G4Media.ro

Germania are în vedere achiziționarea scutului antirachetă Arrow 3 din Israel /…

Foto: Nehemia Gershuni, www.NGPhoto.biz

Germania are în vedere achiziționarea scutului antirachetă Arrow 3 din Israel / Sistemul radar de 2,2 miliarde de dolari este atât de puternic, încât poate oferi acoperire și pentru Polonia, România și națiunile baltice

Germania analizează ideea de a achiziționa un scut antirachetă israelian, care ar putea oferi protecție și statelor vecine din UE, au declarat duminică surse parlamentare, în timp ce invazia Rusiei determină Berlinul să își consolideze apărarea, relatează The Times of Israel, citată de Rador.

Deși nu a fost luată o decizie finală, social-democrații cancelarului Olaf Scholz, care conduc o coaliție cu trei formațiuni, sunt în favoarea deciziei, a relatat cotidianul Bild.

„Trebuie să ne protejăm mai bine împotriva amenințării rusești. Pentru a face asta, avem nevoie rapid de un scut antirachetă pentru Germania”, a spus Andreas Schwarz de la SPD, care face parte din comisia parlamentară pentru buget.

„Sistemul israelian Arrow 3 este o soluție bună”, a spus el pentru Bild, referindu-se la sistemul de interceptoare de rachete cu rază lungă de acțiune.

Potrivit Bild, sistemul, care costă două miliarde de euro (2,2 miliarde de dolari), ar putea fi operațional din 2025.

Sistemul radar corespunzător ar putea fi instalat în trei locații din Germania, iar datele de monitorizare ale acestora ar fi transmise apoi către o bază centrală, unde soldații vor urmări amenințările 24/7.

Dacă este detectat un atac cu rachetă, o rachetă Arrow 3 va fi lansată pentru a intercepta racheta de atac, distrugând-o în spațiu.

Sistemul radar este atât de puternic, încât poate oferi acoperire și pentru Polonia, România și națiunile baltice, scrie Bild.

„Putem folosi sistemul Iron Dome cu acoperire peste țările vecine. Atunci, vom juca un rol cheie pentru securitatea Europei”, a spus Schwarz, folosind, se pare, greșit numele unui alt sistem de apărare antirachetă israelian, Iron Dome, cu rază scurtă de acțiune.

Marie-Agnes Strack-Zimmermann, care conduce comisia parlamentară de apărare, a confirmat că Berlinul analizează ideea achiziției.

„Având în vedere situația de amenințare și diferitele sisteme de arme pe care le are Rusia, desigur că trebuie să analizăm asta, așa că are sens”, a declarat ea pentru Die Welt.

După ani de investiții insuficiente în apărare, Germania, șocată de atacul Rusiei asupra vecinei sale, a anunțat o întorsătură dramatică.

Pe 27 februarie, într-un discurs de referință, Scholz a declarat că Germania va aloca un buget special de 100 de miliarde de euro pentru a-și consolida capacitățile de apărare.

El a mai spus că Berlinul va cheltui mai mult de două procente din PIB pe an pentru apărare, depășind ținta NATO de două procente, pe care Germania nu a reușit să o îndeplinească.

Sursa: The Times of Israel/ Rador/ Traducere: Cristina Zaharia

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. uitati-va la succesul impresionant al granitei modernizate de EADS

  2. stirea e facuta in asa fel incat sa induca in eroare romanii.

    „Sistemul radar poate oferi acoperire și pentru Polonia, România”
    Scutul e una, Sistemul Radar e cu totul altceva!

    scutul include si rachetele, care NU vor proteja nici Romania si nici Polonia pt simplul motiv ca suntem prea departe de germania 1500 km vs 500 km fata de crimeea (rusia)

    • Un motiv si mai simplu a fost exprimat de acel proprietar de ferma german: „Ei traiesc in mizerie acasa, de ce sa le creez eu conditii mai bune?”

    • Depinde unde sunt amplasati interceptorii. Ca, daca radarul din .de da semnal interceptorilor de la Twecuci, atunci e alta treaba.

  3. Asa am auzit si eu, nu ca zboara repede, sunt teleportate, traiectorie imprevizibila si mai ajung si la tinta.
    Nu- i asa ca un taran rus a descoperit tranzistorul cand sapa in gradina?

  4. Ca da rusii cu hipersonice faci ceva le el scut :)))) bani dati degeaba

    • Știm de aia erau așa suparăți ruși pe Deveselu. Sa mai vorbește de armata rusa după ce vedem ce se întâmplă in Ucraina e ciudat. Tot ce mai fac ruși in Ucraina sunt rachete daca le anulezi si pe asta nu mai au nimic, de aia sunt așa suparăți.

  5. Copy paste facut fara un pic de cercetare. Iron Dome si Arrow 3 sunt 2 sisteme de aparare complet diferite. Iron Dome are o raza mica de actiune, de cateva zeci de km, si e proiectat sa intercepteze rachete primitive care costa cateva sute de dolari ca sa construiesti une. In nici un caz Iron Dome n-o sa te protezeje de rachetele rusilor. Arrow 3 este un sitem mult mai avansat destinat interceptarii rachetelor de croaziera hipersonice si ICBM-urilor. Arrow 3 are o raza de actiune de vreo 2400 km si o viteza speculata de mach 20. Chiar si asa nu vad cum Arrow 3 poate sa protejeze Romania., daca toate componentele instalatiei sunt instalate in Germania. Radarul cel mai performant de la Arrow 3 bate doar pana la 8-900 de km. Asta insemana ca in cel mai bun caz radarul acopera doar partea vestica a Romaniei. Si asta e detectia. Pana si intercepteaza racheta rusior, acea racheta o sa fie probabil undeva easupra Budapestei.

  6. Mai redactori, ori specializati pe unul dintre voi in chestiuni de tehnica militară, ori puneti mana pe carti de specialitate ca să înțelegeți ce scrieti. Un articol mai prost ca asta cu greu găsești. Plin de inadvertențe si aiuristic documentat. Nu mai scrieti nedocumentat ca va faceti de ras.

  7. Radarul ar asigura detectia si notificarea si in Ro. rachetele tb sa si le ia fiecare pe banii lui, dar radarul din germania acopera toata europa de est.

    • Daca folosesc radarul TPY-2 de la sistemul Patriot, atunci radarul acopera toata Europa de Est. Problema e cu amplasarea rachetelor. Daca le amplasezi doar in Germania, e greu de crezut ca sistemul Arrow 3 poate sa protejeze Romania. Crimea e la doar 250 de kilometri de Romania. Ma indoiesc ca o racheta Arrow 3 poate sa intercepteze in timp util o racheta hipersonica ruseasca gen Kinzhal sau Zirkon care are ca tinta un obiectiv din Romania. Ar trebui ca Romania sa-si cumpere niste lansatoare si sa le amplasesze undeva prin Tulcea sau Constanta.

    • Nu chiar detecția poate ptr. avioane si rachete care zboară sus, dar conducerea focului nu o poți face de la așa distanta ,posibil ca fie si conducerea focului unde sunt interceptori si atunci se schimba lucrurile. De exemplu Deveselu vede pana in Crimeea dar la o anumita înălțime o racheta care zboară jos (rachete de croaziera)nu ,decât când este aproape (curbura pământului). De aia noi avem patriot intre Deveselu si ruși si Thaad la Constanta american . Deci sistemul German este ptr. ICBM dar rachete de croaziera le scapă la noi Patriotul este cel care suplinește aceasta slăbiciune. Fiecare arma din apărarea stratificata are anumite roluri si numai toate împreuna creează un sistem antirachetă. Sub Patriot ( (HAWK XXI) este M-Shorad (SA-6 si SA-8) sub el S-Shorad (CA-93, CA-95) apoi manpads (nu avem posibil stinger sau mistral in viitor)si care trebuie integrate intr-un centru de control care alege cea mai buna soluție cea mai eficienta si cea mai apropiata ca sa elimine o amenințare (daca racheta inamica merge in pădure o lași sa meargă cu nu cheltui o racheta pe ceva care nu are importanta). Asta tot este de fapt scutul .M-Shorad (SA-6 si SA-8) va fii inlocui de Nasams care ia si locul si lui S-Shorad (CA-93, CA-95)

  8. @gabriel 😀

  9. Posibil Styker si Ghepard sa fie S-Shorad si Nasams sa ramana pe M-Shorad si manpads Stinger si atunci avem tot scutul. Deveselu, Thaad, Patriot, Nasams. Styker cu Ghepad si CRAM si Stinger asta este scutul antiaerian al Romania încă nu gata dar va fii.

  10. Cand un analfabet ne explica stiinta rachetelor (care merg „tare”) E vorba de un sistem nou (nu Iron Dome) care intercepteaza si rachetele hipersonice (alea de merg tare) Asigura o protectie foarte buna dar ramande de vazut daca vor exista suficiente interceptoare (rachetele de distrugere a tintelor) sa acopere o asa de mare suprafata Radarul o poate acoperi dar e nevoie de multe puncte de lansare interceptoare (cam 1-4 per 100 Km functie de tipul interceptorului)

  11. Sa mori tu expertule… :)) . Troll-ache de care „rachete moderne” vorbesti…alea ruse, o sa ramai surprins ca 60% din ele nici macar nu si-au atins tinta. La cat de „avansati” sunt rusii (nu la propaganda ca acolo sunt nr.1) o sa rugineasca sitemul anti-racheta…