G4Media.ro

George Clooney: Sculpturile din marmură ale Partenonului trebuie să se întoarcă în…

Sursa Foto: British Museum

George Clooney: Sculpturile din marmură ale Partenonului trebuie să se întoarcă în Grecia / Ele au fost vândute acum 200 de ani Coroanei Britanice, care le-a expus de atunci la British Museum

Frizele din marmură ale Partenonului păstrate de British Museum din Londra trebuie restituite Greciei, declară starul hollywoodian George Clooney. Actorul vorbește despre disputa veche de secole pe tema așa-numitelor „marmuri Elgi”, în speranța revenirii lor la Atena.

Actorul american a mai abordat deja acest subiect în 2014, după ce a filmat pelicula „Monuments Men”, revenind acum la aceaşi problema spinoasă în timpul unei vizite în Grecia.

În timp ce națiunea elenă se pregătește să sărbătorească pe 25 martie cea de-a 200-a aniversare a independenței sale față de Imperiul Otoman, Clooney a invitat din nou Regatul Unit să remedieze și să restituie Atenei importanta colecție de marmură din Partenon, una dintre cele mai mari comori ale British Museum de la începutul secolului al XIX-lea, când au ajuns la Londra la inițiativa lui Thomas Bruce, al 7-lea conte de Elgin.

„Există multe articole de valoare istorică care trebuie returnate proprietarilor lor originali, dar niciunul dintre ele nu este la fel de important ca marmurile Partenonului”, a afirmat actorul conform ziarului grecesc „Ta Nea”. „Sculpturile Partenonului trebuie restituite proprietarului original”, a subliniat Clooney.

Nu este prima dată când actorul american se implică în chestiunea repatrierii frizelor din marmură grecești. George Clooney vorbise deja în 2014 despre întoarcerea colecției Elgin în Grecia, cu ocazia lansării filmului „Monuments Men”,povestea unui grup american care a descoperit operele de artă furate de naziști. Dacă declarațiile sale au atras furia lui Boris Johnson, pe-atunci primar al Londrei, tot ele i-au adus și prietenia avocatului Amal Alamuddin cu care a ajuns să se căsătorească câțiva ani mai târziu.

Frizele de marmură ale Partenonului fac obiectul unei dispute antice între Grecia și Regatul Unit. Sculpturile și elementele arhitecturale ale templului Acropole dedicate zeiței Atena (realizate între 438 și 432 î.Hr.) au fost îndepărtate în principal în anii 1801-1802 sub supravegherea ambasadorului britanic la Constantinopol, Lord Elgin, în timpul perioada stăpânirii otomane din Grecia.

Aristocratul a readus în Anglia cele două frontoane ale templului, friza principală și o bună parte a metopelor sale istorice, din care cel puțin o parte este atribuită sculptorului atenian Phidias. Sculpturile din marmură au fost vândute în 1816 Coroanei Britanice, care le-a expus de atunci la British Museum.

Inaugurat în 2009, noul Muzeul Acropole din Atena, a proiectat în avans un vast spațiu expozițional pentru a găzdui toate sculpturile de marmură ale Partenonului pe care la intervale regulate, Grecia continuă să le ceară înapoi.

Pare că cele mai reticente ar fi instituţiile britanice, dornice să păstreze în patrie o comoară neprețuită a artei clasice: în 2014, un studiu a arătat că doar o minoritate de britanici s-au opus întoarcerii marmurilor Partenonului la Atena. Alte vedete, precum Liam Neeson, au susținut repatrierea frizelor de marmură de la British Museum, în timp ce UNESCO și Uniunea Europeană au cerut şi ele încetarea acestei dispute culturale care durează deja de două secole.

Sursa: Rainews.it/ Rador/ Traducerea: Cătălina Păunel

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

33 comentarii

  1. Le-au „VÂNDUT”. Dar, deh, când toți măscăricii sunt băgați în seamă. Ei chiar cred că sunt cineva, reprezintă ceva.

    • Deci conform la ce spui tu aici, se poate exemplifica astfel:
      Tu ai un ……lamborghini sa zicem. Vine Gheorghe, ti-l fura si il vinde lu’ Florica. In concluzie „l-a vandut”, deci pa. Tu ramai cu ochii in soare, Gheorghe sa fie sanatos si Florica se da cu carutza bine mersi…. Halal judeata ai si matale…..

    • @nebunache,
      Cu ăștia ca tine va fi jale în viitor. Ești prea funcțional să pricepi esența problemei!

    • @gelulache barbu gh

      esti prea prost sa intelegi ca sculpturile respective au fost vandute de otomani in perioada in care grecia era ocupata de otomani.

    • @Barbu Gh. – Am zis eu bine ca esti imbecil! Le-a vandut Lord Elgin coroanei britanice, nu grecii, lord care le-a furat pur si simplu cand Grecia era sub ocupatie otomana.
      Pe zi ce trece scoti imbecilitati din ce in ce mai mari, oare iti dai seama cat de mic ai devenit?

    • @Barbu Gh. – Am zis eu bine ca esti imbecil! Le-a vandut Lord Elgin coroanei britanice, nu grecii, lord care le-a furat pur si simplu cand Grecia era sub ocupatie otomana.
      Pe zi ce trece scoti imbecilitati din ce in ce mai mari, oare iti dai seama cat de mic ai devenit?*

    • @Barbu Gh. – Am zis eu bine ca esti imbecil! Le-a vandut Lord Elgin coroanei britanice, nu grecii, lord care le-a furat pur si simplu cand Grecia era sub ocupatie otomana.
      Pe zi ce trece scoti imbecilitati din ce in ce mai mari, oare iti dai seama cat de mic ai devenit?**

    • @„hans”,
      Cine era stăpânul? Ăla a vândut ce-a vrut din țara unde el era mare și tare. Țară pe care a cucerit-o. Că așa merge treaba în lume!!! Dar redușii mintal care habar nu au latră ca idioții!!!

  2. corect ce spune actorul

  3. Eh, pai daca zice Clooney, asa trebuie sa fie.

  4. „Vânzarea” a fost făcută nu de poporul grec (moştenitorul de drept) ci de turcii uzurpatori. Englezii au profitat cu bună-ştiinţă de un bun furat, prefăcându-se că-l „cumpără cu bună-credinţă” de la proprietar.

    Tot englezii au manipulat grosolan opinia publică mondială, în anii ’60, prezentând foametea din Biafra ca fiind cauzată natural, dar ascunzând faptul că au instrumentat foametea, pentru a arunca Nigeria în disoluţie şi a nu permite populaţiei locale să beneficieze liber de propriile-i resurse de petrol.

    Nişte tâlhari şi mincinoşi ordinari!

    • @Boris Robberson – Oare numai eu citesc tot articolul sau ce se intampla? Vanzarea se refera la faptul ca lordul respectiv a vandut coroanei britanice sculpturile luate din Grecia in timpul ocupatiei otomane (cel mai probabil pe otomani nu ii prea interesa respectiva arta, mai ales ca era de la necredinciosi)
      „Aristocratul a readus în Anglia cele două frontoane ale templului, friza principală și o bună parte a metopelor sale istorice, din care cel puțin o parte este atribuită sculptorului atenian Phidias. Sculpturile din marmură au fost vândute în 1816 Coroanei Britanice, care le-a expus de atunci la British Museum.”

    • Foarte corect!

  5. Vanzare cam cu cantec, totusi, nu e ca si cum le-ar fi descoperit britanicii: doar le-au scos prin „1801-1802 sub supravegherea ambasadorului britanic la Constantinopol, Lord Elgin, în timpul perioada stăpânirii otomane din Grecia” si apoi „Sculpturile din marmură au fost vândute în 1816 Coroanei Britanice, care le-a expus de atunci la British Museum.” Adica intr-un timp cand genunchiul otoman apasa pe carotida poporului grec si a tuturor popoarelor din Balcani
    Probabil ca a fost grea targuiala cu otomanii cand se targuiau pe ceva ce nu le apartinea… Le-or fi facut cadou niscaiva arme ca sa-i mai tina pe greci la respect, si ca nici pe ei sa nu-i deranjeze Imperul Otoman prin Indiile de Est…
    Bine, la o privire superficiala, am putea sa intelegem ca de fapt ele fusesera cumva in Anglia initial:
    „Aristocratul a readus (READUS?!) în Anglia cele două frontoane ale templului, friza principală și o bună parte a metopelor sale istorice”.

    PS. Si zau, nu sariti pe Clooney cu magarii traditionaliste: „avocatul… Amal Alamuddin cu care a ajuns să se căsătorească câțiva ani mai târziu” este avocata (chiar draguta, cel putin ca infatisare).

    • Aia este. AȘA FUNCȚIONEAZĂ ISTORIA. Unii cîștigă războaie și teritorii, alții pierd. CHIAR ȘI ACUM!!! Unii au pensii speciale, alții muncesc pînă crapă, că nu toți din mediul privat apucă 65 de ani!

    • Ghe
      Nu-i tocmai asa. Da zicem ca vrem sa punem lucrurile in pace: sunt obiecte ce apartin patrimoniului cultural al Greciei, luate cu japca de turci si vandute Amgliei.
      Locul lor este pe Panteon – pentru asta au fost facute, nu sa stea inchise in muzeul britanic.
      Si, daca le-au cumparat, se pot rascumpara, n-ar fi o problema. Sa iasa lordul Eltin cu chitantza, sa vedem si noi cat i-a costat (si sa nu zica ca au dat bacsis ca nu da bine la aristocratie) poate ca grecii si-ar permite la o adica.
      PS A fost un razboi in urma caruia grecii au pierdut la englezi opere de arta sau vestigii istorice? Seamana mai mult cu complicitate la furt.

    • Corectie
      Sa zicem …. In loc de „Da zicem”

    • @sinapseinverse,
      Nu ți-a plăcut școala când erai mai tânăr, așa-i? Și-n special istoria…

    • Mai nea gigi, ma bucur ca ti-a placut dumitale nu stiu ce scoala ai facut, daca oi fi facut impotriva vointei tale… Vad ca ai retinut din istori citita pe cotor ce era mai important pentru mentalitatea de borfas : hai sa-i belim p-astia cat sunt preocupati sa nu le ia aialaltii gatu.
      Si dam vina pe ailalti ca noi suntem lorzi.

  6. Nu degeaba se spune „perfidul Albion”. In englezoi nu trebuie sa ai incredere nici cat negru sub unghie.

  7. „Sculpturile și elementele arhitecturale ale templului Acropole … au fost îndepărtate” – traducere: șterpelite pe model bicicletă nouă cumpărată din târgul de vechituri, boss io n-am știut că-i furată, să mor io.

    „Aristocratul a readus în Anglia …”, de parcă ar fi fost vreodată sculptate în Anglia ca acum să se reîntoarcă.

    • @M,
      Fă, scopul războaielor a fost jaful. Națiunile mai slabe au pierdut și au fost jefuite. Așa au rămas țațichișii cu religia dar fără sculpturi. Ce-i așa greu de priceput!? Sau ești vreo tînără funcțională și tălică…!?

    • @Alina M – Chestia cu „readusul” am observat-o si eu, dar, cel mai probabil, e o greseala a celui care a tradus…
      PS: Nu-l baga in seama pe barbu gh ala ca e dus cu pluta…

    • Scopul razboaielor nu e doar furatul… Si daca le-au furat sau le-au „luat” ca au castigat un razboi, asta se intampla acum 200 de ani. Mai sunt oameni si organizatii in lumea asta care au inceput presiuni pentru retrocedari de acest fel, cum ar fi arta africana. Dupa mintea ta daca s-a intamplat ceva in istorie, trebuie respectat ca e istorie, dom’le. Oamenii din ziua de azi pot rasturna istoria in fel si chip si se pisha pe ei de englezi, francezi si ce mai vrei.

  8. La fel si artefactele egiptene, nu? Sau orice alte artefacte luate de prin toata lumea.

  9. Susțin!

  10. Incet, incet, aceasta tara, adica UK revine la `normalitate`.
    India, teritoriile din Africa, Honk-Kong(China) si-au recucerit suveranitatea.
    Urmeaza Gibraltar, Scotia, Irlanda de Nord…

  11. Multe exponate de la British Museum sunt in situatia asta, unele state erau chiar teritorii ale Imperiului Britanic la vremea descoperirii si transportarii artefactelor la Londra.
    Alte muzee mari ale Europei detin opere de arta insusite de armata invingatoare din tarile in conflict si aflate si acum in capitatele acestor armate. Nu ma refer la al doilea Razboi Mondial.
    O data facut un gest de retrocedare …….
    UK nu va ceda nimic.