Georgia retrage legislația care a provocat proteste în masă
Partidul de guvernământ din Georgia a anunțat joi retragerea unui controversat proiect de lege privind „agenții străini”, care a declanșat proteste masive în această țară din Caucaz, transmite agenția AFP.
„În calitate de partid de guvernare responsabil față de fiecare membru al societății, am decis să retragem necondiționat acest proiect de lege pe care l-am susținut”, a declarat partidul Visul Georgian într-un comunicat pe site-ul său.
Mii de persoane au protestat de la începutul săptămânii în capitala georgiană Tbilisi, adunându-se în fața parlamentului împotriva unei legi privind „agenții străini”, despre care criticii spun că semnalează o derivă autoritară.
Marți, legislatorii au adoptat în primă lectură legea, care impune ca orice organizație care primește peste 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca „agent străin”, în caz contrar fiind pasibilă de amenzi substanțiale.
Partidul de guvernământ – Visul Georgian – spune că aceasta este inspirată din legislația americană care datează din anii 1930. Criticii, inclusiv președintele Salome Zourabicivili, spun că amintește de o lege rusă pe care Kremlinul a folosit-o pe scară largă pentru a reprima disidența și ar putea afecta șansele Georgiei de a adera la Uniunea Europeană.
Problema a adâncit o ruptură între Visul Georgian, care conduce guvernul și are majoritatea parlamentară, și Zourabicivili, o proeuropeană care s-a îndepărtat de partid de când a fost aleasă cu sprijinul acestuia în 2018.
Ea i-a susținut pe protestatari, afirmând marți că legislatorii care au votat pentru proiect au încălcat Constituția. De asemenea, ea s-a angajat să se opună prin veto proiectului de lege dacă acesta va ajunge pe biroul ei, deși parlamentul poate trece peste ea.
Criticii spun că Visul Georgian este prea apropiat de Rusia și că a dus țara într-o direcție mai represivă în ultimii ani. Societatea georgiană este puternic anti-Moscova, în urma unor ani de conflicte legate de statutul a două regiuni separatiste susținute de Rusia, care s-au transformat într-un scurt război în 2008.
Comisia Helsinki din SUA, o agenție guvernamentală care monitorizează drepturile în Europa, a calificat proiectul de lege drept un „atac la adresa democrației în curs de slăbire a țării”, care reflectă influența crescândă a Moscovei la Tbilisi”.
Președintele Visului Georgian, Irakli Kobakhidze, a declarat miercuri că legea va ajuta la eliminarea celor care lucrează împotriva intereselor țării și a puternicei Biserici Ortodoxe Georgiene. El a criticat „opoziția radicală” din Georgia pentru că a incitat protestatarii să comită „violențe fără precedent” în timpul mitingurilor de marți, potrivit agențiilor de presă georgiene.
Mai mulți oficiali UE și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea. Anul trecut, Bruxelles-ul a respins încercările Georgiei de a deveni țară candidată la aderarea la UE, afirmând că trebuie să accelereze reformele.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii