Germania: Parlamentul a aprobat, pentru următorii ani, creșterea ajutorului militar pentru Ucraina cu 8 miliarde de euro
Comisia pentru buget a parlamentului federal german (Bundestag) şi-a dat miercuri acordul pentru noi ajutoare militare care să fie oferite Ucrainei, în valoare de circa 8 miliarde de euro în anii următori, decizie care, potrivit ministrului german al apărării, Boris Pistorius, arată clar că Germania va sprijini Ucraina pe termen lung „în lupta împotriva lui Putin”, relatează agenţiile AFP şi Reuters.
Fondurile alocate în acest scop până în anul 2032 ajung astfel la circa 12 miliarde de euro, o parte urmând să fie direcţionate către armata germană (Bundeswehr), care şi-a golit o mare parte din stocurile de muniţii pentru a le trimite Ucrainei. Din această sumă, 3,2 miliarde de euro vor fi eliberate anul acesta, iar restul de circa 8,8 miliarde în perioada 2024-2032.
„Cu aceşti bani, Ucraina va putea cumpăra direct arme, cu sprijinul guvernului german”, au precizat într-o declaraţie trei parlamentari din Comisia parlamentară pentru buget.
Aşadar, circa 8 miliarde de euro vor fi destinate cumpărării de arme şi muniţii pentru Ucraina, diferenţa de aproximativ 4 miliarde revenind armatei germane pentru ca aceasta să-şi completeze stocurile de arme şi muniţii diminuate în urma donaţiilor oferite Ucrainei pentru a o susţine în războiul cu Rusia. De pildă, din această sumă armata germană va putea cumpăra noi obuziere Panzerhaubitze 2000 pentru a le înlocui pe cele transferate armatei ucrainene.
Aprobarea acestor noi fonduri marchează o „etapă foarte importantă care arată clar că susţinem Ucraina pe termen lung în lupta împotriva lui Putin”, a indicat ministrul german al apărării Boris Pistorius, menţionându-l pe preşedintele rus Vladimir Putin. Germania va putea astfel să continue în anii care să vin să furnizeze Kievului echipamente precum vehicule blindate, tancuri sau muniţii, a completat acelaşi ministru.
De când a început războiul ruso-ucrainean, Germania s-a angajat într-o politică ambiţioasă de reînarmare. La câteva zile după ce Rusia a atacat Ucraina pe 24 februarie 2022, cancelarul german Olaf Scholz a promis alocarea a circa 100 de miliarde de euro pentru acoperirea numeroaselor lacune ale armatei germane (Bundeswehr), după ce Germania a neglijat ani la rând capitolul Apărării.
Însă aceste fonduri nu au fost încă deblocate, iar guvernul de la Berlin estimează că abia în anul 2025 va putea atinge ţinta NATO privind alocarea a minim 2% din PIB pentru bugetul Apărării, motivând că este frânat în îndeplinirea acestui obiectiv de capacităţile industriei de armament.
În schimb, Germania este unul dintre principalii contributori ai ajutorului militar occidental oferit Ucrainei. Guvernul german a confirmat luni livrarea către această ţară a 18 tancuri Leopard 2A6
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank