Germania a retras decorația acordată unui istoric israelian, specializat în Holocaust, care a minimalizat masacrul de la Srebrenica comis de sârbi împotriva bosniacilor
Un istoric israelian, specializat în Holocaust, și-a atras oprobriul pentru presupusa sa minimalizare a genocidului din Bosnia-Herțegovina, scrie publicația Sinopsis.
Astfel, Guvernul de la Berlin a revenit asupra deciziei sale de a acorda Ordinul de Merit, o importantă distincție a statului german, istoricului Gideon Greif, ca urmare a unui val de critici venite și din partea comunității istoricilor, dar mai ales din partea oficialilor din Bosnia-Herțegovina.
Deși este în principal un cercetător al Holocaustului, istoricul Gideon Greif a făcut timp de mulți ani cercetări și în Serbia și a publicat lucrări care par să exagereze numărul victimelor sârbe în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează agenția DPA. Totodată, Greif a prezidat o comisie internațională de istorici care, într-un raport de peste 1000 de pagini, publicat în iulie, pune în discuție natura genocidară a masacrului de la Srebrenica.
Comisia a fost constituită la inițiativa președintelui entității sârbe din Bosnia, Milorad Dodik, care în ultima vreme a intensificat presiunile pentru secesiunea Republica Srpska din cadrul federației bosniace. Mai multe sentințe ale Tribunalului Internațional pentru Crime de Război pentru fosta Iugoslavie de la Haga clasifică masacrul de la Srebrenica drept genocid, în urma căruia au fost ucise – de către forțele naționaliste sârbe = circa 8.000 de persoane, în mare majoritate bosniaci de religie musulmană. În schimb, raportul la care a contribuit și istoricul israelian spune, în mare, că termenul ”genocid” nu poate fi folosit pentru cele întâmplate acolo și că cel mult 3.500 de etnici bosniaci și peste 2.000 de sârbi au fost uciși atunci.
Totodată, Înaltul reprezentant al comunității internaționale în Bosnia, Valentin Inzko, care a fost în funcție până la sfârșitul lunii iulie 2021, a făcut din negarea genocidului de la Srebrenica – și a altor crime de război din războiul din 1992-1995 – o infracțiune penală într-unul dintre ultimele sale acte oficiale.
Revenind la decizia ministerului german, aceasta a afirmat că concluziile comisiei prezidate de Gideon Greif „contrazic jurisprudența Tribunalului Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie, a Curții Internaționale de Justiție și a Convenției privind prevenirea și pedepsirea genocidului”. Decizia Berlinului „nu reduce, totuși, recunoașterea serviciilor pe care profesorul Greif le-a câștigat în cercetarea Holocaustului și a evreilor germani care au emigrat în Israel”, se mai arată într-un comunicat de presă. Foto: Masacrul de la Srebrenica (Wikimedia Commons / Michael Büker)
Citește tot articolul pe Sinopsis.info
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii