G4Media.ro

Germania își apără industria de semiconductori în fața apetitului Chinei

Sursa foto: Pixabay

Germania își apără industria de semiconductori în fața apetitului Chinei

Guvernul german, care încearcă să-și reducă dependența de Beijing în domenii strategice, a blocat miercuri achiziționarea a două fabrici de semiconductori râvnite de capitalul chinez, potrivit agenției AFP, citată de boursorama.com.

„Trebuie să analizăm cu atenție preluările de companii atunci când este vorba de infrastructuri importante sau când există riscul ca tehnologia să fie transferată către cumpărători din afara UE”, a declarat ministrul economiei.

Consiliul de Miniștri a aprobat blocarea preluării de către grupul suedez Silex, deținut de grupul chinez Sai MicroElectrics, a unei fabrici a producătorului german Elmos care produce „wafers”, adică discuri foarte subțiri folosite la fabricarea componentelor microelectronice.

Al doilea blocaj se referă la preluarea companiei bavareze ERS Electronic, care furnizează tehnologie de răcire producătorilor de semiconductori, a declarat ministrul german al cercetării, Bettina Stark-Watzinger. Nu se cunoaște numele investitorului chinez care a licitat pentru achiziție.

„China este și trebuie să rămână un partener comercial. Cu toate acestea, nu trebuie să fim naivi și trebuie să vedem dacă interesele comerțului și ale pieței riscă să fie folosite pentru o politică de putere, împotriva intereselor Republicii Federale Germania”, a subliniat în fața presei ministrul german al Economiei, Robert Habeck.

Elmos, care produce semiconductori în principal pentru industria auto, anunțase la sfârșitul anului 2021 că va vinde fabrica din Dortmund către Silex pentru 85 de milioane de euro.

Elmos și Silex spun că „regretă” această decizie, într-un comunicat trimis de compania germană, pentru care acest proiect de preluare ar fi „permis consolidarea pe termen lung a producției de semiconductori în Germania”. Elmos a declarat că ia în considerare o posibilă acțiune în justiție împotriva veto-ului guvernului.

„Securitatea națională”

Serviciile secrete germane, sub autoritatea Ministerului de Interne, au avizat împotriva achiziției Elmos, pe care Berlinul intenționa inițial să o aprobe.

Dar guvernul german a elaborat o nouă foaie de parcurs față de China, care constă în „reducerea dependențelor unilaterale, o mai mare independență, prevenirea fugii tehnologiilor cheie și protejarea infrastructurii și a capacităților proprii de producție”, potrivit unei surse guvernamentale.

Semiconductorii, componente electronice din ce în ce mai sofisticate, fac parte din această strategie. La 9 septembrie, Joe Biden a explicat că acestea reprezintă chiar o chestiune de „securitate națională”.

„Germania, în calitate de economie europeană de top, este atractivă (…) dar pot exista și investiții care ar putea afecta securitatea țării noastre”, a justificat astfel miercuri Ministerul Economiei.

Germania rămâne deschisă investitorilor, dar „nici noi nu suntem naivi”, a adăugat Habeck, vicecancelarul ecologist al guvernului lui Olaf Scholz.

Semiconductorii, a căror producție este dominată de Asia, sunt considerați o industrie strategică de către europeni, care doresc să-și sporească suveranitatea.

Controverse

„Acest lucru arată că trebuie să oprim un flux strategic de know-how în domeniul tehnologiilor cheie către China”, a comentat cabinetul ministrului, pentru care China „a trecut din ce în ce mai mult de la statutul de partener strategic la cel de concurent dur și rival sistemic al Germaniei și al UE”.

La sfârșitul lunii octombrie, Berlinul a provocat o controversă prin autorizarea unei investiții chinezești într-un terminal portuar din Hamburg, chiar dacă participația cedată a fost limitată pentru a evita orice influență în deciziile strategice ale companiei.

În prezent, în Germania sunt avute în vedere 44 de proiecte de investiții străine, dintre care 17 provin din China, potrivit Ministerului Afacerilor Economice.

Dependența economică a Germaniei față de China, cel mai mare partener comercial al său, este pusă sub semnul întrebării la Berlin, în contextul creșterii tensiunilor geopolitice dintre Beijing și Occident.

Deși cancelarul Scholz nu intenționează să întoarcă spatele gigantului asiatic, așa cum a ilustrat-o recenta sa călătorie în China, el dorește „relații economice echitabile, cu reciprocitate”, în special în ceea ce privește „investițiile”, a avertizat el la Beijing.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...