G4Media.ro

Germania a semnat cu Kenya un acord în domeniul migraţiei, care vizează…

sursa foto: Unsplash/ Raja Sen

Germania a semnat cu Kenya un acord în domeniul migraţiei, care vizează repatrierile şi aducerea de personal calificat

Germania şi Kenya au semnat vineri un acord în domeniul migraţiei în contextul eforturilor în creştere ale Berlinului de a reduce numărul intrărilor neautorizate în ţară, transmite dpa, conform Agerpres.

Acordul a fost semnat de ministrul de interne german Nancy Faeser şi de ministrul de externe kenyan Musalia Mudavadi, în timpul unei vizite la Berlin a preşedintelui kenyan William Samoei Ruto.

Acordul este menit să promoveze recrutarea de forţă de muncă calificată din Kenya şi să faciliteze repatrierea kenyenilor fără drept de şedere în Germania.

Astfel de acorduri sunt o componentă cheie a politicii de migraţie a coaliţiei de guvernare germane, care încearcă să gestioneze mai bine fenomenul pe fondul presiunii din partea rivalilor tradiţionali conservatori şi a formaţiunilor mai nou-apărute.

Ministrul Faeser a ordonat recent introducerea de luni de controale la toate frontierele terestre, iniţial pentru o perioadă de şase luni.

Guvernul german a semnat acorduri similare cu India, Georgia şi Maroc şi a convenit să coopereze mai strâns cu Columbia.

Un alt acord urmează să fie semnat cu Uzbekistan duminică, în timpul vizitei cancelarului Olaf Scholz în Asia Centrală, şi cu Kârgâzstan cel târziu anul viitor. Discuţiile cu Republica Moldova sunt de asemenea în stadiu avansat, iar cele cu Filipine şi Ghana sunt în desfăşurare.

Toate acordurile au două componente centrale: promovarea unui influx de mână de lucru calificată şi cooperarea în returnarea solicitanţilor de azil respinşi şi obligaţi să părăsească Germania. În cazul Kenyei, lucrătorii calificaţi vizaţi sunt mai ales cei din sectoarele de îngrijire şi alimentar.

În total, în Germania sunt acum 225.000 de migranţi cărora li se cere să părăsească ţara, însă kenyenii şi uzbecii formează numai 0,45% dintre aceştia.

Potrivit Biroului pentru Migraţie şi Refugiaţi, numărul kenyenilor cărora li se cere să plece a fost de 818 la sfârşitul lui iulie. Cu toate acestea, în cazul a 738 dintre ei deportarea a fost suspendată temporar. În Germania sunt înregistraţi aproape 15.000 de kenyeni.

În ce-i priveşte pe uzbeci, numărul celor care trebuie deportaţi este de doar 203, însă pentru 136 procedura a fost suspendată temporar.

Potrivit unui nou sondaj al institutului YouGov, o majoritate de germani se declară în favoarea unor reguli mai stricte la frontiere.

Dintre cei chestionaţi, 71% au fost în favoarea respingerii directe la frontiere a străinilor ce au nevoie de vize, ca şi a persoanelor care au interdicţie de intrare în Germania.

De asemenea, 45% susţin pe deplin controale la frontiere şi potenţiale închideri de frontiere ca mijloc de gestionare a migraţiei, în timp ce alţi 28% şi-au exprimat sprijinul în general. Totuşi, 20% resping aceste măsuri.

Problemele migraţiei au influenţat puternic alegerile din iunie pentru Parlamentul European şi au jucat un rol major în victoria Alternativei pentru Germania (AfD, extremă dreapta) în scrutinul recent din Turingia şi în plasarea partidului pe locul al doilea într-un alt land estic, Saxonia.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează