G4Media.ro

Germania: O mare gaură în bugetul de stat produsă de pandemie

sursa foto: Pexels

Germania: O mare gaură în bugetul de stat produsă de pandemie

Pandemia de coronavirus a lovit puternic și economia germană. Se remarcă acest lucru și la încasările din taxe și impozite, arată Sabine Kinkartz într-o analiză pentru Deutsche Welle.

vestea bună: se pare că, după starea de acum a lucrurilor, economia germană a trecut peste momentele cele mai grele provocate de pandemia de coronavirus. „Germania s-a stabilizat economic și pe moment există motive să credem într-o evoluție ascendentă”, a declarat ministrul Finanțelor, Olaf Scholz, la prezentarea rezultatelor unei analize privind încasările fiscale ale statului german. Verificarea situației financiare a fost necesară pentru a putea planifica mai bine urmările pandemiei asupra bugetului federal din 2021. Aceste calcule nu au putut fi făcute la ultima verificare a finanțelor publice din mai, pentru că era prea devreme pentru a face estimări relevante.

Între timp, responsabilii germani au date mai multe pentru planificarea bugetului pe anul viitor. Ministrul social-democrat a conchis că programul de miliarde de euro de susţinere a economiei funcționează. Din acest program, pus în aplicare de statul german în ultimele luni, fac parte ajutoare financiare și deschiderea de linii de credite pentru companii, precum și reducerea temporară a TVA de la 19 la 16 procente, măsură care va costa bugetul federal 20 de miliarde de euro.

Pandemia este departe de a se fi încheiat

Acum vestea proastă: recuperarea economiei este mai lentă decât se spera. Un motiv este și starea proastă a economiei globale datorată numărului mare de cazuri de coronavirus, de exemplu în SUA. Companiile germane, puternic orientate pe export, au în aceste condiții serios de suferit. Dar și pe plan intern nu mai poate fi vorba de vechea „normalitate“, ci de una nouă. „Pandemia durează încă, nu trebuie să uităm acest lucru, iar măsurile pe care suntem obligați să le luăm împotriva ei afectează viața economică”, explică Scholz. „Efectele acestei crize se vor răsfrânge asupra țării noastre până spre sfârșitul anului viitor.”

Unul din efecte este diminuarea încasărilor fiscale ale statului, care își făcuse alte planuri înaintea pandemiei. În 2019, încasările totale din taxe și impozite la nivel federal, regional și local au fost de 799 de miliarde de euro, iar în acest an nu vor atinge decât 718 miliarde de euro. Minusul mai mare este suportat de bugetul federal. Dacă în vistieria federală au intrat anul trecut peste 329 de miliarde de euro, în 2020 se estimează încasări la bugetul federal de doar 275 de miliarde. Adică un minus de peste 10%. Pentru 2021, progonoza prevede încasări de 295 de miliarde de euro la bugetul federal, în 2022 de 314 miliarde.

Muntele de datorii va continua să crească

Ministrul Scholz, care este și vicecancelar, se aşteată ca şi în 2021 statul german să fie nevoit să contracteze noi credite. O decizie pe care Asociația Contribuabililor (BdSt) o consideră greșită. „Acționismul când vine vorba de îndatorare este dăunător și rețeta greșită într-o criză!”, avertizează președintele BdSt, Reiner Holznagel.

Atât prognoza privind recuperarea economiei, cât și cea legată de evoluția încasărilor fiscale ar fi marcate de o mare incertitudine din cauza crizei coronavirus iar aceste estimări sunt mai puțin de încredere decât de obicei, explică Holznagel. „De aceea cerem guvernului federal să dea dovadă de prudență îl alcătuirea bugetului pe 2021 și să nu mai suspende din nou temporar limita maximă de îndatorare permisă prin lege.”

Proiectul de buget trebuie finalizat în două săptămâni

Potrivit lui Scholz, marea coaliție formată din CDU, CSU și SPD s-ar fi înțeles deja „să facă o nouă excepție de la regulile îndatorării” și să ceară în acest sens aprobarea Parlamentului. În acest an, corectările bugetare operate după criza coronavirus au generat deja planificarea de datorii noi de 218,5 miliarde de euro.

Cât de mare va fi suma creditelor noi pe anul viitor nu se știe încă. Proiectul de buget pe 2021 trebuie însă finalizat în guvern în două săptămâni și trimis ulterior în Bundestag pentru consultări. Și acolo va avea loc cu siguranță o dezbatere aprinsă pe tema planificării finanțelor de stat pentru anii următori.

Reculul creșterii rămâne – pentru totdeauna?

Ministrul Finanțelor este însă convins că va mai dura o vreme până se va putea reveni la bugete normale, din cauza încasărilor fiscale reduse. „Chiar dacă ar urma ca în 2022 criza să fie depășită, nu vor fi vremuri normale”, a spus Scholz. „Acest recul al creșterii economice se va reflecta pentru totdeauna în volumul încasărilor fiscale, ceea ce are efecte de durată asupra evoluției fiscalității.”

Asta înseamnă că toate cheltuielile planificate înainte de pandemie trebuie acum reverificate și probabil reduse. Caz în care statul va majora impozitele, măsură pe care o va susține ministrul de Finanțe. Olaf Scholz, candidat al SPD la funcția de cancelar la viitoarele alegeri generale, nu ascunde că ar dori să majore impozitele pentru cei cu venituri ridicate. „Este nevoie să acționăm și sunt convins că un sistem fiscal corect poate contribui major în planul de măsuri, a arătat el.

O intenție apreciată mai ales de Partidul Stângii. „Gaura bugetară trebuie acoperită prin renunțarea la o parte din averi”, cere Gesine Lötzsch, specialista în buget a grupului parlamentar al Stângii

CDU vrea să economisească

Opoziție vine de la partidele conservatoare, care doresc reducerea cheltuielilor în loc de majorarea fiscalității. „Când criza se va sfârși, va trebui să reechilibrăm rapid cheltuielile și încasările”, susține specialistul în buget al grupului parlamentar al CDU, Eckhardt Rehberg. El cere de asemenea administraţiilor locale şi de land să nu ceară și mai mult decât au primit deja prin ajutoarele financiare stabilite în contextul pandemiei. „Partea rezervată bugetului federal din totalul încasărilor fiscale nu are voie să se reducă și mai mult, dacă se dorește o finanțare solidă a propriilor cheltuieli prevăzute în bugetul federal.”

Landurile și administraţiile locale germane nu vor aprecia defel această poziție. Șeful Asociaţiei Germane a Oraşelor, Helmut Dedy, solicită deja ajutoare financiare până în 2022. „Două treimi din investițiile publice în domeniul construcţiilor din Germania vin de la noi.” Dacă administraţiile locale vor fi obligate să facă economii, creșterea economică va stagna, spune Dedy. De aceea, autoritățile federale și cele regionale ar trebui să se angajeze concret cu sprijin financiar pentru investiții și pentru anii 2021 și 2022.

Sursa foto: Pexels


 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează