G4Media.ro

George Simion în Justiţie vrea reînfiinţarea Secţiei Speciale pentru magistraţi, ideea lui…

Sursa: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

George Simion în Justiţie vrea reînfiinţarea Secţiei Speciale pentru magistraţi, ideea lui Liviu Dragnea, dar și implementarea răspunderii magistraților

George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidenţiale, susţine reînfiinţarea Secţiei Speciale pentru magistraţi, creată la propunerea lui Liviu Dragnea şi desfiinţată în urmă cu doi ani de ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu, transmite News.ro. Liderul AUR se opune ca DNA să primească din nou dreptul de a ancheta magistraţi. De asemenea, George Simion propune ca marile dosare penale să fie judecate de un tribunal popular, numit Curte cu juraţi în sistemul de drept american, transmite News.ro.

Preşedintele AUR George Simion a fost întrebat în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, dacă e de părere că Justiţia funcţionează în România.

”În ciuda a ceea ce a zis Marcel Ciolacu, nu. Mi se pare că Justiţia e în continuare obedientă politicului. Mi se pare că în continuare se fac dosare politice, în momentul potrivit. Mă aştept să fiu săltat de procurori – e singura cale de a mă scoate din cursa pentru Cotroceni. Am văzut cu cei care nu răspundeau la ordine politice din cadrul PNL ce au păţit. Nu mi se pare deloc în regulă să se întâmple exact la momentul potrivit, când se depun candidaturile sau când se pune problema unei opoziţii în interiorul PNL. Răspunderea magistraţilor trebuie implementată. Dacă dai o sentinţă, nenoroceşti un om, nu prea rişti mare lucru în momentul acesta ca magistrat. Avem o gândire de simplificare a hăţişului juridic din ţara noastră şi a termenelor mult prea mari de aşteptare. Şi pentru procesele penale, pentru dosarele mari, gândim ca în SUA un tribunal cu juraţi”, a spus George Simion, la Prima TV.

Liderul AUR a mai fost întrebat dacă DNA ar trebui să ancheteze magistraţi.  ”Cineva ar trebui să ancheteze magistraţi. Aveam o Secţie Specială care a fost transferată şi nu mai are atribuţii. Aş vedea o direcţie specială în cadrul Parchetului care să se ocupe de magistraţi”, a spus Simion.

Întrebat dacă îşi doreşte reînfiinţarea Secţiei Speciale din era Dragnea, creată pentru a ancheta magistraţi, George Simion a răspuns: ”Asta o văd ca soluţie, pentru că dacă DNA cercetează magistraţi, toţi judecătorii şi procurorii vor fi nevoiţi să dea sentinţe favorabile DNA-ului”.

DNA a avut, prin lege, puterea de a ancheta fapte de corupţie săvârşite de magistraţi de la înfiinţarea instituţiei (2002) până în 2018, când majoritatea PSD-ALDE-UDMR din Parlament a înfiinţat o Secţie Specială în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Astfel, competenţa de a ancheta magistraţi a fost transferată de la DNA la nou-înfiinţata Secţie Specială. În spatele deciziei s-a aflat liderul PSD de la acea vreme, Liviu Dragnea, care încerca să scape de o condamnare penală. Înfiinţarea unei secţii speciale pentru anchetarea magistraţilor a stârnit critici din partea mai multor asociaţii din Justiţie, dar şi a instituţiilor europene. După ce PSD a pierdut puterea în toamna anului 2019, guvernele ulterioare s-au angajat să suprime ”creaţia” lui Liviu Dragnea. Secţia Specială a funcţionat până în martie 2022, când a fost desfiinţată în timpul guvernului Ciucă. Bilanţul instituţiei a fost unul extrem de firav: în cei trei ani şi jumătate de funcţionare, Secţia Specială a făcut doar cinci rechizitorii.

Aşadar, Secţia Specială a fost desfiinţată în martie 2022, însă DNA nu a primit înapoi competenţele de a ancheta magistraţi, aşa cum a solicitat instituţia în repetate rânduri. Cătălin Predoiu, în calitatea de ministru al Justiţiei la acea vreme, a propus ca, în locul Secţiei Speciale, magistraţii să fie anchetaţi de Parchetele Curţilor de Apel, iar Parlamentul a transformat propunerea ministrului în lege. Practic, majoritatea parlamentară de la acea vreme, formată în jurul PSD-PNL-UDMR, a desfiinţat Secţia Specială, însă a continuat să lase DNA fără putere în zona Justiţiei. Bilanţul oficial arată că, în cei 15 ani cât au anchetat fapte de corupţie săvârşite de magistraţi, procurori DNA au trimis în judecată 161 de persoane angajate în sistemul de Justiţie: 76 de procurori şi 85 de judecători. Aşadar, decizia lui Liviu Dragnea de a bloca accesul DNA în sfera Justiţiei e încă în vigoare, dar fără să mai existe însă o secţie specială dedicată magistraţilor. În prezent, judecătorii şi procurorii sunt anchetaţi de parchetele obişnuite din întreaga ţară.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Păi atunci e clar, votez Simeon!

  2. Cineva trebuie să pună in ordine lucrurile in justiție, fiindcă in afara salariilor uriașe, cei din justiție nu răspund nici pe departe asteptarilor oamenilor cinstiți din România.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.