G4Media.ro

Gérard Mourou, laureatul premiului Nobel în Fizică 2018, a vizitat laserul de…

Gerard Mourou / Foto: nobelprize.org

Gérard Mourou, laureatul premiului Nobel în Fizică 2018, a vizitat laserul de la Măgurele: Experimente pentru noi tehnologii nucleare de producere a energiei cu poluarea la minimum a mediului, pe agenda discuțiilor

Laureatul premiului Nobel pentru Fizică 2018, profesorul Gérard Mourou, a discutat cu cercetătorii de la centrul ELI-NP – proiectul cunoscut ca ‘laserul de la Măgurele‘ – lansarea unor “experimente legate de folosirea sistemului de laser de mare putere în elaborarea de noi tehnologii nucleare de producere a energiei cu poluarea la minimum a mediului”.

Anunțul a fost făcut de oficialii centrului de la Măgurele, la finalul unei vizite de 3 zile efectuate de Mourou la ELI-NP. Amintim că laserul de la Măgurele a atins în martie 2019 o premieră în cercetarea mondială: a ajuns la 10 PW, puterea pentru care a fost construit, fiind cel mai puternic laser din lume.

“În perioada 14-16 iulie 2020, Profesorul Gérard Mourou, inițiatorul proiectului ELI, mentorul științific al proiectului ELI-NP, membru al International Scientifc Advisory Board al Centrului ELI-NP, laureat al Premiului Nobel 2018 pentru fizica, a vizitat Centrul ELI-NP”, a anunțat centrul Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), într-un comunicat remis Edupedu.ro.

Echipa condusă de Nicolae Zamfir precizează că “discuțiile s-au axat pe detalierea viitoarelor experimente efectuate în colaborare de către echipa ELI-NP și echipa condusă de Prof. Mourou. În acest sens, ținând seama de potențialul enorm al Centrului ELI-NP pentru a oferi soluții la provocările globale legate de schimbari climatice și energie, s-au discutat, în particular, experimente legate de folosirea sistemului de laser de mare putere în elaborarea de noi tehnologii nucleare de producere a energiei cu poluarea la minimum a mediului”.

Amintim că profesorul Gérard Mourou, câștigătorul premiului Nobel pentru Fizică, este inițiatorul proiectului ELI și cel a cărui teorie stă la baza construirii laserului de pe platforma Măgurele.

Sunt oameni de știință foarte, foarte buni – oameni ca Nicolae Zamfir, care e fantastic prin ceea ce a făcut, construind această platformă”,a declarat Mourou în exclusivitate pentru Edupedu.ro, în urmă cu doi ani, precizând că proiectul din România “are o contribuție unică” la nobelul care i-a fost acordat.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Oare dl profesor Gérard Mourou a vizitat Romania in aceleasi conditii in care vizitat-o si Tony Blair? Vreau sa zic: tot cu vizita la casierie la final ?
    Intreb pentru un prieten care are doua idei fixe:
    – cica ”tragerea” din 2019 s-a facut ”din pix”, cu scopul de a se incasa transa de fonduri europene nerambursabile: ”Nea Alifie, nu-i asa ca te-ai bucura sa te poti trata cu laser la gingie?”
    – dom’ profesor Zamfir e un dinozaur comunist;
    PS. Urmariti si voi interviul lui Patraru de pe youtube, cel care il are drept invitat pe un cercetator de la Magurele si sa ma stropiti cu aghiasma daca nu o fi asa cum zic…!

    • Anonimatul permite manipularea adevarului. Putem insa deduce cat si ce au realizat in viata lor denigratorii informati de pe youtube.
      In principiu, daca doresti sa realizezi ceva, in Romania, ajungi in mod sigur tinta imbecililor.

    • @Alle,
      Despre ce manipulare vorbesti? Urmareste interviul lui Dragos Patraru inainte sa te pronunti, ca nu e manipulare, e strigatul de disperare al unor cercetatori care nu mai suporta dinozaurii comunisti…!

  2. Felicitari pentru eforturile de a construi si pune in functiune o infrastructura unica in lume, mult succes profesorului NV Zamfir si echipei ELI-NP!

  3. Din fotoni se trage totul, restu-s artificii grosolane de calcul care au încâlcit fizica particulelor fără ieșire la liman. See Murray Gell-Mann’s mathematical workings in ’70s …

  4. Curios sa vadă laserul lui Ceaușescu ce a topit tancurile rușilor in ’68.