G4Media.ro

Germania este îngrijorată de „dependență economică puternică” față de China și vrea…

foto: Christian Lindner Facebook

Germania este îngrijorată de „dependență economică puternică” față de China și vrea să-și diversifice partenerii

Germania își reevaluează poziția în comerțul internațional după ce a fost acuzată că este dependentă de gazul rusesc. Acum , ministrul german de Finanțe este îngrijorat de „puternica dependență economică” față de China și face apel la „diversificarea” partenerilor comerciali ai Germaniei, pe fondul tensiunilor internaționale exacerbate de războiul din Ucraina, transmite boursorama.com.

„Îngrijorarea mea în legătură cu situația germană este că (…) avem o dependență economică puternică față de China”, a declarat Christian Lindner, care este și liderul partidului liberal FDP, pentru cotidianul Die Zeit. „Trebuie să ne diversificăm relațiile internaționale, inclusiv exporturile noastre”, a adăugat el.

Războiul din Ucraina a aruncat o lumină dură asupra dependenței Germaniei de Rusia, de la care cumpără mai mult de jumătate din gazele sale și o mare parte din cărbune și petrol. Dar, în sens mai larg, războiul a ridicat semne de întrebare cu privire la legăturile comerciale ale Germaniei, în calitate de națiune exportatoare, cu alte țări acuzate de încălcarea drepturilor omului, începând cu China.

Beijingul, cel mai mare partener economic al Berlinului

Beijingul este principalul partener economic al Germaniei: comerțul bilateral a reprezentat peste 245 de miliarde de euro în 2021, o cifră care a crescut cu 15,1% pe parcursul unui an. Multe industrii germane și-au relocat o parte din producție în China și, prin urmare, importă cantități mari de componente esențiale din această țară. Pe de altă parte, China este unul dintre principalii clienți ai sectorului auto german.

„Poate că a venit timpul să facem afaceri de preferință cu cei care nu sunt doar parteneri comerciali, ci care vor să fie parteneri și din punct de vedere al valorilor”, a comentat Christian Lindner.

La sfârșitul lunii martie, ministrul s-a declarat în favoarea semnării unui acord de liber schimb între Uniunea Europeană și Statele Unite, un proiect controversat în rândul celor 27 și unde negocierile se află în impas.

Odată cu tulburările legate de războiul din Ucraina, mulți producători iau deja în considerare posibilitatea de a-și reduce prezența în China, potrivit unui studiu al institutului economic IFO, publicat la sfârșitul lunii martie. Potrivit acestui studiu, „aproape una din două companii” care importă din China componente necesare pentru producția lor intenționează „să reducă aceste importuri în viitor”.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Din ciclul „dă doamne neamțului mintea românului de pe urmă“! :)))))

  2. Adevăru ca de China chiar e greu sa te desparți și pandemia ne a învățat deja acest lucru. Nu am avut o fabrica de măști sau combinezoane, nimic.
    Totu vine din China. Foarte foarte grav.

    • O soluție: Vietnam, Cambodgia, Laos, Birmania. De fapt Brexitul înseamnă pentru englezi ideea axei Londra, Washington, New Delhi. Doar că indienii sunt mai greu de prostit după secole de exploatare britanică. Și construiesc gazoduct dinspre Rusia via Afganistan împreună cu Pakistanul(!!!). Iar noi cantam la alta masă.

  3. UE si SUA trebuie să își producă totul cu cât mai puține importuri din blocul concurent!

  4. Multe ar trebui regandite cu China: sa scapam de plastice, prostioare, globulete, dar ce te faci ca zeci de ani s-au vandut technologii de varf, know-how uri, locuri de munca, s-a permis in cunostiinta de cauza la nivel de stat (german, american, nu conteaza) furtul tehnologiilor si al cercetarii. Toata lumea bucuroasa sa cumpere lucruri ieftine, sefii marilor firme sa se imbogateasca. Intre timp China si-a urmarit cu indarjire planul sa fie prima in toate si in tot. Stie ca suntem dependenti de ea si tace asiatic despre razboi, despre atrocitati. O sa aflam peste zece ani cum au jucat in umbra cu rusii. Poate.

    • Nasol. SUA încă n-au reușit să fure din China tehnologia 5G. Și nici din Rusia tehnologia hipersonică. Au reușit să fure petrolul din Irak, fierul din Brazilia și să prostească cârpele din Parlamentul României.

  5. La cat costa transportul din China, mai bine la fac in RO. Apoi tot in DE ajung banii pe masini second. win win