Germania, în căutare de materii prime în Asia Centrală
Cancelarul german Olaf Scholz a pledat luni în Uzbekistan la întărirea parteneriatului energetic cu această țară din Asia Centrală, o regiune bogată în resurse naturale râvnită de marile puteri pe fondul slăbirii poziției Rusiei, după invazia Ucrainei, transmite agenția AFP.
„Vrem să folosim și să dezvoltăm împreună oportunitățile din sectorul materiilor prime”, a declarat cancelarul Scholz, citat într-un comunicat al guvernului, un interes deja exprimat în ultimele luni în special de Franța și Marea Britanie.
Puternic dependentă de Rusia pentru aprovizionarea sa cu energie, Germania caută alternative de la invazia rusă din Ucraina și se aprovizionează deja cu petrol din Kazahstan.
„Participarea companiilor germane la dezvoltarea zăcămintelor minerale critice, prelucrarea acestora (…) și exportul lor în Germania și în țări terțe este unul dintre domeniile prioritare ale parteneriatului reciproc avantajos dintre Uzbekistan și Germania”, a adăugat administrația prezidențială uzbekă.
Potrivit aceleiași surse, această cooperare industrială include și „industria chimică și energia verde”.
Fostele republici sovietice din Asia Centrală (Kazahstan, Kârgâzstan, Uzbekistan, Tadjikistan și Turkmenistan) sunt curtate de Uniunea Europeană, China, Turcia și Iran, care concurează cu Rusia, fosta putere tutelară în această regiune plină de resurse naturale și aflată în centrul unei rute de transport cruciale între Asia și Europa.
Pe lângă exportul de gaze, petrol și pământuri rare, perspectiva de a trimite energie durabilă, cum ar fi hidrogenul – care are un impact limitat asupra mediului – din Asia Centrală în Europa, prin Marea Caspică, ia amploare, dar va necesita o finanțare substanțială.
Cancelarul Scholz a cerut, de asemenea, să se ia măsuri pentru a se asigura că „comerțul (dintre Germania și Uzbekistan) nu este utilizat pentru a eluda normele aplicabile la nivel internațional”, într-un moment în care statele din Asia Centrală sunt suspectate de Occident că reexportă către Rusia bunuri care fac obiectul unor sancțiuni.
În același timp, ONG-ul Human Rights i-a cerut lui Scholz „să se concentreze asupra îmbunătățirii drepturilor omului în Asia Centrală, care sunt vitale nu numai în sine, ci și pentru atingerea obiectivelor acestui parteneriat incipient”, într-un moment în care guvernele din regiune sunt încă considerate autoritare.
Marți, cancelarul german va lua parte la un summit „5+1” cu șefii de stat din Asia Centrală, la un an după ce un summit similar a avut loc la Berlin, primul pentru o țară din Uniunea Europeană.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu