G4Media.ro

Germania a înregistrat un excedent comercial record, de 71,4 miliarde de euro,…

Sursa foto: Pixabay

Germania a înregistrat un excedent comercial record, de 71,4 miliarde de euro, pe relaţia cu SUA în 2024, care riscă să alimenteze tensiunile cu Donald Trump

Germania a înregistrat anul trecut un excedent comercial record, de 71,4 miliarde de euro, pe relaţia cu SUA, arată datele statistice publicate vineri, care riscă să alimenteze tensiunile cu Donald Trump, care ameninţă Uniunea Europeană cu introducerea de noi tarife vamale, transmite agenția de știri AFP, citată de Agerpres.

Potrivit datelor publicate de Oficiul federal de statistică (Destatis), tot în 2024, SUA au redevenit primul partener comercial al Germaniei, cu o valoare a schimburilor comerciale bilaterale de 255,4 miliarde de euro, detronând China, care ocupa prima poziţie începând din 2016.

Conform datelor ajustate în funcţie de variaţiile sezoniere, companiile americane au exportat în 2024 bunuri în valoare de 163,4 miliarde de euro spre prima economie mondială. Este vorba de aproximativ 10,5% din totalul exporturilor germane, care în 2024 s-au cifrat la 1.559,7 miliarde euro, în scădere cu 1% comparativ cu 2023, în contextul în care economia germană traversează o gravă criză în sectorul industrial.

„Programul IRA (Inflation Reduction Act) din SUA a stimulat cererea americană, în special pentru bunuri intermediare şi tehnologii verzi, ceea ce, în pofida aspectelor sale protecţioniste, a favorizat probabil exporturile germane”, a explicat Jurgen Matthes, economist la Institutul IW din Koln.

Germania reprezintă astfel o parte importantă din excedentul comercial degajat de Uniunea Europeană pe relaţia cu SUA, într-un context în care preşedintele Donald Trup a ameninţat că va introduce, în curând, tarife vamale pentru UE care „nu s-a purtat frumos” cu SUA.

Uniunea Europeană are motive să se teamă de introducerea de tarife vamale „care să vizeze anumite produse europene şi la niveluri, potenţial, ridicate, în special cele care joacă un rol major în exporturile germane, precum automobilele, produsele farmaceutice şi tehnologiile medicale”, a declarat Klaus-Jürgen Gern, de la Institutul economic IfW de la Kiel.

Comerţul exterior, un pilon tradiţional al economiei germane, a încetinit în ultimul an, la fel ca şi întreaga activitate economică a Germaniei, care suferă de o criză provocată de costurile ridicate cu energia, cererea slabă şi concurenţa chineză.

Importurile Germaniei au scăzut cu 2,8% anul trecut până la 1.318,5 miliarde euro, rezultând astfel un sold pozitiv al balanţei comerciale de 241,2 miliarde euro.

Datele referitoare la luna decembrie arată că exporturile germane au crescut cu 2,9%, în timp ce importurile au crescut cu 2,1% comparativ cu luna noiembrie, a dezvăluit Destatis.

Separat, Destatis a informat că actuala criză industrială cu care se confruntă Germania a continuat în luna decembrie 2024, cu o diminuare de 2,4% a producţiei industriale în ritm anual, care a revenit la cel mai scăzut nivel de după luna mai 2020. Pe ansamblul anului trecut, producţia industrială a Germaniei a înregistrat un recul de 4,5%.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.