George Clooney: Sculpturile din marmură ale Partenonului trebuie să se întoarcă în Grecia / Ele au fost vândute acum 200 de ani Coroanei Britanice, care le-a expus de atunci la British Museum
Frizele din marmură ale Partenonului păstrate de British Museum din Londra trebuie restituite Greciei, declară starul hollywoodian George Clooney. Actorul vorbește despre disputa veche de secole pe tema așa-numitelor „marmuri Elgi”, în speranța revenirii lor la Atena.
Actorul american a mai abordat deja acest subiect în 2014, după ce a filmat pelicula „Monuments Men”, revenind acum la aceaşi problema spinoasă în timpul unei vizite în Grecia.
În timp ce națiunea elenă se pregătește să sărbătorească pe 25 martie cea de-a 200-a aniversare a independenței sale față de Imperiul Otoman, Clooney a invitat din nou Regatul Unit să remedieze și să restituie Atenei importanta colecție de marmură din Partenon, una dintre cele mai mari comori ale British Museum de la începutul secolului al XIX-lea, când au ajuns la Londra la inițiativa lui Thomas Bruce, al 7-lea conte de Elgin.
„Există multe articole de valoare istorică care trebuie returnate proprietarilor lor originali, dar niciunul dintre ele nu este la fel de important ca marmurile Partenonului”, a afirmat actorul conform ziarului grecesc „Ta Nea”. „Sculpturile Partenonului trebuie restituite proprietarului original”, a subliniat Clooney.
Nu este prima dată când actorul american se implică în chestiunea repatrierii frizelor din marmură grecești. George Clooney vorbise deja în 2014 despre întoarcerea colecției Elgin în Grecia, cu ocazia lansării filmului „Monuments Men”,povestea unui grup american care a descoperit operele de artă furate de naziști. Dacă declarațiile sale au atras furia lui Boris Johnson, pe-atunci primar al Londrei, tot ele i-au adus și prietenia avocatului Amal Alamuddin cu care a ajuns să se căsătorească câțiva ani mai târziu.
Frizele de marmură ale Partenonului fac obiectul unei dispute antice între Grecia și Regatul Unit. Sculpturile și elementele arhitecturale ale templului Acropole dedicate zeiței Atena (realizate între 438 și 432 î.Hr.) au fost îndepărtate în principal în anii 1801-1802 sub supravegherea ambasadorului britanic la Constantinopol, Lord Elgin, în timpul perioada stăpânirii otomane din Grecia.
Aristocratul a readus în Anglia cele două frontoane ale templului, friza principală și o bună parte a metopelor sale istorice, din care cel puțin o parte este atribuită sculptorului atenian Phidias. Sculpturile din marmură au fost vândute în 1816 Coroanei Britanice, care le-a expus de atunci la British Museum.
Inaugurat în 2009, noul Muzeul Acropole din Atena, a proiectat în avans un vast spațiu expozițional pentru a găzdui toate sculpturile de marmură ale Partenonului pe care la intervale regulate, Grecia continuă să le ceară înapoi.
Pare că cele mai reticente ar fi instituţiile britanice, dornice să păstreze în patrie o comoară neprețuită a artei clasice: în 2014, un studiu a arătat că doar o minoritate de britanici s-au opus întoarcerii marmurilor Partenonului la Atena. Alte vedete, precum Liam Neeson, au susținut repatrierea frizelor de marmură de la British Museum, în timp ce UNESCO și Uniunea Europeană au cerut şi ele încetarea acestei dispute culturale care durează deja de două secole.
Sursa: Rainews.it/ Rador/ Traducerea: Cătălina Păunel
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
33 comentarii