Germania discută despre siestă și adăpostirea oamenilor în biserici pentru a-i proteja de caniculă
Biserici pe post de refugiu răcoros și loc de siesta după-amiaza. Medicii și oamenii politici germani întâmpină canicula cu idei neconvenționale, arată o analiză Deutsche Welle.
Ca mai peste tot în Europa, tot mai mulți oameni din Germania, mai ales copiii mici și vârstnicii, au de suferit din cauza temperaturilor record.
Consecințele pot fi de-a dreptul dramatice, în condițiile în care în Europa s-au înregistrat 60.000 de decese cauzate de căldură, anul trecut, în timpul celei mai fierbinți veri de la începutul măsurătorilor, după cum relevă o statistică recentă.
Germania a consemnat în 2022 a treia cea mai mare parte a victimelor caniculei, cu 8.173 de decese, după Italia și Spania.
Nu este așadar de mirare că experții germani în domeniul sănătății insistă să găsească soluții adaptate la temperaturile record, mai cu seamă că multe orașe mari sunt încă în urmă cu planurile de protecție împotriva căldurii. De amintit că Serviciul Meteorologic German (DWD) a înregistrat sâmbăta trecută cele mai ridicate temperaturi din Germania de până acum în acest an – 38,8 grade Celsius în Bavaria.
În dezbaterea pe acest subiect se implică în ultima vreme și responsabilii cu sănătatea publică, nu rareori dând naștere la controverse. „Când discutăm despre caniculă, ar trebui să ne orientăm după abordările din țările sudice”, a spus președintele Asociației Medicilor din Sistemul Public de Sănătate (BVÖGD), Johannes Nießen, pentru grupul media RND.
„În lunile toride de vară ar trebui să adoptăm trezirea devreme, activitatea productivă dimineața și o siestă la prânz”. Pe caniculă, oamenii nu sunt la fel de eficienți ca de obicei, spune Nießen, recomandând efectuarea activităților profesionale complexe la primele ore ale dimineții.
„De asemenea trebuie să existe suficiente ventilatoare, dar și haine ușoare, chiar și acolo unde codul vestimentar al companiei nu permite acest lucru”. Important este și consumul suficient de apă și mesele ușoare cu porții mici. ”O baie rece la picioare sub birou este o altă modalitate de a vă răcori atunci când lucrați de acasă”, sugerează Nießen.
Ministrul federal al Sănătății, Karl Lauterbach, susține propunerea medicilor: „Siesta pe timp de caniculă nu este cu siguranță o sugestie rea”, a scris el pe Twitter. „Cu toate acestea, angajatorii și angajații ar trebui să negocieze singuri acest lucru”. Din punct de vedere medical, o astfel de măsură ar avea „cu siguranță sens pentru multe profesii”, afirmă politicianul social-democrat.
Deocamdată nu este clar în ce măsură pauza de prânz tradițională, populară în unele părți din sudul Europei, se bucură de aprobare din partea angajatorii germani – cei care trebuie să accepte adaptarea necesară a programului de lucru. În schimb ideea s-ar putea bucura de sprijin din partea asociațiilor profesionale, care caută să determine companiile să facă mai mult pentru a proteja sănătatea angajaților lor.
Ministrul sănătății, Karl Lauterbach a avansat din vacanța sa în Italia o propunere inedită. El recomandă, ca măsură suplimentară împotriva arșiței, deschiderea bisericilor. Acestea ar trebui „să fie deschise în timpul zilei, funcționând ca încăperi răcoroase care oferă protecție în timpul valurilor de căldură”, a scris el pe Twitter dintr-o bazilică din Siena, în Toscana.
„Avem aici o frumoasă construcție medievală, dar și o încăpere răcoroasă”, a constatat Lauterbach, în al cărui plan de protecție împotriva căldurii, recent prezentat, bisericile nu au fost menționate.
Conferința Episcopală Germană a îmbrățișat fără echivoc sugestia lui Lauterbach. Majoritatea bisericilor sunt oricum deschise în timpul zilei, a explicat Matthias Kopp, purtător de cuvânt al Conferinței Episcopale.
Însă actele de vandalizare a bisericilor din ultima vreme duc la închiderea tot mai frecventă a bisericilor în afara orelor de slujbă. Mare păcat, spune el, deoarece bisericile, cu zidurile lor groase și impunătoare, sunt locuri răcoroase și liniștite atunci când este foarte cald.
Intrarea este gratuită, dar nu degeaba: „Sensibilitatea religioasă și reverența rămân cerințe necesare în interiorul bisericii chiar și pentru persoanele necatolice sau care nu sunt religioase”, precizează Kopp.
Pot fi bisericile locuri de răcorire? Comunitatea științifică aplaudă această perspectivă. „Fără îndoială că majoritatea bisericilor sunt încăperi cu temperaturi mai scăzute, care contribuie la protecția împotriva căldurii. Mi-aș putea imagina că și o ședere temporară în încăperi mai răcoroase este utilă din punct de vedere al sănătății”, a explicat Uwe Ulbrich, profesor de meteorologie la Freie Universität din Berlin.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu