Germania încheie o săptămână de proteste declanșate de informațiile privind o reuniune a neonaziștilor pentru a pregăti deportarea în masă a migranților
În ultima săptămână, zeci de mii de oameni au ieșit pe străzile orașelor germane pentru a demonstra împotriva extremismului de dreapta. Protestele au fost declanșate de dezvăluirea faptului că membri ai partidului de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) au participat la o întâlnire cu neonaziști și alți extremiști pentru a discuta despre deportarea în masă a migranților, a solicitanților de azil și a cetățenilor germani de origine străină considerați că nu au reușit să se integreze, scrie The Guardian.
Ce știm despre această întâlnire?
Întâlnirea a avut loc într-un hotel din afara orașului Potsdam din estul Germaniei, la 25 noiembrie, dar nu a ieșit la iveală până la 10 ianuarie, când a fost dezvăluită de publicația de investigații Correctiv. În centrul atenției s-a aflat o prezentare a lui Martin Sellner, liderul austriac al mișcării etno-naționaliste Identitarian, despre aspectele practice ale deportărilor în masă, denumite în cercurile de extremă dreapta „remigrație”.
Potrivit rapoartelor participanților împărtășite jurnaliștilor de la Correctiv, au fost prezente personalități din mediul de afaceri care au donat bani pentru această cauză. S-a pus accentul pe modul de punere în aplicare a politicii de deportare în cazul în care AfD ajunge la putere.
Potrivit rapoartelor Die Zeit și Der Spiegel din 18 ianuarie, reuniunea din noiembrie a fost, de fapt, a șaptea de acest fel.
Cine sunt principalele personaje din această controversă?
Dintre diferiții participanți identificați de Correctiv, cel mai proeminent este Sellner, care este considerat un exemplu pentru tinerii de extremă dreapta din Europa.
Potrivit Correctiv, evenimentul a fost organizat de un dentist pensionar pe nume Gernot Mörig, care a condus cândva Asociația de extremă dreapta a Tinerilor Credincioși Patriei, și de Hans-Christian Limmer, antreprenor și investitor. Limmer a respins sugestia că ar susține propunerile.
Se pare că Mario Müller – membru al mișcării Identitarienii, cunoscut pentru legăturile sale internaționale cu militanții de extremă dreapta și consilier al unui deputat AfD – ar fi vorbit la eveniment pe tema atacării activiștilor de stânga.
Printre alți membri importanți ai AfD a căror prezență a fost confirmată se numără Roland Hartwig, consilier – demis între timp – al co-liderului și șefului parlamentar al partidului, Alice Weidel; Tim Krause, președintele districtului partidului din Potsdam; și Ulrich Siegmund, președintele Parlamentului din landul Saxonia-Anhalt.
De asemenea, au fost prezenți doi membri ai alianței ultraconservatoare de opoziție WerteUnion, ai cărei membri sunt afiliați la partidele de dreapta CDU/CSU. Alianța a precizat că membrii săi au participat în calitate privată.
Cum au reacționat ceilalți politicieni și publicul?
Cu furie. Cancelarul german, Olaf Scholz, a declarat că întâlnirea ar trebui să fie examinată de Curtea Constituțională, scriind pe X: „Nu vom permite nimănui să facă distincția între „noi” în țara noastră în funcție de faptul că cineva are sau nu un istoric de imigrare.”
Christian Dürr, liderul grupului parlamentar pro-business al FDP, a făcut o paralelă cu epoca nazistă și a declarat că AfD a arătat măsura în care „respinge democrația”.
Ministrul de interne, Nancy Faeser, a făcut apel la CDU să se distanțeze de extrema dreaptă. „Nu trebuie permisă continuarea unei normalizări treptate a politicilor inumane și antidemocratice ale extremei drepte”, a declarat ea.
Zeci de mii de persoane au participat la proteste nocturne. Cel mai mare de până acum, la Köln, pe 16 ianuarie, a atras 30.000 de persoane.
O alianță în formare, numită Hand in Hand, a convocat un miting împotriva extremei drepte care ar putea atrage sute de mii de participanți la Berlin, pe 3 februarie. Organizatorii doresc ca participanții să formeze un lanț uman în jurul Reichstag-ului.
Interzicerea AfD și privarea membrilor proeminenți de drepturile lor de bază se numără printre măsurile solicitate de protestatari și politicieni.
Ce reprezintă AfD și ce rol joacă în politica germană?
Formată în 2013 ca o forță anti-establishment și anti-euro de către academicieni și economiști, AfD s-a transformat rapid într-un partid anti-imigranți, renunțând la fondatorii săi inițiali.
A câștigat o tracțiune deosebită în 2015, când aproximativ un milion de migranți și refugiați au sosit în Germania, și a intrat pentru prima dată în Bundestag în 2017, inițial ca principal partid de opoziție.
Popularitatea sa a crescut din nou de la invazia rusă în Ucraina, pe fondul nemulțumirilor legate de facturile mari la energie, de inflația alimentară și de ceea ce consideră a fi costul moral și financiar ridicat al apărării Ucrainei.
Nemulțumirea larg răspândită față de guvernul de coaliție al Germaniei în legătură cu modul în care a gestionat o serie de provocări contribuie la alimentarea sprijinului. La nivel național, partidul este cotat cu aproximativ 20%, ajungând până la 36% în unele zone din est.
În luna august, partidul a câștigat primul său post de primar, în landul Saxonia-Anhalt din estul țării. În decembrie, candidatul său a câștigat alte alegeri pentru primărie în landul vecin Saxonia. Este pregătit să obțină cele mai multe voturi dintre toate partidele la alegerile foarte așteptate din toamnă în trei state.
Ce s-ar putea întâmpla în continuare?
Până în prezent, nu există semne că sprijinul pentru partid a scăzut de la izbucnirea scandalului. Dimpotrivă, unii observatori spun că acesta s-a consolidat.
Campaniile publice în favoarea interzicerii AfD ar putea să câștige teren, dar vor fi greu de realizat, având în vedere lipsa de sprijin în rândul politicienilor de rang înalt. Atât Scholz, cât și adjunctul său, Robert Habeck, au avertizat cu privire la o reacție violentă din partea susținătorilor AfD în cazul în care încercarea de interzicere a partidului va eșua.
În general, guvernul va fi supus unei presiuni din ce în ce mai mari pentru a arăta că are controlul asupra situației și că face tot ceea ce poate pentru a face față la ascensiunea AfD.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank