Germania este pe cale să interzică Huawei în rețeaua centrală 5G, dar se opune ministerul Digitalizării/ Planul este susținut de alte trei ministere cheie: Interne, Externe și Economie
Germania se apropie de o decizie de a elimina componentele critice chinezești din rețeaua centrală 5G a națiunii până în 2026, trei dintre cele patru ministere relevante susținând măsura, potrivit unor persoane familiare cu discuțiile, scrie Bloomberg.
Ministerele de Externe și al Economiei susțin o propunere a ministerului de Interne de a elimina echipamentele de la Huawei Technologies și ZTE din motive de securitate națională, potrivit persoanelor, care au cerut să nu fie identificate deoarece discuțiile nu sunt publice.
Ministerul pentru Digitalizare nu a semnat propunerea din cauza opoziției industriei, au spus aceștia.
Revizuirea de către Germania a componentelor critice din rețeaua sa 5G se prelungește de mai bine de un an, chiar dacă SUA și Uniunea Europeană se concentrează din ce în ce mai mult asupra riscurilor de securitate prezentate de companiile chineze.
Washingtonul a introdus recent noi taxe vamale și a revocat licențele pentru vânzarea de cipuri către Huawei, pe măsură ce relațiile cu Beijingul se deteriorează. Un purtător de cuvânt al ministerului pentru Digitalizare a declarat că acesta respinge afirmațiile potrivit cărora blochează o decizie „pe probleme de securitate legate de extinderea rețelei mobile”.
Un purtător de cuvânt al ministerului de Interne a declarat că revizuirea rețelelor mobile germane este în curs de desfășurare și a refuzat să facă alte comentarii. Purtătorii de cuvânt ai ministerelor de Externe și Economiei, Huawei și ZTE nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.
Acordul are în vedere o eliminare treptată în două etape pentru componentele chinezești, potrivit persoanelor respective.
Furnizorilor germani de telecomunicații li s-ar cere să elimine toate componentele Huawei și ZTE din rețelele lor de bază până la 1 ianuarie 2026, iar apoi să reducă dependența structurală de componentele chinezești în rețelele lor de acces și de transport până în 2029, au spus aceștia.
Eșecul de a ajunge la un acord până în prezent reflectă tensiunile din cadrul coaliției de guvernare din Germania, care se ceartă, de asemenea, în legătură cu alte câteva probleme, inclusiv bugetul federal de anul viitor și modul de finanțare a preluării rețelei electrice germane de la operatorul olandez de rețea Tennet Holding.
Partidul Social-Democrat al cancelarului Olaf Scholz controlează ministerul de interne, Verzii conduc ministerele de externe și al economiei, în timp ce Partidul Liber-Democrat, favorabil mediului de afaceri, este responsabil de ministerul Digitalizării.
Deutsche Telekom AG, cel mai mare operator de telefonie mobilă din Germania, a declarat în trecut că o interdicție a componentelor chinezești până în 2026 nu este realistă.
„Pentru SPD este absolut clar: componentele chinezești nu își au locul în infrastructura critică”, a declarat pentru Bloomberg News Nils Schmid, purtătorul de cuvânt pentru afaceri externe al grupului SPD din Camera inferioară a Parlamentului.
Ministerul Digitalizării, condus de Volker Wissing de la FDP, obstrucționează acordul chiar dacă alți membri ai partidului lui Wissing din parlament susțin interdicția propusă, a spus el.
„Acest lucru face cu atât mai deconcertant faptul că ministerul Digitalizării este obstrucționist”, a spus Schmid.
Germania a fost mai ezitantă în a implementa o interdicție asupra pieselor chinezești decât unii dintre aliații săi. Marea Britanie a interzis Huawei din rețelele wireless 5G de generație următoare în 2020 și a limitat prezența sa în rețelele fixe, invocând preocupări legate de lanțul de aprovizionare după ce SUA a impus sancțiuni companiei.
Germania a optat să permită componente de la Huawei atunci când companiile, inclusiv Deutsche Telekom, au construit rețele 5G. Cu toate acestea, Berlinul a adoptat de atunci o poziție mai dură față de China și a căutat să își reducă dependența de anumite țări după invazia Rusiei în Ucraina.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank