G4Media.ro

Germania comemorează teroarea „Nopții de cristal”, pe fondul antisemitismului care este din…

Sursa foto: Muzeul Holocaustului Washington

Germania comemorează teroarea „Nopții de cristal”, pe fondul antisemitismului care este din nou în creștere

În toată Germania, în școli, primării, sinagogi, biserici și parlament, oamenii s-au adunat joi pentru a comemora 85 de ani de la Noaptea de cristal – sau „Noaptea geamurilor sparte” – în care naziștii i-au terorizat pe evreii din Germania și Austria, relatează Associated Press.

Cancelarul Olaf Scholz și principalul lider al evreilor din Germania, Josef Schuster, urmau să ia cuvântul în cadrul unei ceremonii aniversare la o sinagogă din Berlin care a fost atacată cu bombe incendiare luna trecută.

Comemorarea pogromului are loc într-un moment în care Germania înregistrează din nou o creștere bruscă a antisemitismului după atacul brutal al Hamas care a ucis 1.400 de persoane în Israel la 7 octombrie și a declanșat un război în curs de desfășurare în Gaza.

„Am fost acolo în timpul Kristallnacht. Eram la Viena atunci”, a declarat Herbert Traube, supraviețuitor al Holocaustului, la un eveniment care a marcat comemorarea de miercuri, la Paris.

„Pentru mine, s-a repetat adesea: «Niciodată din nou». A fost un laitmotiv în tot ceea ce se spunea timp de decenii”, a declarat Traube, adăugând că este deranjat atât de reapariția antisemitismului, cât și de lipsa unei „reacții populare masive” împotriva acestuia.

La 9 noiembrie 1938, naziștii au ucis cel puțin 91 de persoane și au vandalizat 7.500 de companii evreiești. De asemenea, au ars peste 1.400 de sinagogi, potrivit memorialului Holocaustului Yad Vashem de la Ierusalim.

Până la 30.000 de evrei au fost arestați, mulți dintre ei fiind duși în lagăre de concentrare precum Dachau sau Buchenwald. Alte sute s-au sinucis sau au murit ca urmare a maltratărilor din lagăre, cu ani înainte de începerea oficială a deportărilor în masă.

„Noaptea de cristal” a fost un punct de cotitură în escaladarea persecuției evreilor, care a dus în cele din urmă la uciderea a șase milioane de evrei europeni de către naziști și aliații lor în timpul Holocaustului.

Deși nu există nicio comparație cu pogromurile de acum 85 de ani, care au fost sponsorizate de stat de către naziști, mulți evrei trăiesc din nou cu frică în Germania și în întreaga Europă, încercând să își ascundă identitatea în public și evitând cartierele care au fost recent scena unor proteste violente, pro-palestiniene.

Evreii din Berlin au avut steaua lui David pictată pe casele lor, iar studenții evrei din școlile și universitățile din întreaga țară s-au confruntat cu intimidare și discriminare.

Guvernul german a fost unul dintre cei mai fermi susținători ai Israelului de la atacul din 7 octombrie, iar Scholz și alți lideri au promis că vor proteja comunitatea evreiască din Germania.

Cu toate acestea, Anna Segal, managerul comunității evreiești berlineze Kahal Adass Jisroel, care a fost atacată luna trecută într-o tentativă de atentat cu bombă incendiară, a declarat pentru The Associated Press că nu se face suficient pentru a-i proteja pe ei și pe alți evrei din Germania.

Ea a spus că cei 450 de membri ai comunității trăiesc în frică de la atac și că autoritățile nu au răspuns pe deplin la apelurile de a spori securitatea pentru ei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...