Germania ar urma să scape de recesiune în 2023
Criza economică va fi în cele din urmă mai puțin severă decât se aștepta, iar Germania ar trebui să scape de recesiune în 2023 și să înregistreze o creștere economică de 0,3%, au declarat miercuri, 5 aprilie, principalele institute economice ale țării, citate de boursorama.com.
„Recesiunea economică din iarna 2022/2023 a fost mai puțin severă decât se aștepta”, a declarat Timo Wollmershäuser, de la IFO, într-un comunicat. În ultima lor prognoză de toamnă, experții de la IFO, IFW, IWH și RWI se așteptau la o contracție de 0,4% a PIB-ului.
Criza energetică provocată de invazia rusă în Ucraina a dus la o încetinire puternică a activității în cea mai mare economie europeană. Germania a suferit o scădere de 0,4% a PIB-ului în trimestrul al patrulea.
Scăderea prețurilor la energie
Dar activitatea economică a rezistat în cele din urmă mai bine decât se temea și ar putea chiar să crească ușor în primul trimestru. „Motivul principal este că pierderea puterii de cumpărare a fost mai mică datorită scăderii prețurilor la energie”, potrivit lui Timo Wollmershäuser. După ce au atins un maxim în august, prețurile la gaze și electricitate au scăzut treptat, datorită creșterii ofertei de gaz lichefiat și a scutului tarifar instituit în Germania.
Industria germană, care se confrunta cu o perspectivă sumbră în urmă cu câteva luni, pare, de asemenea, să iasă din marasm, cu o creștere puternică de 4,8% a comenzilor în februarie.
Guvernul german preconizează o creștere de 0,2% în 2023, deși și el se aștepta la o scădere a PIB-ului în toamna anului trecut.
Dar cea mai mare economie din zona euro rămâne supusă unor riscuri. „Întrebarea este (…) dacă încetinirea așteptată a economiei americane, consecințele recentelor turbulențe de pe piețele financiare și impactul mai larg al înăspririi politicii monetare nu vor strica petrecerea”, a declarat Carsten Brzeski, analist la ING.
Inflația este în continuare foarte ridicată
Mai ales că scăderea prețurilor la energie nu frânează inflația, care va rămâne la un nivel foarte ridicat și în 2023, obligând BCE să continue majorările de dobândă. Inflația ar urma să ajungă la 6,9%, față de 6,0% anul trecut, și ar trebui să scadă cu adevărat abia în 2024, la 2,4%, potrivit experților.
„Măsurile de sprijinire a gospodăriilor și creșterile salariale prognozate ar trebui să consolideze cererea internă și să susțină inflația”, explică Timo Wollmershäuser.
Grevele s-au înmulțit în ultimele luni în această țară pentru a cere salarii mai mari, având în vedere inflația. Aproape 4 milioane de muncitori industriali germani au obținut o creștere de 8,5% în doi ani.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank