G4Media.ro

Germania critică UE pentru măsurile ecologice / Planurile „extrem de periculoase” ar…

Sursa foto: Facebook / Szijjártó Péter

Germania critică UE pentru măsurile ecologice / Planurile „extrem de periculoase” ar putea alimenta ascensiunea extremei drepte

Ministrul german de finanțe al Germaniei, Christian Lindner, a criticat politicienii de la Bruxelles pentru că încearcă să adopte norme mai stricte privind energia curată pentru clădiri, avertizând că astfel de planuri ar putea declanșa o reacție periculoasă a alegătorilor și ar putea alimenta ascensiunea extremei drepte, relatează Politico.

Lindner a susținut că europenii suferă din cauza suprareglementării – sau a „birocrației peste tot”. El a îndemnat-o pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să „pună pe pauză” noua legislație a UE menită să limiteze emisiile de gaze cu efect de seră într-o perioadă de stagnare economică provocată în parte de costurile ridicate ale energiei.

Intervenția la nivel înalt a ministrului german vine la câteva zile după ce cancelarul german Olaf Scholz a prezentat un plan de eliminare a „obstacolelor birocratice” din calea creșterii economice la nivel național, promițând totodată să facă presiuni în acest sens la nivelul UE.

Lindner, șeful Partidului Liberal Democrat (FDP), partid pro-business, a vizat în special directiva UE privind performanța energetică a clădirilor, o parte esențială a pachetului de legi privind clima „Green Deal” al lui von der Leyen. Directiva propusă impune renovarea clădirilor mai vechi din întregul bloc comunitar, cu scopul de a decarboniza complet fondul de clădiri al UE până în 2050.

„Cred că [planul UE privind clădirile] este extrem de periculos”, a declarat Lindner. Directiva, a adăugat el, ar putea pune în pericol „pacea socială”, deoarece „oamenii ar putea avea impresia că această politică le îngreunează viața în propriile case și că pot plăti pentru aceasta”.

Controversatul plan privind clădirile a fost propus de von der Leyen la sfârșitul anului 2021 și se află în prezent în etapele finale ale negocierilor între țările UE – care fac presiuni pentru reguli mai laxe – și membrii Parlamentului European – mulți dintre ei dorind ca proiectul de lege să fie mai ambițios.

Clădirile din UE reprezintă aproximativ 35% din emisiile de gaze cu efect de seră, astfel încât eficientizarea energetică a acestora este esențială pentru obiectivul blocului de a fi neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050.

Lindner a argumentat că banii necesari pentru renovarea clădirilor ar putea fi mai bine cheltuiți pe alte proiecte prietenoase cu clima, cum ar fi investițiile în infrastructura energetică a Europei, care ar contribui la „consolidarea competitivității economice a UE”.

Atacul ministrului german de finanțe vine chiar înainte de discursul de miercuri al lui von der Leyen privind starea Uniunii, în care se așteaptă ca aceasta să evidențieze realizările sale, inclusiv Green Deal, în încercarea de a pune bazele unui potențial al doilea mandat de președinte al Comisiei.

Este foarte neobișnuit ca un ministru federal german să atace atât de vehement un plan de la Bruxelles. Dar pentru Lindner, există aproape sigur un calcul politic intern.

Săptămâna trecută, FDP-ul lui Lindner – care guvernează în cadrul coaliției tripartite din Germania, alături de Verzi și de social-democrații cancelarului Olaf Scholz – a ajutat la promovarea în parlamentul german a unui controversat proiect de lege privind încălzirea, care interzice efectiv noile instalații de încălzire cu petrol și gaz în favoarea pompelor de căldură care utilizează energie mai curată. Legea a stârnit o reacție publică violentă și luni de lupte interne în cadrul coaliției de guvernare.

Legea privind încălzirea este, de asemenea, nepopulară pentru o mare parte a bazei conservatoare și liberale din punct de vedere economic a lui Lindner. Prin urmare, atacul lui Lindner asupra Bruxelles-ului sugerează că acesta încearcă să limiteze consecințele politice interne și să își consolideze baza electorală.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Da, periculoasa ecologia asta, am auzit ca da și covid și iți formatează și hard discul.
    Din motorul economic al Europei Germania a ajuns cea mai reacționară tara din uniune. Si totul din cauza unor politicieni corupți, în buzunarul marilor corporații, în cazul de fata atotputernica industrie auto germana.