Germania ia măsuri pentru ca forțele armate să doboare dronele spion
Guvernul german a aprobat o propunere care permite forțelor armate să doboare drone după o serie de activități suspecte în apropierea bazelor militare, a infrastructurii critice și a siturilor industriale, relatează Financial Times (FT).
Cabinetul cancelarului Olaf Scholz a aprobat miercuri planul, care trebuie încă să fie adoptat de Bundestag, ca parte a unui efort de intensificare a răspunsului țării la suspiciunile de spionaj rusesc și chinez. Amendamentul la legea privind securitatea aviației ar permite armatei să folosească forța pentru a doborî vehicule aeriene fără pilot în cazul în care există o amenințare la adresa instalațiilor critice sau un pericol pentru viața umană care nu poate fi abordat de poliție.
Aceasta vine după incidente recente, inclusiv observarea de drone la baza aeriană militară americană Ramstein, în Germania de Vest, la locuri de antrenament pentru soldații ucraineni și la instalații aparținând producătorului german de armament Rheinmetall. În noiembrie, o dronă s-a apropiat de un portavion britanic în Hamburg.
Până în prezent, Bundeswehr – forțele armate germane – a fost autorizat doar să alunge dronele, să le forțeze să aterizeze sau să tragă focuri de avertisment. Poliția și armata au folosit, de asemenea, tehnologii de bruiaj. Dar autoritățile spun că au fost alarmate de un număr din ce în ce mai mare de drone care par rezistente la astfel de metode defensive.
Acestea suspectează că modele mai sofisticate, care nu sunt disponibile în comerț, sunt utilizate de actori statali ostili într-un moment în care membrii NATO se confruntă cu o creștere accentuată a ceea ce ei consideră a fi tactici de război hibride din partea Rusiei și Chinei. Aceste preocupări au determinat-o pe ministrul de interne Nancy Faeser și pe ministrul apărării Boris Pistorius să facă presiuni pentru modificarea legii. Faeser a declarat miercuri că, de la invazia la scară largă a lui Vladimir Putin în Ucraina în 2022, „am văzut că dronele sunt utilizate din ce în ce mai frecvent, ceea ce reprezintă o provocare din ce în ce mai mare pentru poliție și tehnologia sa actuală”.
Ea a spus că schimbarea „crește protecția infrastructurii noastre critice. Și arată că nu vom fi intimidați și că ne confruntăm cu hotărâre cu amenințările actuale”. Scholz nu mai are majoritate în Bundestag după prăbușirea coaliției sale tripartite în noiembrie și nu se știe dacă măsura va fi aprobată de parlamentari.
Günter Krings, purtătorul de cuvânt pentru politică juridică al creștin-democraților din opoziție, a criticat săptămâna aceasta propunerea ca fiind „în mare parte simbolică”, afirmând că este necesară o modificare mai fundamentală a legii pentru a permite Bundeswehr-ului să acționeze rapid și decisiv atunci când este necesar.
Ulrike Franke, expert în drone la Consiliul European pentru Relații Externe, un think-tank, a declarat că schimbarea este binevenită deoarece „legea era în urma realității”. Dar ea a spus că doborârea unui vehicul aerian fără pilot ar trebui să fie întotdeauna o ultimă soluție. „Ceea ce doriți să faceți este să utilizați mijloace electronice pentru a intercepta drona, a o analiza și a găsi operatorul”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.