Georgia vrea să primească statutul de candidat la aderarea la UE până la sfârșitul anului
Șeful partidului Visul Georgian, Irakli Kobahidze, a declarat că Tbilisi intenționează să finalizeze implementarea celor 12 recomandări ale Comisiei Europene în luna iunie, astfel încât Georgia să primească statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană în luna decembrie a acestui an, scrie publicația Georgia Online, citată de Glavcom.
Astfel, guvernul georgian are de gând să implementeze toate cele 12 recomandări ale Comisiei Europene la sfârșitul lunii iunie, astfel încât țara să poată deveni candidată la statutul de membru al Uniunii Europene.
„Lucrăm în mod activ la implementarea planului în 12 puncte, implementarea tuturor reformelor va fi finalizată până la sfârșitul lunii iunie, iar țara va fi pregătită să primească statutul de candidat”, a declarat el.
Kobahidze speră că, în decembrie 2023, Consiliul European „va lua o decizie corectă”.
„Din păcate, anul trecut, Consiliul European a adoptat o decizie care este dezamăgitoare pentru societatea noastră. Sperăm că, în acest caz, în decembrie se va lua o decizie politică corectă”, a subliniat el.
Într-o conversație cu jurnaliștii, șeful partidului georgian a menționat că, atunci când este vorba de o decizie politică, șansele sunt „50/50”.
„Vom fi pregătiți în toate modurile posibile pentru a obține statutul de candidat în decembrie, dar acum se ia o decizie politică. Când decizia este politică, șansele sunt întotdeauna 50/50. Contextul politic nu s-a schimbat semnificativ din iunie anul trecut, dar încă sperăm să obținem acest statut. Trebuie să așteptăm decizia din decembrie și sperăm că de data aceasta, spre deosebire de anul trecut, vor lua o decizie corectă”, a adăugat Irakli Kobahidze.
Trebuie remarcat faptul că, în cadrul integrării europene, țara trebuie să finalizeze toate reformele necesare în conformitate cu planul de dobândire a statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană.
Cu toate acestea, în UE se observă anumiți pași înapoi făcuți de autoritățile georgiene pe această cale. Astfel, la Bruxelles, Georgia a fost îndemnată să se alăture sancțiunilor împotriva Federației Ruse și să „rămână vigilentă față de orice posibile încercări de eludare” a măsurilor restrictive.
Cu toate acestea, parlamentul georgian afirmă că Tbilisi nu vede niciun risc pentru în reluarea zborurilor companiilor aeriene rusești. Și partidul de guvernământ din Georgia a declarat că va lua în considerare sancțiuni împotriva Federației Ruse atunci când țara va deveni parte a UE.
În plus, din cauza reluării recente a legăturilor aeriene cu Federația Rusă, un demers oficial a fost trimis Georgiei în numele a 27 de țări din UE. Iar ambasadorul Uniunii Europene a remarcat că o astfel de decizie a Tbilisi contrazice hotărârea UE de a izola Rusia din cauza războiului împotriva Ucrainei.
Reamintim că, de la 1 septembrie, băncile georgiene vor putea emite imediat către ruși, din conturile lor, cel mult 20% din valuta străină stocată în acestea. Acest lucru rezultă dintr-un ordin al autorității de reglementare. Până atunci, 60% din valută poate fi emisă cetățenilor din țara agresoare.
Ulterior, premierul Georgiei, Irakli Garibașvili, a numit aruncarea în aer a centralei energetice de la Kahovska una dintre consecințele războiului împotriva Ucrainei , declanșat de Federația Rusă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank