Germania: Oficiul Federal de Poliție Criminală a cumpărat în secret software-ul pentru spionaj Pegasus
Oficiul Federal de Poliție Criminală (BKA) din Germania a cumpărat în secret software-ul pentru spionaj Pegasus, potrivit publicațiilor germane „Zeit”, „Welt”, „Tagesschau” și „Tagesspiegel”.
Conform surselor citate de mass-media germană, Oficiul Federal de Poliție Criminală (BKA) a cumpărat aparent controversatul software israelian Pegasus pentru a monitoriza suspecții. În ciuda îngrijorărilor din partea juriștilor germani, autoritatea a încheiat un contract cu compania israeliană NSO, potrivit surselor de din sfera de securitate. Guvernul federal dorește să informeze marți, Comitetul de Interne al Bundestagului german.
Compania israeliană NSO Group vinde Pegasus guvernelor, poliției și agențiilor de informații din întreaga lume. Programul poate spiona smartphone-uri în timp real, poate înregistra conversații, citi date despre locație, activa în secret camera și ocoli criptarea mesajelor chat.
În luna iulie, un consorțiu format din 17 organizații media internaționale a publicat o anchetă despre un software dezvoltat de compania israeliană NSO Group, denumit Pegasus, care a permis guvernelor sau altor clienți ai companiei să spioneze la nivel global cel puțin 180 de jurnaliști, 600 de politicieni, 85 de activiști pentru drepturile omului și 65 de oameni de afaceri din diferite țări.
Pe o lista cu potențiale ținte ce conține peste 50.000 de numere de telefon se află diverși activiști pentru drepturile omului, jurnaliști și avocați. Lista, care se extinde din 2016 până în prezent, conține, de asemenea, numărul a zece șefi de stat și de guvern, numeroși miniștri și diplomați de rang înalt. Analiza tehnică a numeroaselor telefoane mobile ale celor afectați a arătat că au fost atacate cu ajutorul software-ului și, în unele cazuri, au fost spionate de ani de zile.
BKA a negociat prima dată cu NSO în 2017 și a demonstrat capacitățile armei cibernetice la Wiesbaden. O delegație din NSO din Israel a venit special în acest scop, scrie presa germană. Cu toate acestea, la acea vreme, avocații de la Biroul Federal de Poliție Penală și Ministerul Federal de Interne și-au exprimat îngrijorarea cu privire la capacitățile software-ului. Utilizarea Pegasus permite efectiv preluarea controlului asupra telefonului mobil al unei persoane.
Dacă utilizați Pegasus, efectiv preluați telefonul mobil al persoanei vizate. De la o decizie a Curții Constituționale Federale cu privire la așa-numita spionare online, autoritățile de securitate au voie să se infiltreze în telefoanele mobile și computerele suspecților numai în cazuri speciale și să inițieze doar anumite tipuri de supraveghere.
Astfel, achiziția Pegasus de către BKA rămâne o dilemă. Pe de o parte, statul de drept impune limite stricte pentru utilizarea acestor programe de supraveghere. Pe de altă parte, cerințele tehnice pentru monitorizarea dispozitivelor mobile moderne sunt considerabile, iar ritmul inovației în industrie este ridicat. De ani de zile, BKA a lucrat la propriul software de spionaj, dar a fost considerat greoi și impracticabil. Potrivit expertului în afaceri interne, Konstantin von Notz, citat de Zeit, acest program de spionaj nu a fost utilizat în nicio investigație finalizată între 2017 și 2020.
Aparent, având în vedere performanțele slabe ale software-ului dezvoltat de BKA, instituția germană a decis să folosească programul Pegasus pe lângă dezvoltarea internă. Potrivit primelor informații, BKA ar fi trebuit să facă afaceri cu NSO de la sfârșitul anului 2019. Conform surselor Zeit, oficialii germani au insistat să fie activate doar acele funcții de supraveghere care sunt compatibile cu cerințele Curții Constituționale Federale.
Rămâne totuși neclar în ce măsură pot fi respectate aceste cerințe și cât de des a fost folosit Pegasus de către autoritatea germană. BKA și Ministerul Federal de Interne refuză să comenteze în urma dezvăluirilor din presă.
Guvernul federal a fost deja întrebat în mod explicit de trei ori dacă autoritățile federale folosesc software NSO, în 2019 de către deputatul de stânga Martina Renner, în anul următor de Asociația Jurnaliștilor din Germania și anul acesta interpelare din partea grupului parlamentar al Verzilor. În toate cazurile, Ministerul de Interne a răspuns că nu deține informații cu privire la această întrebare.
Citește și:
Sursa foto: Unsplash/ Aleks Marinkovic
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii