Germania închide mai multe Institute Culturale Goethe din Franța, Italia, Țările de Jos și SUA/ Invocă motive financiare şi geopolitice
Berlinul a invocat vineri motive financiare şi geopolitice pentru decizia sa de a închide mai multe filiale ale Institutelor culturale Goethe, inclusiv trei sedii din Franţa, ţară în care acest anunţ a provocat o puternică emoţie, informează AFP, citată de Agerpres.
„Este vorba de ‘reforme necesare’ având în vedere ‘evoluţia condiţiilor geopolitice şi financiare'”, a explicat o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe în cadrul unei conferinţe de presă periodice.
În Franţa, Institutele Goethe din Lille şi Bordeaux se vor închide, la fel ca biroul de legătură din Strasbourg.
Alte şapte filiale din reţeaua mondială de 158 îşi vor înceta activitatea, printre care cele din Torino, Genova şi Trieste (Italia), Rotterdam (Ţările de Jos) şi Washington (SUA).
Un pilon al diplomaţiei culturale şi lingvistice germane, reţeaua trebuie să se adapteze „la vremurile în schimbare”, a afirmat purtătoarea de cuvânt Kathrin Deschauer.
Anunţul acestor închideri a provocat proteste puternice în regiunile franceze vizate. El intervine într-un moment în care relaţiile franco-germane traversează o perioadă dificilă, fiind afectate de o serie de subiecte politice controversate.
Semnalul trimis „nu este unul foarte fericit în această perioadă”, a recunoscut Palatul Élysée.
Pentru Strasbourg (est), este „o nouă lovitură dată bilingvismului, ignorând istoria (regiunii) Alsacia, ignorând istoria celor două ţări ale noastre”, a deplâns Frederic Bierry, preşedintele Collectivite europeenne d’Alsace.
În regiunea unde se află oraşul Bordeaux (sud-vest), autorităţile locale au deplâns pierderea unui loc „de neînlocuit” care „întruchipează pe teren principiile prieteniei franco-germane şi ale Tratatului de la Élysée, a cărui 60-a aniversare o sărbătorim în acest an”.
Institutul Goethe din Lille, deschis în 1957, a fost „primul din Franţa”, a precizat metropola din nordul Franţei.
Aleşii fac apel la guvernul german, în contextul în care preşedintele Emmanuel Macron şi cancelarul Olaf Scholz, împreună cu miniştrii din cele două ţări, se întâlnesc luni şi marţi la Hamburg pentru două zile de lucru.
În Franţa şi în Germania, numărul elevilor care învaţă limba ţării vecine este în continuă scădere.
În cadrul reformei anunţate, Institutul Goethe intenţionează să îşi intensifice implicarea în Europa Centrală şi de Est, în Caucaz, în Pacificul de Sud şi în zona centrală a Statelor Unite. Reducerile ţin cont şi de o alocare bugetată anunţată ca fiind în scădere cu 3,3% anul viitor.
În Franţa, au fost menţinute Institutele Goethe din Paris, Lyon (cu o filială la Marsilia) şi Nancy, precum şi filiala din Toulouse, care nu mai oferă cursuri de limbă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank