George Simion despre aderarea României la Schengen: Asistăm la eșecul diplomatic al echipei Predoiu – Bode – Iohannis – Ciolacu
Președintele AUR, George Simion, a declarat joi, la Bruxelles, în cadrul Forumului oamenilor de afaceri români din diaspora, că eșecul diplomatic al actualei guvernări PSD-PNL în privința aderării la Spațiul Schengen ne afectează în calitate de persoane fizice, pentru că trebuie să stăm la controale de frontieră, dar mai ales ne afectează mediul de afaceri, în special domeniul transporturilor, se arată într-un comunicat AUR transmis G4Media.ro
Potrivit liderului AUR, trebuie să se spună lucrurilor pe nume: posibilitate aderării la Spațiul Schengen nu va mai exista in următorii ani.
„Pornim această dezbatere de la faptul că România nu este primită în Schengen și practic această posibilitate nu va mai exista în următorii ani. Trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Dacă anul trecut eram în aceeași formulă și asistam la eșecul diplomatic al echipei Predoiu – Bode – Iohannis – Ciolacu, astăzi putem pune cruce acestui subiect pentru cetățenii români. Ne afectează în calitate de persoane fizice pentru că trebuie să stăm la controale de frontieră, dar mai ales ne afectează afacerile, ne afectează domeniul transporturilor”, a spus George Simion.
Acesta a precizat că „este șocant pentru noi să vedem discriminarea de care avem parte în instituțiile europene, să vedem faptul că există o Europă cu două viteze și că avem noi, ca români, calitatea de cetățeni de mâna a doua ai Uniunii Europene”.
Liderul AUR a făcut referire și la prevederile discriminatorii din Mobility Pack 1, dar și la Natural Restauration Law, care s-a votat la o diferență de 12 voturi, subliniind că este „exact numărul de europarlamentari care vor veni din partea AUR în Parlamentul European”, se mai arată în comunicat.
Context
Miniștrii justiției și cei afacerilor interne ai țărilor din UE (Consiliul JAI), reuniți, marți, la Bruxelles, nu au dat undă verde primirii Bulgariei și României în “spațiul Schengen”.
Cel care a anunțat mai întâi noul eșec a fost ministrul de interne al Bulgariei Kalin Stoianov, care a spus că cele două țări sunt în continuare tratate “la pachet”, în special în fața opoziției Austriei și Olandei. Kalin Stoianov, proaspăt în postul de ministru de interne, s-a declarat însă “optimist” și a spus că a avut contacte cu Cătălin Predoiu pentru o strategie comună.
Europarlamentarul Eugen Tomac a adeclarat pentru G4Media.ro că, în Consiliul JAI de marți, nu s-a luat practic nici o decizie, nu a fost un vot deși tema celor două țări la Schengen a figurat pe ordinea de zi, pentru a nu risca o acțiune în instanță din partea României.
Ba chiar s-a aflat, în culise, că unii oficiali au fost iritați de faptul că cererea Bulgariei și României s-a aflat pe ordinea de zi, mai ales că unul dintre oponenții principali ai primirii României în Schengen, Olanda, nu are încă un guvern funcțional, după ce partidul de extremă dreaptă a lui Geert Wilder a obținut cele mai multe locuri la ultimele alegeri parlamentare.
Parlamentul European ceruse deja încă din decembrie 2018 ca România și Bulgaria să fie cooptate în spațiul Schengen, urmat de Comisia Europeană în noiembrie 2022. Sigur, nu toată lumea în Parlament este de acord, iar Comisia UE nu a făcut decât o recomandare, Comisia fiind în realitate executivul Uniunii. Decizia finală nu îi aparține, așadar, Comisiei, iar Parlamentul UE a făcut la rândul lui doar o recomandare.
Decizia finală le aparține capitalelor țărilor membre ale zonei Schengen, din care fac parte 22 de țări ale UE, dar și Norvegia, Elveția, Islanda și Liechtenstein.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii