G4Media.ro

Germania își întoarce fața spre Rusia. De ce are Rusia asemenea noroc?

Germania își întoarce fața spre Rusia. De ce are Rusia asemenea noroc?

Germania și Rusia ”încălzesc” colaborarea, la doar cinci ani după anexarea ilegală a Crimeei.

În Germania a avut loc a 18-a ședință plenară a Forumului ruso-german „Dialogul de la St. Petersburg”, la care au participat miniștrii de externe dinc ele două țări. La doar cinci ani după ce Rusia a anexat ilegal Crimeea și a invadat estul Ucrainei, evenimentul dă prilej agenției ruse pro-guvernamentale RIA Novosti să arate că ”declarațiile proaspete ale reprezentanților părții germane confirmă faptul că Berlinul renunță fățiș la vectorul anti-rusesc din ultimii ani”.

Reamintim că autoritățile guvernamentale germane, dar și mare parte din mediul de afaceri german sunt partizanii unei apropieri economice și politice de Rusia, care e cel mai mare furnizor de energie, dar și o piață însemnată de desfacere pentru produsele industriei germane.

Citește tot articolul RIA Novosti dedicat evenimentului din Germania:

În Germania s-a încheiat cea de-a 18-a ședință plenară a Forumului ruso-german „Dialogul de la St. Petersburg”. Participarea la acțiune a miniștrilor de externe demonstrează clar cât de interesate sunt ambele părți să colaboreze. Declarațiile proaspete ale reprezentanților părții germane confirmă faptul că Berlinul renunță fățiș la vectorul anti-rusesc din ultimii ani.

Ministrul german de externe, Heiko Maas, a declarat că, în pofida dezacordurilor existente, „dialogul cu Rusia este necesar”, deoarece „fără Moscova nu vom putea răspunde la problemele urgente de politică mondială”. Separat, șeful departamentului de politică externă al Germaniei a menționat imposibilitatea realizării fără Rusia a „unei păci de lungă durată în Europa”.

Încă și mai direct a fost prim-ministrul landului federal Saxonia, Michael Kretschmer, care nu numai că a cerut ridicarea sancțiunilor (impuse Rusiei – n. trad.), dar a și enumerat circumstanțele – cheie în favoarea unei astfel de decizii: repunerea Rusiei în drepturi la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) și construirea gazoductului „North Stream – 2”.

Evenimentele petrecute în ultima vreme în legăturile ruso-europene și, concret, în cele ruso-germane, ne obligă să ne gândim la importanța planificării strategice pe scena mondială, precum și la particularitățile memoriei umane.

În toamna anului 2010, Vladimir Putin, în postul de prim-ministru, a participat la un forum economic organizat de ziarul german „Süddeutsche Zeitung”. Tot atunci în amintita publicație a apărut un articol de-al său, care conținea propunerea referitoare la crearea „marii Europe”, ca un spațiu integrat economic comun. Ideea s-a dovedit atât de interesantă și de atractiv prezentată – „de la Lisabona la Vladivostok” –, încât despre ea continuă să vorbească și acum. Faimoasa formulă a fost citată și de Angela Merkel în 2016, an foarte dificil pentru relațiile bilaterale ruso-germane.

Cu toate acestea, tocmai acum, din 2019, există posibilitatea să fie evaluată întreaga amploare a planului, eforturilor și previziunilor Moscovei.

În ultimii aproape nouă ani, lumea a suferit schimbări, care pot fi numite, fără exagerare, tectonice, de nu li se vede sfârșitul. Legăturile dintre Rusia și Europa au parcurs un cerc complet – de la cooperarea pragmatică până la dura confruntare și înapoi, însă deja pe o spirală calitativ nouă de conlucrare.

Cu doar trei sau patru ani în urmă, disputele experților cu privire la „aspirarea” resurselor europene de către SUA, pentru a-și salva propria economie, se concentrau pe problema datei la care se va întâmpla acest lucru. Partizanii ideii că Europa va reuși totuși să apere suveranitatea și că Moscova va reuși „să fure” Berlinul de la Washington erau considerați la mijlocul lui 2010 ca făcând parte din categoria scriitorilor de ficțiune lipsiți de talent.

În loc de asta, confruntarea transatlantică în legătură cu un spectru larg de probleme, incluzând armata, a devenit în ultimii câțiva ani o realitate obișnuită, iar viteza cu care vechea Europă își intensifică  cooperarea strategică cu Rusia, cu China și cu alte țări din categoria țărilor „nedemocratice” și „paria” este în creștere.

Acum, cea mai simplă și tot mai des întâlnită explicație a ceea ce se întâmplă este următoarea: „Ei bine, era evident de la bun început!” Țările-lidere ale Europei continentale sunt direct interesate de proiecte economice, de infrastructură, de transport și logistică cu Rusia, pentru a fi incluse în procesele pan-europene. Și, se înțelege de la sine, ele încearcă să se înscrie în aceste proiecte.

Este foarte convenabil să uităm că, în 2010, Putin nu numai că a propus construirea Europei de la Lisabona la Vladivostok, dar și a exprimat deschis pretenții față de partenerii germani în legătură cu atitudinea părtinitoare manifestată față de business-ul rusesc și rezilierea tranzacțiilor. Evenimentele din 2014 au confirmat suspiciunile manifestate de unii observatori, că, probabil, germanii sperau să obțină cu ajutorul Ucrainei totul, lăsând Moscova fără nimic. Nu întâmplător autoritățile europene, în mod special Berlinul, au avut o reacție atât de dureroasă atunci când Kremlinul, după ce Kievul a încheiat acordului de asociere cu UE, și-a îndeplinit promisiunea și blocat libera circulație a mărfurilor în Rusia, cu Ucraina (și, astfel, din UE).

Este foarte convenabil să uităm că tocmai Germania (în tandem cu Franța) a fost principalul motor european al presiunii exercitate asupra Rusiei – iar acest lucru ar fi trebuit să distrugă Moscova, obligând-o să capituleze, după care ar fi urmat scoaterea fără milă din țară a tuturor resurselor posibile, în folosul ei propriu (al Germaniei – n. trad.).

Este foarte convenabil să uităm numeroasele predicții referitoare la faptul că semnarea Parteneriatului comercial transatlantic este inevitabilă, iar Europa vasală nu are nici cea mai mică șansă să reziste în fața suzeranului de la Washington.

Este foarte simplu să considerăm că situația actuală este rezultatul evoluției firești – și chiar singura posibilă a evenimentelor – și că Moscova s-a trezit încă o dată, total întâmplător, câștigător și beneficiar.

În locul liniei de politică externă, realizate cu răbdare, pe parcursul multor ani (ceva mai mult de nouă), indiferent de orice obstacole – norocul; în locul acțiunilor bine gândite, în condițiile unei lumi aflată în schimbare rapidă și a unui coridor de oportunități brusc îngustat – o ajungere întâmplătoare pe făgaș; în locul muncii intense în vederea contracarării pericolelor și a  mediului ostil – un concurs fericit de împrejurări; în locul transformării consecvente a adversarilor periculoși în niște parteneri interesați de cooperarea reciproc avantajoasă – norocul.

Trebuie să recunoaștem că aceasta este o abordare foarte confortabilă pentru percepția acțiunilor Rusiei pe scena mondială în ochii criticilor și a detractorilor săi. Dar se pare că și pentru Moscova este chiar avantajos un asemenea nivel al expertizei de opoziție occidentale și din interiorul Rusiei.

Cred că toți ceilalți mai bine ar avea o idee mult mai apropiată de  realitate în legătură cu baza pe care o au succesele contemporane ale Rusiei, fie că este vorba de o operațiune militară în Siria, de complexele de rachetă sol-aer S-400 „Triumf” din Turcia sau de forțarea, de către Germania, a construirii conductei „Nord Stream – 2”.

Articol de Irina Alksnis / Traducerea Silvia Nicolau (Rador)

Foto: Heiko Maas, ministrul german de Externe, și Serghei Lavrov, omologul său de la Moscova / Sursa: Facebook

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

45 comentarii

  1. Europa vasală? Cine scrie tâmpeniile astea?

    • partea a ii-a

      toata gargara celor care apara ue(ss) nu face doi bani in fata datelor statistice

      ghiciti, # kondensatorilor, care este statul din UE(ss) care are cele mai stranse legaturi comerciale cu „maika rassia” ?

      germanika, cea care ne da noua lectii non-stop ca suntem prea lipiti de putinika

      Trade with Russia by Member State

      Figure 8a shows the EU imports from Russia by Member State.

      The three largest importers from Russia in the EU were

      Germany (EUR 32 857 million),

      the Netherlands (EUR 24 308 million)

      and Poland (EUR 16 299 million).

      Lithuania (47 %) and Finland (46 %) held the highest shares for Russia in their total extra-EU imports.

      Figure 8b shows the EU exports to Russia by Member State.

      The three largest exporters to Russia in the EU were

      Germany (EUR 25 985 million),

      Italy (EUR 7 596 million)

      and Poland (EUR 6 760 million).

      Latvia (42 %) held the highest share for Russia in its total extra-EU exports.

      Figure 8c shows the trade balance between the EU Member States and Russia.

      Twenty-four Member States had a trade deficit with Russia.

      The largest was held by

      the Netherlands (EUR 18 242 million),

      followed by Poland (EUR 9 539 million)

      and Germany (EUR 6 871 million).
      https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Russia-EU_%E2%80%93_international_trade_in_goods_statistics#Trade_with_Russia_by_Member_State

  2. Adică merkel, acest dulău stasi care trage sa moara de deshidratare virează germania și implicit ue către Rusia? Nu cred, pai nu trebuia sa facă Trump asta? Pai tovarăși, dacă e așa, ce ne facem? O sa cântam cuminți “putin și poporul rus, libertate ne-au adus?”

    • În apr.1939 Hitler și Horthy au anexat Cehoslovacia.În luna mai 1939 Stalin a cerut Franței și MBrt să încheie cu URSS un tratat împotriva Germaniei și a Ungariei. Cele 2 puteri de paie Fr și MBrt au refuzat după 3 luni de discuții. Imediat Hitler care timp de 3 luni nu a mai atacat pe nimeni fiindcă i-a fost frică de un tratat antigerman, a speculat momentul și a promis repede lui Stalin un tratat cu Germania pe 10 ani, prin care URSS la un moment potrivit să preia teritoriile bieloruse și ucrainene anexate de Polonia în anul 1920, țările baltice și Basarabia care au făcut parte din Imperiul Rus. În urma propunerii germane, Stalin a analizat oportunitatea și în cele din urmă a acceptat tratatul cu singura condiție probabilă, ca momentul de atac împotriva URSS care era iminent să se mai amâne un timp. În concluzie, Fr și MBrt i-a „asfaltat” drumul Germaniei pentru a declanșa cel mai mare război al omenirii cu milioane de tineri uciși și mari distrugeri pe teritoriul URSS și desigur a Germaniei.

  3. La cinci ani de la anexarea Crimeei? Dar vinzarea Ucrainei de la Minsk ce-a fost? Germania a fost in tot timpul asta un aliat al Rusiei, doar ca nu putea sa fie pe fata dupa porcariile facute de Volodea. Germania a sustinut niste sanctiuni de toata jena (si Franta la fel) in timp ce continua sa cumpere gaz de la rusi, ba chiar a dezvoltat o retea de conducte, North Stream 2, care sa ocoleasca Ucraina.
    Rusii au trei aliati mari in Europa, nu pe fata ca nu se cade: Germania, Franta si Italia. Mai sint si altii mai marunti, dar astia-s aia importanti, de la unii dintre ei (Franta si Germania) venind si initiative menite a scinda NATO, gen armata europeana.
    Noroc ca Italia nu se prea intelege cu Franta ca altfel blocul asta n-ar avea fisuri.
    Astia sint principalul pericol pentru pacea Europei, falitii astia care jinduiesc dupa fostul lor statut de mari puteri.

    • 110% corect.

    • Un ambasador NATO din România pe un post TV a făcut următoarea precizare: Dacă 3 zile nu vine gaz la bucătării în UE, de la primar la șef de stat vor fi spulberați de propria populație!.

  4. ce mistooo!!!! petersberg, nu petersburg. ma mir ca cine urmareste ria novosti nu stie asemenea nuante.

    • “Inteligentele” comentarii se rezuma acum la poliția gramaticii și a erorilor de tipar? Hai tovarăși, mai cu viața! Pai vrem sa dezamăgim ue cu astfel de ironii răsuflate? Cum vrei sa adormi bănuielile proletariatului? La munca Tovarășe!

    • Pe dealul Petersberg, aflat pe malul Rinului, este un hotel al guvernului federal. Acolo a avut loc întâlnirea. Nu la St. Petersburg.

    • Mon cher gerontophile, c’est pas la grammaire, c’est l’ortographie, ou la culture, ca depend de votre perspective.
      Bon voyage dans l’univers de l’imbecilite.

    • En fait, vous avez été vaincu par la géographie. n’est-ce pas, majesté?.
      eh bien, vous êtes revenu dans l’univers de l’imbécilite et de l’autosuffisance

      Adică pana la urma, te-a bătut geografia bai marseiezule 🙂

    • Voltaire, il me semnle que vous mangez votre propre morve. Bon appetit!
      Et, n’oubliez pas. Nouz vaincrons!
      A bon entendeur salut.
      A vous, la morve.

  5. Sunt doua tari mari in Europa, Rusia care domina partea de est si Germania care domina vestul adica UE. Acest parteneriat deranjeaza USA dar si mai mult pe noi amaratii din est, cum s-a intamplat si cu pactul Ribbentrop-Molotov. Ucraiana daca este sa fim sinceri in partea de este este ruseasca cu crimeea cu tot, iar limba pe care o vorbesc este tot un dialect de rusa, asa ca putin ii intereseaza pe nemti ce fac rusii pe acolo. Este ok sa fie colaborare intre ei, doar ca putin este un dictator si astfel nemtii au ales un criminal in loc sa colaboreze cu trump care cu toate pacatele lui reprezinta SUA si lumea in care vrem sa traim. Dar ma tem ca aceasta colaborare germano-rusa ne va atrage pe toti in mari necazuri asa cum s-a mai intamplat.

    • o singura explicatie: reteaua KGB.

    • Pai daca Trump nu lovea in UE cu brexitul, poate altfel ar fi fost situatia acum. Lucrurile sunt mult mai complicate decat le vedem noi, la suprafata. Parca toti se grabesc sa se calce pe bombeuri si sa-si dea lovituri sub centura. Doar ieri ce a intins UE o mana partenerului transatlantic, prin decizia de a renunta la taxele vamale pentru masinile americane exportate aici.

    • Madam, economia nu e limba romană sa o chinui mataluta, ue nu a întins o mâna ci s-a declarat învinsă. Trump a amenințat ca o sa taxeze ligheanele din ue cu 25% așa cum ue taxează ligheanele din SUA. Adică adio 2.5% cât e acum. Nu e o mâna întinsa, ci doar repararea unei nedreptati.

    • Mama, ce usor va tradati voi, postacilor! Va luati nume atat de vizibile postacesti, incat eu trebuie sa inteleg ca e linie de partid la voi, la psd, sa loviti in UE. Ce invinsa sa fie UE, mai postacule de 2 bani? Este schimb la schimb, lasi tu, las si eu, sau win-win situation, cum spuneau unii dastepti ai psd! Adica UE negociaza, asta este baza politicii de orice fel in UE, un spatiu al cuvantului, nu al pumnului in gura!

    • Madam Gabi, asta e din categoria macron la Teheran?

    • @Gabriela: ma scuzati, dar ce schimb la schimb? despre ce win-win vorbiti dvs.? O masina americana cumparata in UE inseamna o masina europeana mai putin cumparata in aceeasi zona, nu vad care e win-win-ul.
      Credeti dvs. ca Germania a acceptat aceasta reducere de taxe de bunavoie? Ca industriasii nemti, care iata! sint atit de pragmatici cind e vorba de Rusia incit fac pipi cu bolta pe toate principiile democratice cu care dealtfel stau toata ziua in gura la Bruxelles, credeti ca acesti industriasi s-au topit de fericire cind au auzit ca americanii isi pot vinde masinile mai ieftin pe strazile lor? Dupa ce americanii le-au tras-o big time cu masluirea noxelor? Si cu dezvaluirea mizeriilor facute de Commerzbank si de Deutsche Bank in SUA?
      E asa cum zice Mana intinsa… UE si-a luat-o peste bot si o sa si-o mai ia pentru ca se poarta ca o c*rva cu pestele care o bate.
      Si renuntati la ideea cum ca am fi postaci PSD. Orice om normal e anti-mizerie, indiferent ca mizeria se numeste PSD sau Germania + Rusia = Love sau aceasta Uniune Europeana cangrenata de ipocrizie si de sexo-marxism.

    • Numai ”oameni normali” p-aici . Unul și unul. Ne tot explică față ce sunt ei ”anti”. Dar ”pro”? Aici fac pauză să se bucure că ”și-a luat-o UE peste bot”. De ce e așa motiv de bucurie? Cine câștigă din asta? Rătăcitul ăsta vorbește și el de ”sexo-marxism”. E capabil să explice ce înțelege el, cu mintea lui, prin asta? Nu. Dacă ar fi, ar spune, de unde provine termenul, ce anume desemnează, cine susține conceptul, ce interese există, cine sunt cei împotriva lui, ce urmăresc ei, de ce nu e bine să fii ”sexo-marxist” și cum e bine să fii, ce efecte a produs ”sexo-marxismul”. N-o să vedeți. Pentru că e doar o lăbăreală ieftină me, menită să distragă atenția de la ce e cu adevărat important: cum facem să trăim demn, cum ne instruim, cum ne păstrăm sănătatea, cum ne apărăm libertate, cum facem să fim mai puțin săraci.

    • @NewLevel, esti postac de demult, te stiu, erai foarte agresiv si-ai disparut o vreme, probabil ai avut contul suspendat. Ce ”sa si-o ia UE peste bot”, cand Germania are fabrica de masini in SUA, si vinde normal masini in piata americana, zau, despre ce vorbim?

  6. Pactul Molotov-Ribbentrop a existat , iar acum colaborarea ruso-germana , cel putin la nivel economic este foarte dezvoltata .

    • Pactul Ribbentrop – Molotov, fiindcă a fost solicitat și întocmit de Germania, în interesul Germaniei.

  7. Este consecinta politicii SUA, care ignora UE, iar mai nou, in Era Trump, se pare ca-i intoarce spatele. In loc sa colaboram cu civilizatii ca ale noastre ( SUA), ne vedem obligati sa acceptam dictaturi, fata de care trebuie sa ne timem tot timpul la distanta.

    • Tipic românesc. Oricine e de vina, numai noi, nu. Ba cumetre, pe neamt ai pe francez nu o sa ii doară niciodată burta de “cetățenii de mâna a doua” din ue. Banul și energia dictează. Așa ca alianta ruso germana se va repeta. Franța va face ce știe cel mai bine, va ceda Parisul si se va guverna de la vichy, iar Românica o sa ramaie cu onoarea nereperată ca de obicei…

    • Mai mitomane, ia du-te tu la oi, mai nene, ca esti nu numai mitoman, ci si grobian!

    • Slăbuț argument madam. Foarte slăbuț, ca sa nu mai spun de faptul ca tratezi acești truditori mioritici cu insinuarea ca sunt grobieni… sa nu uitam capodopera literaturii populare romanesti. Hai ca va aduceți aminte de ea… doar sunteți suplinitor de atâția ani.

    • Ferit-a sfintu’ ca civilizatia SUA sa fie ca a noastra, ca atunci n-am mai avea nici o speranta! Zic de noi, oamenii normali.
      In rest, aproape ai dreptate, cu doua mici corectii / remarci:
      1/ nu SUA au inceput batalia cu UE, ci invers: SUA a zis: „ba. dati 2% din buget pe armata, asa cum ati semnat, de altfel”, UE a raspuns: „vezi-ti, ma, de treaba ta, noi ne facem armata noastra!”. SUA a zis: „ba, cumparati gaze si petrol de la noi”, UE a zis: „pai ce, sintem prosti? le luam de la rusi!”. SUA: „ma, nene, terminati cu imigrantii, ca ramineti fara camioane!”, UE: „nu, nu, multi-kulti sa traiasca, punem opritoare de beton in jurul pietelor de Craciun”. Si altele.
      2/ e o eroare de logica intre: „acceptam dictaturi” si „sa ne tinem la distanta”. Pai, ori le acceptam, ori le tinem la distanta? E barbar sa dai vina pe SUA pe faptul ca tu esti o curva ipocrita.

    • Mitomane, aha, deci ar trebui sa cantam cu totii in struna americanilor, sa semnam tratate comerciale in dezavantajul nostru, sa-i lingem in cur, pe romaneste. Cat despre grija pt cetatenii de mana a doua, SUA nu poate da lectii de buna purtare in nicio privinta.

    • NewLevel, cand am spus civilizatie m-am gandit la democratie si nu la altceva. Tu cand vorbesti de civilizatia americana, la care stat faci referinta sau la care cartier din New-York?

    • Bai sincer, ce cur alegi tu sa pupi e alegerea ta. Dar, romanii in mod tradițional au pupat curul stăpânilor, fie ca ai fost ruși, turci, unguri sau nemți. Tot tradițional românesc este și obiceiul de a se alia cu cine da mai mult. Iar asta a adus surogatul ăla de țara in situația in care e acum. Paria ue, care cerșește atenție de la foștii agresori.

    • Întrebări de pe la ”oameni normali” născute:
      1. N-ar fi mai bine, decât să ne certăm pe ”cine a început bătălia” să nu mai avem ”bătălii” de loc? Ori să nu le mai pornim, ori să-i lăsăm p-ăia care vor să se bată, să se bată singuri până le trece și data viitoare se abțin. Sau ”oamenii normali” știu doar cu bum-bum?
      2. În loc să ”ținem dictaturile la distanță”, dar sănătoase și voioase, nu mai bine le ținem aproape, ceea ce înseamnă nu că le acceptăm, doar că le asimilăm? Sau ”la orice om normal îi place de lanț” și atunci când vine dictatura aproape, țuști se bagă la lanț, ca să se gudure?

  8. „Anexarea” Crimeii de catre Rusia NU ESTE ILEGALA. Asa zic licuricii de la Bruxelles si Washington, probabil din interes.
    Crimeea este a Rusiei de prin secolul XVIII , de pe vremea tarinei Ecaterina a doua, care a anexat-o oficial prin 1760, de la statul Hoarda de Aur care nu mai exista.
    Iar noi, prosti cum suntem, ne ghidam dupa directivele licuricilor si nu dupa interesele Romaniei [ care ar trebui sa stranga legaturile cu Rusia, nu sa se comporte precum capra raioasa cu coada pe sus].

    • În sec XII s-au stabilit ruși în estul Crimeei. Pănă atunci din antichitate și evul mediu, și după, prin Crimeea au tot trecut triburi și comercianți, care au construit pe malul mării centre comerciale.

  9. ‘ete ai dreacu’, pe de o parte denunta AfD si Liga Nordului ca iau bani de la rusi, pe de alta il pupa in bot pe Putin. Exact ca o curva care se bate pentru atentia (si banii) pestelui.

    • NewLevel, postac istoric al sitului, daca mai esti obscen, te raportez, si iar vei fi blocat. Lupta si da-i anti-UE, ca pe vremea lui draknea, nu va dezvatati deloc!

  10. „Este foarte convenabil să uităm că, în 2010, Putin nu numai că a propus construirea Europei de la Lisabona la Vladivostok…” rusia este doar o teritorie imensa intre Europa si China, Japonia, Coreea de Sud, daca e sa luam PIBul rusiei atunci este unul mizer comparabil cu cel al Italiei, iar daca mai eliminam din ecuatie hidrocarburile si lemnul ce sa mai vorbim.., nu poate o tara cu un PIB mondial mizer sa dicteze celor mari, atractivitatea rusiei consta in preferintele comertului cu hidrocarburi pe care le obtine Germania si inca citeva tari

    • „Moscova s-a trezit încă o dată, total întâmplător, câștigător și beneficiar..” nu stiu ce a cistigat moskova dar oamenii de rind platesc de 2 ori mai scump pe un dolar decit in 2014, adica 70 de ruble in loc de 33, virsta de pensionare s-a majorat cu citiva ani, si daca e sa luam ca produsele alimentare, hainele, etc cam totul se importa atunci ce au cistigat oameii de rind ?

    • Igor. PIB-ul nominal a unui stat se calculează simbolic la prețurile din SUA, dar statele lumii funcționează la PIB-ul PPP adică la prețul de cumpărare din fiecare țară. În Rusia, prețul de cumpărare este de 33% față de cel din SUA, adică, o marfă produsă în Rusia de 1000 $ în SUA se produce cu 3000 $(sau, o marfă produsă în România de 1000 dolari, se produce în SUA cu 2200 -deoarece prețul de cumpărare în România este de 45% față de SUA). PIB-ul Rusiei este de 4000,0 mld dolari(1440 ind., 2560 agr și serviciile).PIB-ul Japoniei este 5400 (1458 ind., 3.942 agr. și serv.), Ger 4170 (1167 ind., 3003 agr și serv),SUA 19.000(3610 IND., 15.390 AGR ȘI SERV), iItalia 2300(552 ind, 1748 agr și serv),România 481 (158 ind, 323 agr și serv)., China 23.000 (9200 ind, 13.800 agr și serv)…

  11. Interesant, G4media reproduce articole din presa de propaganda rusa fara sa faca nici un efort de a vedea daca si partea germana are aceeasi pozitie. Cu alte cuvinte nu face un efort de a vedea daca nu cumva contribuie la raspindirea de „fake news” . Mai mult, autorul („redactia” deci s-ar zice ca e pozitia G4media) face afirmatii ca aceasta:
    „Reamintim că autoritățile guvernamentale germane, dar și mare parte din mediul de afaceri german sunt partizanii unei apropieri economice și politice de Rusia”
    Despre care autoritati vorbim aici? Merkel? Sint intr-adevar voci, mai ales din Germania de Est, care ar vrea o relaxare a sanctiunilor, dar linia guvernamentala germana e clara pentru mentinerea lor (de ex https://uk.reuters.com/article/uk-germany-ukraine/merkel-will-only-lift-russia-sanctions-if-ukraines-sovereignty-restored-idUKKCN1TJ1GY)
    Articolul e un exemplu de jurnalism prost facut.

  12. toata gargara celor care apara ue(ss) nu face doi bani in fata datelor statistice

    ghiciti, # kondensatorilor, care este statul din UE(ss) care are cele mai stranse legaturi comerciale cu „maika rassia” ?

    germanika, cea care ne da noua lectii non-stop ca suntem prea lipiti de putinika

    Russia-EU – international trade in goods statistics

    In 2018 Russia (4 %) was the 4th largest partner for EU exports of goods and the 3rd largest partner for EU imports of goods (8 %).

    Among EU Member States, Germany was both the largest importer of goods from and the largest exporter of goods to Russia.

    This article provides a picture of the international trade in goods between the European Union (EU) and Russia. It analyses the type of goods exchanged between the two economies and the shares of each EU Member State in those exchanges.

    This article is part of an online publication providing recent statistics on international trade in goods, covering information on the EU’s main partners, main products traded, specific characteristics of trade as well as background information.

    https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Russia-EU_%E2%80%93_international_trade_in_goods_statistics

    • Cara-te, postac istoric anti-UE!

    • Germania e de departe cea mai mare economie din EU asa ca e normal ca importul si exportul in Rusia sa fie mari in valori absolute. Ca valoare procentuala insa (acolo se vede ponderea) din totalul exportului si importului cu tari din afara EU, clasamentul arata altceva: la import de produse din Rusia vedem Finlanda cu 46%, Polonia cu 23.6 % ba chiar si Romania cu 14.9%. Germania e undeva la 9%. La export o situatie asemanatoare: Germania cu o pondere de 4.8% e undeva la mijloc si sub Romania (6.9%). Deci concluzia e simpla: fake news. Rusia nu nici pe departe atit de importanta pe cit se imagineaza.