G4Media.ro

Germania cere relaxarea restricțiilor de călătorie impuse de Polonia, care îi afectează…

Germania cere relaxarea restricțiilor de călătorie impuse de Polonia, care îi afectează pe angajații transfrontalieri pentru că nu se pot deplasa zilnic la locurile lor de muncă

Atât Germania cât și Polonia au impus carantina de 14 zile pentru oricare persoană care traversează frontiera, numai că Germania i-a exceptat de la această regulă pe lucrătorii transfrontalieri. Polonia nu a luat până acum o măsură similară, astfel că sute de muncitori transfrontalieri și-au manifestat protestul pentru că sunt împiedicați să ajungă la locurile de muncă

La o zi după protest, un oficial guvernamental german a lansat o scrisoare deschisă, cerând relaxarea restricţiilor de călătorie impuse de Polonia, informează AFP, conform Agerpres.

În scrisoarea citată sâmbătă de presă, coordonatorul cooperării cu Polonia din cadrul guvernului german, Dietmar Woidke, a cerut omologului său să revizuiască reglementările.

„Cred că lucrătorii transfrontalieri ar trebui să aibă posibilitatea de a merge la locurile de muncă în cealaltă parte a frontierei”, a scris Woidke, totodată şeful guvernului landului Brandenburg, care are frontieră comună cu Polonia, potrivit ziarului Markische Oderzeitung şi agenţiei germane de presă DPA.

Purtând bannere pe care scria „Lăsaţi-ne să intrăm şi să lucrăm fără carantină”, o sută de persoane din partea poloneză şi tot atâtea de partea germană au demonstrat vineri seara în apropierea postului de frontieră Rosowek-Rosow, potrivit agenţiei poloneze PAP.

Demonstraţii similare au avut loc şi în alte oraşe de frontieră, de exemplu în Gubin şi Guben sau în Zgorzelec şi Gorlitz.

„Spitalele germane din zona de frontieră angajează un număr mare de medici şi asistente (din Polonia) care nu sunt în măsură să revină la posturile lor”, a explicat una dintre organizatoarele mişcării de partea germană, Marta Szuster.

Potrivit cifrelor Eurostat pentru 2018, cei 125.000 de polonezi care lucrează în Germania constituie cel mai mare contingent transfrontalier din UE.

În ultimele săptămâni, unele regiuni germane au căutat să încurajeze lucrătorii polonezi să nu se întoarcă acasă, oferindu-le compensaţii de până la 65 de euro pe zi.

Sursa Foto: Agerpres 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Bine, Polonia!

    • Germania are migrantii musulmani pe care i-a chemat madam mercăl ( nu merita efortul sa ma chinui sa ii scriu numele corect), asa ca sa îi puna la treaba

  2. Reformulat: culegatorii de sparanghel din Polonia nu pot sa ajunga la munca si se duc dracu’ Spargel Wochen alea.

  3. Polonia – o țară demnă. Un popor demn. Conducători care nu sunt în slujba unor puteri străine. Dar la noi, nu doar conducătorii ci chiar publicul haștagian care îi susține are vedere trădătoare.

  4. polonezii au ceva mai multa demnitate decat sparanghelezii capsunari.

    • Polonezii sunt patrioți și creștini, atașați ideii de demnitate și așa au reușit să rămână verticali, în ciuda tuturor vicisitudinilor.