Germania cere eliminarea dreptului de veto pe care îl au statele membre în luarea deciziilor la nivelul Uniunii Europene
Ministrul german al Afacerilor Externe, Heiko Maas, a făcut apel luni la Uniunea Europeană să elimine posibilitatea de veto de care dispune fiecare stat membru, pentru ca UE „să nu fie luată ostatică” în capacităţile sale de acţiune, relatează AFP, citată de Agerpres.
„Nu ne mai putem permite să fim luaţi ostatici de cei care paralizează politica externă europeană prin vetoul lor. Cei care fac asta se joacă, pe termen mai scurt sau mai lung, cu coeziunea Europei”, a spus Maas într-o conferinţă de presă la Berlin.
„Prin urmare, o spun deschis: Vetoul trebuie să dispară, chiar dacă acest lucru înseamnă că putem fi puşi în minoritate”, a explicat şeful diplomaţiei germane.
Regulile Uniunii Europene prevăd că anumite decizii, în special în materie de fiscalitate sau în chestiunile de politică externă, cer unanimitatea statelor membre.
Din acest sistem apare posibilitatea ca o ţară să îşi folosească dreptul de veto pentru a bloca, întârzia sau atenua luarea unor poziţii de către UE.
„Pentru că am considerat mereu solidaritatea internă şi suveranitatea externă ca feţele aceleiaşi medalii, acum, după crizele interne, trebuie să facem din nou progrese în capacitatea de acţiune a UE în materie de politică externă”, a pledat Maas.
Ungaria şi-a folosit cu regularitate dreptul de veto, în ultimele luni, pentru a bloca declaraţii critice despre China. Mai recent, Budapesta a refuzat de asemenea să sprijine o declaraţie care făcea apel la un armistiţiu între Israel şi palestinieni.
Criticat deseori de Bruxelles pentru reformele lor acuzate că subminează valorile democratice, Polonia şi Ungaria s-au opus de asemenea, în noiembrie, adoptării bugetului multianual al UE şi planului european de relansare conceput pentru a ajuta statele membre să facă faţă pandemiei.
Potrivit ministrului german, revenirea la un principiu al majorităţii în cadrul unui vot între statele membre ar permite să se evite ameninţarea unei Uniuni Europene „cu două viteze”.
sursa foto: CE
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
39 comentarii