Germania întărește sistemul judiciar pentru a contracara atacurile extremei drepte / AfD, partid de extremă dreaptă, e pe locul al doilea în sondaje înainte de alegerile anticipate programate în februarie
Bundestagul german a consacrat joi în Constituția țării normele care reglementează cea mai înaltă instanță, pentru a împiedica partidele radicale tot mai puternice să atace în viitor independența justiției, informează Politico.
Votul a avut loc în timp ce liderii politici principali din Germania se confruntă cu îngrijorări tot mai mari cu privire la puterea partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), care se află pe locul al doilea în sondaje înaintea alegerilor anticipate din 23 februarie din Germania, ceea ce i-ar putea permite să devină cel mai mare partid de opoziție în următorul parlament.
„Când privim în străinătate, vedem că, atunci când autocrații ajung la putere, aproape întotdeauna se îndreaptă mai întâi împotriva eficienței și independenței sistemului judiciar”, a declarat ministrul de interne Nancy Faeser, membră a Partidului Social Democrat (SPD), în cadrul unei dezbateri anterioare votului.
Mai mult de două treimi din parlamentarii germani au votat pentru includerea regulilor în constituție; acestea includ limite privind numărul de judecători care pot face parte din instanță și pentru cât timp. Parlamentarii au declarat că modificările sunt menite să consolideze independența Curții și să împiedice deturnarea sistemului judiciar, așa cum s-a întâmplat în trecutul nazist al Germaniei.
Votul a reprezentat un rar punct de acord între partidele politice în perioada premergătoare alegerilor anticipate din țară. Campania de până acum a fost neobișnuit de controversată pentru standardele de normalitate ale Germaniei.
Cancelarul SPD Olaf Scholz, într-un interviu televizat din această săptămână, s-a referit la principalul său adversar conservator și favorit pentru a deveni următorul cancelar, Friedrich Merz, cu apelativul „Fritz”, o poreclă percepută cu sens peiorativ. La rândul său, aliatul lui Merz, liderul conservator bavarez Markus Söder, l-a numit pe Scholz „cel mai jenant cancelar pe care țara noastră l-a avut vreodată”.
Dar partidele de centru-stânga și de centru-dreapta au convenit să pună deoparte divergențele pentru a adopta noua lege. Orice guvern viitor va avea acum nevoie de o majoritate de două treimi pentru a schimba regulile care guvernează instanța, în loc de o majoritate simplă.
AfD e cotat în prezent cu 19%, cu mult sub puterea de care ar avea nevoie pentru a adopta o lege, iar majoritatea celorlalte partide au refuzat să colaboreze cu aceasta. Dar votul de joi exprimă temerile serioase ale legislatorilor că influența AfD nu va face decât să crească. Ca potențial cel mai mare partid de opoziție în viitorul parlament, AfD va beneficia de o platformă mai mare – dar puterea partidului va rămâne limitată, în mare parte din cauza izolării sale.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.