Gérard Mourou, laureatul premiului Nobel în Fizică 2018, a vizitat laserul de la Măgurele: Experimente pentru noi tehnologii nucleare de producere a energiei cu poluarea la minimum a mediului, pe agenda discuțiilor
Laureatul premiului Nobel pentru Fizică 2018, profesorul Gérard Mourou, a discutat cu cercetătorii de la centrul ELI-NP – proiectul cunoscut ca ‘laserul de la Măgurele‘ – lansarea unor “experimente legate de folosirea sistemului de laser de mare putere în elaborarea de noi tehnologii nucleare de producere a energiei cu poluarea la minimum a mediului”.
Anunțul a fost făcut de oficialii centrului de la Măgurele, la finalul unei vizite de 3 zile efectuate de Mourou la ELI-NP. Amintim că laserul de la Măgurele a atins în martie 2019 o premieră în cercetarea mondială: a ajuns la 10 PW, puterea pentru care a fost construit, fiind cel mai puternic laser din lume.
“În perioada 14-16 iulie 2020, Profesorul Gérard Mourou, inițiatorul proiectului ELI, mentorul științific al proiectului ELI-NP, membru al International Scientifc Advisory Board al Centrului ELI-NP, laureat al Premiului Nobel 2018 pentru fizica, a vizitat Centrul ELI-NP”, a anunțat centrul Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), într-un comunicat remis Edupedu.ro.
Echipa condusă de Nicolae Zamfir precizează că “discuțiile s-au axat pe detalierea viitoarelor experimente efectuate în colaborare de către echipa ELI-NP și echipa condusă de Prof. Mourou. În acest sens, ținând seama de potențialul enorm al Centrului ELI-NP pentru a oferi soluții la provocările globale legate de schimbari climatice și energie, s-au discutat, în particular, experimente legate de folosirea sistemului de laser de mare putere în elaborarea de noi tehnologii nucleare de producere a energiei cu poluarea la minimum a mediului”.
Amintim că profesorul Gérard Mourou, câștigătorul premiului Nobel pentru Fizică, este inițiatorul proiectului ELI și cel a cărui teorie stă la baza construirii laserului de pe platforma Măgurele.
“Sunt oameni de știință foarte, foarte buni – oameni ca Nicolae Zamfir, care e fantastic prin ceea ce a făcut, construind această platformă”,a declarat Mourou în exclusivitate pentru Edupedu.ro, în urmă cu doi ani, precizând că proiectul din România “are o contribuție unică” la nobelul care i-a fost acordat.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii