Germania, luată prin surprindere de peștii morți din fluviul Oder, acuză Polonia că nu a transmis informații/ Justificarea premierului Morawiecki: ”Toată lumea a crezut că este doar o problemă locală”
Germania a fost luată prin surprindere de tonele de pești morți din fluviul Oder și a acuzat Polonia că nu a transmis informații despre dezastrul ecologic. Încercând să găsească o justificare, premierul Mateusz Morawiecki a declarat în podcastul său săptămânal că ”toată lumea a crezut că este doar o problemă locală”.
”Amploarea poluării este foarte mare, suficient de mare pentru a spune că Oderul va avea nevoie de ani întregi pentru a reveni la starea sa naturală”, a recunoscut el.
”Cantităţi uriaşe de deşeuri chimice au fost probabil aruncate în râu, cu deplina conştientizare a riscului şi a consecinţelor”, a subliniat premierul polonez.
Ministrul german al Mediului, Steffi Lemke, a cerut o anchetă exhaustivă în vederea stabilirii cauzelor acestui ”dezastru ecologic”.
Michel Tautenhahn, adjunctul şefului Parcului Naţional Valea Oderului de Jos a declarat că există ”peşti morţi peste tot”.
”Sunt profund şocat… Simt că văd zeci de ani de muncă distruşi… Apa este viaţa noastră”, a mai spius el, adăugând că o mulţime de alte animale acvatice, precum scoicile, au fost şi ele afectate.
Moartea lor este ”atipică”, explică Axel Vogel, ministrul Mediului din landul Brandenburg, ”tone” de peşte probabil au pierit deja.
Uciderea peştilor este adesea cauzată de lipsa oxigenului din apa cu nivel prea scăzut, a mai argumentat el.
”Dar noi am observat o creştere a nivelului de oxigen de câteva zile, ceea ce indică faptul că a fost introdusă o substanţă străină care a provocat toate acestea”, a continuat Vogel.
În Germania sunt în curs de desfăşurare teste pentru a stabili natura acestei substanţe. Autorităţile au semnalat niveluri extrem de ridicate de mercur, pe care ancheta le va confirma sau nu.
Opoziţia, autorităţile locale şi organizaţiile de mediu au cerut explicaţii guvernului polonez. Ei au cerut chiar şi demisia funcţionarilor din cadrul Ministerului Climei, inclusiv a unui viceministru care încuraja populaţia să înoate în apele fluviului joi.
”Seamănă cu Cernobîl, când, după dezastru, autorităţile sovietice au trimis oameni să ia parte la parada de 1 Mai”, a declarat Daniel Petrykiewicz, activist de mediu.
sursa: News.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii