G4Media.ro

”Genocidul împotriva romilor este o lecţie tragică despre ură, prejudecată şi dispreţ…

Sursa: Academia de Științe a Moldovei

”Genocidul împotriva romilor este o lecţie tragică despre ură, prejudecată şi dispreţ faţă de drepturile omului”, afirmă președintele Klaus Iohannis cu prilejul Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis, miercuri, un mesaj cu prilejul Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor, transmite News.ro.

Mesajul a fost prezentat de către Cătălina Galer, Consilier de Stat – Departamentul Relaţii cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă, în cadrul ceremoniei organizate la Memorialul Victimelor Holocaustului.

”Cu prilejul Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor, rememorăm atrocităţile suferite de romii din Europa în timpul celui De-al Doilea Război Mondial şi aducem un omagiu celor aproximativ 500.000 de victime de etnie romă ale căror vieţi au fost curmate brutal. Totodată, comemorăm 81 de ani de la un moment care a lăsat o pată întunecată şi dureroasă în istoria noastră: deportarea în Transnistria a romilor consideraţi „indezirabili” de către regimul Ion Antonescu. Din peste cei 25.000 de romi care au fost deportaţi, circa 11.000 şi-au găsit sfârşitul”, a transmis preşedintele.

Klaus Iohannis apreciază că ”genocidul împotriva romilor este o lecţie tragică despre ură, prejudecată şi dispreţ faţă de drepturile omului”.

”Familii şi comunităţi întregi au fost decimate, iar mărturiile crimelor şi ale suferinţelor victimelor au fost ascunse timp de decenii întregi. Amintirea faptelor, condamnarea crimelor şi a responsabililor, precum şi cinstirea memoriei victimelor Samudaripenului trebuie să fie un reper care să ne ghideze în construirea unei societăţi a respingerii rasismului şi xenofobiei”, a mai transmis seful statului.

Potrivit acestuia, ”prin informare şi educaţie, viitoarele generaţii vor trebui să conştientizeze că a comemora victimele este o datorie morală şi o manifestare firească a angajamentului nostru de a acţiona astfel încât asemenea tragedii să nu se mai repete niciodată”.

”Suntem responsabili pentru lumea pe care dorim să o lăsăm moştenire. Doar implicarea fiecăruia dintre noi poate conduce la o societate incluzivă, care îmbrăţişează diversitatea şi respinge discriminarea, care înţelege importanţa solidarităţii şi a empatiei şi care, în acelaşi timp, condamnă şi sancţionează cu fermitate orice formă de xenofobie”, a mai afirmat Iohannis.

Acesta a făcut referire la promulgarea recentă a Legii privind înfiinţarea Muzeului Naţional de Istorie şi Cultură a Romilor din România, ”proiect care reconfirmă angajamentul privind apărarea memoriei”.

”Am convingerea că, prin eforturi susţinute din partea autorităţilor şi a societăţii civile, acesta va avea o contribuţie consistentă la promovarea diversităţii, toleranţei şi drepturilor omului. Holocaustul romilor readuce în atenţie manifestările rasiste şi discriminatorii cu care se confruntă şi astăzi minoritatea romă şi reprezintă, totodată, un îndemn pentru a continua să luptăm permanent împotriva urii, a prejudecăţilor şi a stereotipurilor”, a mai transmis şeful statului.

Potrivit lui Iohannis, ”memoria noastră colectivă, din care face parte şi tragedia Holocaustului, trebuie să ghideze acţiunile statului român în respectarea, apărarea şi promovarea valorilor esenţiale ale democraţiei, libertăţii şi demnităţii umane”.

”Este important ca acţiunile de comemorare să fie parte integrantă a unui amplu efort de asumare a lecţiilor istoriei noastre pentru sănătatea democraţiei, prin educaţie continuă şi programe care să ajute generaţiile tinere să cunoască trecutul aşa cum a fost. Fie ca amintirea victimelor să rămână veşnică în inimile noastre”,m a mai afirmat Klaus Iohannis.

Potrivit datelor oficiale, la 2 august 1944, aproximativ 3.000 de romi din lagărul de exterminare Auschwitz-Birkenau au căzut victime ale regimului nazist. În total, în Europa, circa 500.000 romi au fost ucişi în evenimentele din perioada Holocaustului.

Pentru a onora memoria victimelor, ziua de 2 august a fost declarată drept Ziua europeană de comemorare a genocidului romilor prin Rezoluţia Parlamentului European din 15 aprilie 2015.

Prin Legea nr. 124/2020, ziua de 2 august a fost instituită în plan naţional ca Zi naţională de comemorare a Holocaustului împotriva Romilor – Samudaripen. Cuvântul samudaripen înseamnă ucidere în masă în limba romani.

În 5 ianuarie 2021 a fost adoptată Legea nr. 2/2021 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea ţigănismului.

Conform Raportului final al Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului în România, aproximativ 25.000 de romi din România au fost deportaţi de regimul Antonescu în Transnistria. Dintre aceştia, circa 11.000 au murit în Transnistria.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. India este patria lor, acolo pot sa se desfasoare in voie dupa propriile lor reguli. Plecarea in India nu este genocid.

  2. in ce lume traim, nici macar nu le mai putem zice pe nume si sa demonstram adevarul… (indiaaa – right there si ceilalti in mongolia), corect?

  3. oare romii s-au intrebat vreodata de ce au fost tinte ale extremismului? sau de ce in continuare sunt tinte ale extremismului? as vrea sa nu ii jignesc si sa cred ca au creier si pentru astfel de reflectii, si sa cred ca cei putini care au inteles in ce societate traiesc ar fi mai multi dar nu ii vedem noi