dur conduita colegului său: „Sunt complet bulversată. Pe baza unui studiu contestabil în plan științitic, care nu demonstrează nimic, le dă oamenilor speranțe false de vindecare.
Decizia îi aparține ministrului Sănătății, Olivier Véran. Luni seară, acesta a anunțat că medicul din Marseille trebuie să se conformeze avizului dat de Înaltul consiliu de sănătate publică, organism care a recomandat neutilizarea tratamentului, cu excepția cazurilor grave de infectare cu coronavirus, până când nu vor veni rezultatele unui test pe scară largă în Franța.
Chiar și după interdicția formală de la Ministerul Sănătății, marți dimineață coada din fața Institutului condus de Didier Raoult numărau zeci de persoane aflate în căutarea controversatului tratament.
Foto: Didier Raoult / captura youtube
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
41 comentarii