G4Media.ro

George Floyd și povestea celor Două Americi – editorial The Financial Times

Sursa foto: Twitter/ Jared Goyette

George Floyd și povestea celor Două Americi – editorial The Financial Times

Tulburările sociale s-au răspândit în întreaga Americă și chiar dincolo de ea, provocate de uciderea unui bărbat afro-american neînarmat, George Floyd, de către un polițist din Minneapolis. Ele au atras chiar și mai multă atenție asupra injustiției rasiale și a bifurcării economice din SUA – și a felurilor în care ele sunt strâns legate -, expuse deja total de pandemia de Covid-19, scrie The Financial Times, citată de Rador.

Tot așa cum oamenii de culoare au fost victime ale virusului în mod disproporționat, ei sunt supuși și unor niveluri mai ridicate de încarcerare și brutalitate polițienească. Cauzele problemei sunt profunde și vechi. O linie invizibilă pleacă de la păcatul originar al sclaviei din SUA, trece prin segregarea rasială din sudul Jim Crow [denumirea generală și colocvială a legislației rasiste – n.trad.], și ajunge la tactica „gerrymandering”, adică redesenarea hărților electorale ce stă la baza oprimării economice sistemice a afro-americanilor.

Drept urmare, comparativ cu albii, ei au suferit vreme de decenii niveluri mai ridicate ale sărăciei și șomajului, precum și niveluri mai scăzute ale educației și perspectivelor de sănătate.

În perioada postbelică șomajul în rândul afro-americanilor a fost în mod tipic dublu față de cel din rândul americanilor albi. Un oarecare progres spre închiderea acestei falii a fost realizat în ultimii 10 ani mulțumită diminuării aproape de zero a șomajului înainte de pandemia de Covid-19 – companiilor nu le mai este atât de ușor să discrimineze atunci când chiar au nevoie de muncitori. Cu toate acestea, există încă o diferență persistentă între perspectivele americanilor albi și ale celor de culoare.

Criza coronavirusului a împărțit forța de muncă în trei categorii: cei care și-au pierdut slujba sau măcar o parte din salariu; cei care au fost catalogați lucrători „esențiali” și trebuie să trudească pe parcursul crizei (adesea cu mari primejdii pentru sănătatea lor); și lucrătorii din domeniul cunoașterii virtuale, a căror viață abia dacă a fost afectată.

Afro-americanii au căzut în mod disproporționat în una dintre primele două categorii. Deși s-au confruntat cu pierderi de slujbe fără precedent, ei au fost totodată și în prima linie a crizei în calitate de muncitori esențiali, adesea în slujbe prost plătite sau periculoase. Ei au fost mai expuși la virus, fie prin munca lor, fie prin vulnerabilități fizice, întrucât oamenii fără acces la servicii medicale și nutriție de calitate ori locuințe decente sunt mai supuși riscului. În consecință, afro-americanii au suferit mai mult de rate ale infectării și mortalității peste medie.

Combinația dintre șomajul în masă, Covid-19 și tulburările sociale are potențialul de a exacerba diviziunea. Mulți dintre americanii cei mai bogați trăiesc în cartiere îmbelșugate sau au fugit la casele lor de vacanță unde așteaptă în confort sfârșitul carantinei. Pe de altă parte, dizidența socială la scară mare din cele mai dens populate zone ale țării amenință deopotrivă perspectivele sanitare și redeschiderea economiei.

Președintele Donald Trump a încercat să profite de senzația că legea și ordinea publică sunt în pericol, incitând la și mai multă furie, cu potențial pentru mai multă violență. Dacă alți politicieni au pus accent pe unitate, de exemplu guvernatorul de New York Andrew Cuomo, dl Trump a încercat să zugrăvească un tablou învrăjbitor în care protestatarii violenți se războiesc fără vreun scop cu polițiștii buni.

Americanii n-ar trebui să-l creadă. După cum s-a exprimat dl Cuomo, tragedia lui George Floyd este unul dintre numeroasele „capitole dintr-o carte. Iar titlul cărții este perpetuarea injustiției și inegalității în America”. Unicul mod de a se pune capăt poveștii celor Două Americi este acela de a admite că inegalitatea rasială și cea economică sunt profund legate. Soluționarea crizei Covid-19, a violenței polițienești, a șomajului și a majorității celorlalte probleme americane va necesita conectarea punctelor dintre cele două – un lucru pe care președintele s-a dovedit incapabil să-l facă.

Sursa: The Financial Times/ Rador/ Traducere: Andrei Suba

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. As spune ca e foarte curioasa aceasta spirala a violentei.NU e Floyd primul om de culoare care cade victima a brutalitatii politiei si nu e prima data cand apar instigatori la violenta. ce depasesc prin amplitudine, fapta politistului alb. Mie mi se pare cusuta cu ata alba toata aceasta evolutie a violentelor, in care clasa politica apare implicata in mod indirect.
    Rasism exista nu numai in America si nu e de azi de ieri. De aceea, cu toate explicatiile, de genul „s-ar fi umplut paharul”, nu tin aici. Cineva are interesul ca sa ia foc America, sa se creeze haos, sa dispara orice autoritate publica .
    Spus pe sleau, este mai mult decat dubioasa atitudinea politicienilor democrati fata de manifestatiile violente. Asa vor ei sa castige alegerile prezidentiale, provocand haos, distrugeri si devastari de proprietati private?
    Prin prisma functiei sale, Trump nu poate sa accepte violenta nejustificata, dimpotriva, el trebuie sa arate mana forte pentru a apara cetatenii si proprietatea lor privata.
    Asta nu vor sa inteleaga democratii: ca ei n-au dreptul sa profite, nici sa sprijine, din culise, ostilitatile dintre grupurile violente si politie.
    Oricum, Biden nu merita sa castige daca asa vrea sa scada increderea in Trump….

    • Excelent spus!
      As mai aduaga doar incredibila ipocrizie a democratilor care il acuzau pe Trump ca are „sange pe maini” pentru ca vrea sa puna capat lockdown-ului si sa redeschida tara prea repede.
      Sunt aceiasi politicieni si vedete liberale care acum se pozeaza la proteste, cot la cot cu mii de oameni (vezi cazul guvernatorului Whitmer, al statului Michigan, cel mai dur pro-lockdown).
      Brusc distantarea sociala nu mai conteaza pentru ei. Ceea ce inseamna ca nu a contat niciodata cu adevarat. O foloseau doar impotriva adversarilor lor politici – Trump si republicanii.

    • Adrian,

      Nici nu e nevoie sa fii fan Trump pentru a observa care dintre competitori triseaza si sta pregatit la cotitura cu bata ca sa te loveasca in moalele capului, doar fiindca ii stai in cale.
      Ceea ce trebuie remarcat aici este ca democratii il ataca in continuu, indiferent ce ar spune sau ar face. Un singur exemplu: legat de pandemia COVID 19, intai democratii si presa lori-au sarit in cap pentru suspendarea zborurilor catre si dinspre China, pe motiv ca sunt premature si deci nejustificate, pentru ca peste 10 zile sa faca o intoarcere cu 180 de grade, criticandu-l ca a luat masurile cu mare intarziere.
      Ce poti sa spui despre cineva, care te ataca in felul acesta?
      Eu as spune ca ori e nebun ori e ticalos de-a binelea. Tertio non datur !

    • @Kenobi,
      Inca o chestiune: alternanta la putere dupa cate 8 ani pare cea mai buna varianta pentru a tine partidele in echilibru. In ultimii 60 de ani, cu mici exceptii, exact asta s-a intamplat si a dat ocazia electoratului sa evalueze eficienta guvernarii:
      1960-1968: democratii, prin JFK Kennedy si apoi L.Johnson;
      1969-1976: republicanii, prin R.Nixon si apoi G. Ford;
      1977-1980: democratii prin J.Carter;
      1981-1988: republicanii, prin R. Reagan;
      1989-1992: republicanii, prin G.Bush;
      1993-2000: democratii, prin B. Clinton;
      2001-2008, republicanii, prin G W Bush;
      2009-2016: democratii, prin B Obama;
      2017-2020: republicanii prin D. Trump.
      De ce sa nu-si castige Trump mandatul al doilea la care are dreptul?
      Dupa cum se vede, doar Carter n-a reusit sa castige al doilea mandat, in timp ce Bush, a castigat in 1988 presedintia, pe baza bunelor rezultate foarte bune obtinute de Reagan, oarecum impotriva traditiei(fiecare partid domina Casa Alba cate 8 ani) astfel ca a pierdut oarecum surprinzator in fata lui Clinton.
      In acest sens, mi se pare mult prea exagerata frustrarea democratilor ca au pierdut in 2016, dupa ce au avut Casa Alba timpa de 8 ani. Cu parere de rau, dar Hillary mi se pare total inadecvata pentru postul de presedinte, pare atat de infantila in reactii incat ma intreb daca nu cumva ea ar fi fost doar portavocea lui Bill, daca ar fi castigat in 2016….

  2. Absolut de acord cu Jean-Paul chiar daca nu sunt un fan al lui Trump. Discriminarea in America nu are de a face cu rasa. E vorba in parte de o anumita segregare culturala si de clasa sociala, care este exploatata de tabara democrata care are in meniu utopii de factura socialista. Sunt multi cetateni de culoare care sunt in prim planul societatii americane, unul fiind chiar fostul presedinte. Este si o anumita frustrare pentru ultimele alegeri prezidentiale pierdute si astfel o discontinuitate in politicile utopice promovate de regimul Obama. Utopii care favorizau minoritatile in raport cu meritocratia. Nu poti sa te plangi de rasism pentru ca un politist face un abuz, asta se intampla frecvent absolut peste tot in lume. Politistii sunt in multe situatii sub ceea ce se asteapta de la ei. Desigur politistul in cauza trebuie sa plateasca in mod adecvat cu fapta sa, fara exagerari.

    • Oo sa inteleg ca v-ati scos filozofii pe interval. Problema e ca tot aceeasi manerva de a incerca sa radicalizezi un necunoscator spre a crede ca nu exista rasism sistematic care a dus si duce incontinuare la segregarea unor categorii sociale.
      Ma scuAti baetii cand zic, your argument is invalid. Noi locuim in tara care a vazut rasism sistemantic a rromilor si a taranului roman de sute de ani. Lucru care se intampla si acum.

    • Postachelu
      Adevaru e pentru cititorii de aici. Ca si mine de altfel. Ma lovesc constabt pe strada de rasismul negrilor. Nu? Gen merg pe strada si zice un negru spre mine “uite si la albu asta”. Patesc zi de zi.
      Dar la un momendat imi dau seama ca doar ma uitam la un film de extrema dreapta pe youtube de imi zicea ca asa e si m-am trezit la realitate

    • Adrian,

      Nici nu e nevoie sa fii fan Trump pentru a observa care dintre competitori triseaza si sta pregatit la cotitura cu bata ca sa te loveasca in moalele capului, doar fiindca ii stai in cale.
      Ceea ce trebuie remarcat aici este ca democratii il ataca in continuu, indiferent ce ar spune sau ar face. Un singur exemplu: legat de pandemia COVID 19, intai democratii si presa lori-au sarit in cap pentru suspendarea zborurilor catre si dinspre China, pe motiv ca sunt premature si deci nejustificate, pentru ca peste 10 zile sa faca o intoarcere cu 180 de grade, criticandu-l ca a luat masurile cu mare intarziere.
      Ce poti sa spui despre cineva, care te ataca in felul acesta?
      Eu as spune ca ori e nebun ori e ticalos de-a binelea. Tertio non datur !

  3. Salutam acesti pasi spre democratie si libertate ai fratilor americani. Uraaa … si la gara!

  4. articolul de fata este plin de stereotipuri pretins „progresiste”:
    pacatul originar al sclaviei, jim crow, doua Americi si alte lozinci dragi democratilor (apropo, istoric democratii sunt sustinatorii sclaviei si apoi ai segregarii si republicanii erau abolitionistii).
    ce mai zice in articol dar se trece cu vederea foarte repede: somajul in statele unite era la cote scazute DATORITA lui Trump. Somajul a crescut datorita guvernatorilor democrati care au ordonat inchiderea economiei tocmai ca sa ii faca rau lui Trump. chiar daca la nivel declarativ pe Cuomo il interesa oprirea raspandirii covid in fapt el lua numai masuri care sa conduca direct la prabusire economica tocmai pentru a il discredita pe
    Trump.
    hai sa ne intrebam cum ar fi gestionat, de exemplu, obama aceste revolte. sau hilary clinton. credeti ca i-ar fi calmat pe protestatari? sau poate nu ar mai fi fost proteste violente pentru ca s-a dovedit ca provocatorii antifa au legaturi cu partidul democrat.
    de asemenea se vede ca protestele violente se extind si in europa dar aici nu e in joc soarta alegerilor prezidentiale asa ca lucrurile sunt mai calme.
    in fine, legat de cealalta parte a problemei si anume inegalitatea rasiala, ea exista si inclusiv minoritatea neagra (denumirea de afro-american e mai jignitoare decat cea de negru; nu am auzit de afroamerican lives matter ci de black lives matter) contribuie din plin la perpetuarea acestei stari de fapt. daca vreti o comparatie, sa ne aducem aminte cum ii tratau asa-zisii „reprezentanti” ai minoritatii „rome” pe co-etnicii pentru care primeau bani pentru „programe” de „insertie sociala”: ciori nesimtite! (https://m.ziare.com/madalin-voicu/stenograme-in-cazul-nicolae-paun-madalin-voicu-ciori-nesimtite-si-cutite-in-gat-la-procurori-1408813)
    bineinteles ca presa „quality” are ceva de impartit cu trump. totusi pentru americanul mediu trump este un personaj mai drag decat biden. este coborat dintr-un film de cowboy cu john wayne, s-a luptat importiva tuturor si pare ca a izbandit, aduce putin si cu cativa presedinti populari, gen andrew jackson (fondatorul partidului democrat). oricat s-ar stradui, biden nu are carisma lui trump. ba mai mult pare complet lipsit de vlaga. si multi americani nu vor o carpa la casa alba. ba surpriza va fi maxima ca negrii il vor prefera pe trump lui biden!

    • Inca un activist facand campanie lui Trump in romania. Te doare mintea bai ce se petrece in zilele noastre

    • @un rom
      Multumesc pentru apreciere si pe viitor voi tine seama de observatii.
      Totusi ar fi fost mai interesant daca ai fi comentat ceva legat de articol ai fi adus niste argumente. Ceva care sa arate ca ai minte care sa te doara.

  5. atunci cand politizam in exces recunoastem ca de fapt problema depaseste capacitatile noastre si avem nevoie de politica, in sensul ala de stiinta care se ocupa de diada prieten-dusman! avem deci nevoie de scheme simplificatoare…ca sa pricepem ceva…de aceea o dam cu republicanii, cu democratii, etc.

    orice societate, orice firma sta pe doi piloni, coeziune ( solidaritate) si sistem managerial, altfel spus, pe integrare sociala si integrare de sistem

    articolul este foarte bun..o dovada ca autorul are cunostintele necesare de a citi lucrurile…

    el spune in America nu puteam vorbi de integrare sociala….grupuri mari de oameni traiesc in lumi diferite in ce priveste calitatea vietii..traiesc in lumi cu grade diferite de risc la adresa vieții lor, nu mai putem vorbi de conditii egale privind accesul la sanatate si educatie…

    si mai spune autorul, integrarea in sistem este disfunctionala….institutiile statului nu-i trateaza in mod egal pe cetateni..rasismul a patruns in spiritul politiei etc. etc…

    pe scurt, America este in situatie foarte grea…daca armata va fi scoasa pe strazi, va fi rau, nu poti realiza integrarea sociala cu armele de foc…

    eu as merge punctual, cu implicarea politiei, pana cand furia se va goli..

    urmeaza doua mize foarte grele, realizarea solidaritatii sociale și restructurarea lumii sistemului…

    nu vad actuala guvernare capabila de asa ceva, uitandu-ma la modul cum incearca acum sa rezolve problema

    am impresia ca sistemul politic american nu are receptorii institutionalizati sa preia frustrarile si nemultumirile oamenilor si sa le traduca prin agenda publica, in proiecte de guvernare…